Codul Muncii: Ati lucra in baza unui contract pe durata determinata? - Dezbatere Ziare.com

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 07:27
13374 citiri
Codul Muncii: Ati lucra in baza unui contract pe durata determinata? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Masuriasumate.wordpress

Guvernul si-a asumat raspunderea pe Codul Muncii, dupa luni intregi de dezbateri si negocieri cu patronatele si sindicatele, in care, se pare, cele dintai au avut mai mult succes in a-si impune punctele de vedere.

Premierul Emil Boc a sustinut, in discursul de asumare a raspunderii, ca, datorita acestui nou Cod al Muncii, se vor putea face angajari mult mai usor, se va flexibiliza piata muncii si va crea conditiile care Romania sa devina mai atractiva in ochii investitorilor, avand in vedere ca actulul Cod al Muncii este in vigoare din 2003, iar, de la acea data, au intervenit mult schimbari.

Una din principalele schimbari ale Codului Muncii se refera la contractul de munca pe perioada determinata. Astfel, potrivit Codului asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea, acest tip de contracte poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari.

De asemenea, se prevede ca un contract individual de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, iar aceleasi parti pot incheia, succesiv, cel mult trei contracte de acest tip.

Legea prevede si faptul ca, daca se incheie un contract de munca pe perioada determinata, in termen de trei luni de la incetarea unui alt contract de munca pe durata determina, se considera ca sunt contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Potrivit lui Emil Boc, Romania detine cea mai mica pondere a contractelor de munca pe durata determinata, de numai 1,1 la suta, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 14 la suta.

Ce spune Opozitia?

Argumentele premierului nu par sa influenteze deloc partidele din Opozitie, care, de altfel, au si depus o motiune de cenzura pe Codul Muncii, intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate".

Mariana Campeanu, deputat PNL si fost ministru al Muncii, sustine ca masura referitoare la contractele pe o perioada determinata este exagerata, iar angajatii nu vor mai avea nici o garantie a locului de munca.

"S-a trecut de la 24 de luni la 6 ani, de fapt, pentru ca acest Cod prevede inca trei prelungiri ale unui contract. Ca atare, cred ca este o masura prea extrema", a precizat Campeanu, pentru Ziare.com.

"Sigur, trebuia marita putin perioada, dar s-a trecut la o alta extrema si nu mai exista nici o ingradire pentru un angajator sa faca oricat de multe contracte pe perioada determinata. Poate sa lucreze numai cu contracte pe perioada determinata", a adaugat fostul ministru al Muncii.

Potrivit spuselor sale, din experienta altor tari europene, acolo unde exista o pondere de 20 la suta sau mai mare a contractelor pe durata determinata, exista si somaj mai ridicat, precum si salarii mai mici.

Acest lucru este confirmat si de textul motiunii de cenzura depusa de Opozitie, in care se arata ca, desi in Polonia, de exemplu, ponderea acestora este de 27% si in Slovenia de 17%, si rata somajului este mult peste nivelul celei din Romania (de 20% in Polonia, cu o medie de 10% in UE).

"Concluzia este clara: o pondere mare a angajatilor cu contracte temporare nu duce la scaderea somajului, ci exact la situatia opusa. Mai mult decat atat, locurile de munca temporare sunt mai prost platite, in medie cu 15% (media in UE).

In acesta situatie, este cert ca efectele acestor modificari vor fi defavorabile si din ce in ce mai multi angajati se vor simti marginalizati, abandonati sau neprotejati, fara posibilitatea de a-si mai planifica viitorul", se arata in textul motiunii de cenzura.

De altfel, contractele determinate ar putea influenta nu doar rata somajului sau salariile, ci si posibilitatea unui angajat pe perioada determinata de obtine, de exemplu, un credit de la o institutie bancara.

Angajatii, la mana angajatorului

La randul lor, sindicalistii sustin ca aceasta prevedere este una din cele mai proaste din Codul Muncii.

"Ajungem iar la mana angajatorului, dupa trei ani de zile sa te ploconesti iar. Dupa cum stiti, nu este un secret, ca sa prinzi un post bun prin Romania, trebuie sa dai spaga. L-ai prins, peste trei ani de zile vine iar, spune ca n-ai fost chiar asa de performant", a explicat, pentru Ziare.com, Romel Neagu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

El sustine ca, in ciuda faptului ca existau niste proceduri mai complicate de a concedia un angajat in Codul Muncii aflat inca in vigoare, angajatorul nu avea nici o problema in a "scapa" de acesta.

"Punctul nostru de vedere este ca incearca sa se generalizeze contractele pe termen determinat, acele 36 de luni de zile, faptul ca se impun acele conditii de performanta pe care le stabileste angajatorul, singur, ceea ce duce la extrem posibilitatea de a scapa la angajat", a precizat vicepresedintele FNSA.

Patronii isi vor putea da seama de seriozitatea angajatului

Pe de alta parte, reprezentantii patronatelor sunt de parere ca aceasta prevedere ii va ajuta sa isi dea seama daca un angajat poate sau nu sa faca fata cerintelor, precum si de caracterul acestuia, inainte de a-l angaja definitiv.

"In vechiul Cod al Muncii nu aveai posibilitatea sa renunti la un salariat decat in conditii foarte grele, indiferent ca era bun sau nu. Or acum, in conditiile astea, poti sa-l angajezi pe o perioada determinata pe cat vrei. Daca vezi ca e bun, ii prelungesti contractul, pana il angajezi definitiv. Sunt conditii de a scoate in evidenta atat profesionalismul lui, dar si morala, etica, seriozitatea, multe aspecte de care tinem seama. Asta este unul din avantajtele mari", a spus, pentru Ziare.com, Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman.

Ziare.com va invita la dezbatere: sunteti de acord cu majorarea perioadei pe care se poate incheia un contract pe durata determinata? Credeti ca este un lucru bun faptul ca aceste contracte pot fi prelungite? Ati prefera sa lucrati cu un contract pe durata determina, dar cu un salariu mai mare, sau cu un contract pe durata nedeterminata, care ofera mai multa siguranta, dar, poate, cu un salariu putin mai redus? Va asteptati sa ramaneti fara loc de munca, daca presedintele Traian Basescu va promulga Codul Muncii in aceasta forma si, prin urmare, acesta va fi aplicat?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Codul Muncii, #asumare Codul Muncii, #Emil Boc asumare Codul Muncii, #contrat durata determinata , #Codul Muncii
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
in occident sunt cu gramada ! majoritatea incep cu asemenea contracte , doar voi aveti pretentii mari , imense , sa incepeti cu contracte de "profesionisti" ! mamaliga.rilor ! o sa lucrati si pe mere acre ca sa platiti trandavia celor 20 de ani
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Vor beneficia de DREPTUL la MUNCA numai acele persoane care au "CARNET de MUNCA " - PORTOCALIU