Codul Muncii, pe ultima suta de metri - Vezi ce prevede

Joi, 17 Februarie 2011, ora 16:34
5457 citiri
Codul Muncii, pe ultima suta de metri - Vezi ce prevede
Foto:Capital

Ultima varianta a proiectului de lege pentru modificarea Codului Muncii prevede o serie de schimbari importante referitoare la contractele de munca pe perioada determinata, la durata perioadei de proba si la amenzile care se vor aplica pentru angajarile ilegale.

Astfel, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate depasi 36 de luni, perioada de proba e limitata la 90 de zile, iar amenda pentru angajari ilegale urca pana la 40.000 de lei.

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate depasi 36 de luni

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, conform ultimei variante a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta varianta a proiectului de lege introduce si notiunea de munca prin agent de munca temporara, care se refera la munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

"Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia.

Conditiile de functionare a agentului de munca temporara precum si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului. 'Utilizatorul' este persoana fizica sau juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea caruia munceste temporar un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara", mentioneaza proiectul de act normativ.

Acesta prevede ca un utilizator poate apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, iar misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.

Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional la acest contract.

Contractul de punere la dispozitie trebuie sa cuprinda durata misiunii; caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru; conditiile concrete de munca, echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze; orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar; valoarea comisionului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul si conditiile in care utilizatorul poate refuza un salariat temporar pus la dispozitie de un agent de munca temporara.

Contractul de munca temporara este un contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni.

Agentul de munca temporara poate incheia cu salariatul temporar un contract de munca pe durata nedeterminata situatie in care in perioada dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara. Pentru fiecare noua misiune, intre parti se incheie un contract de munca temporara, care inceteaza la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie.

Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune se stabileste prin negociere directa cu agentul de munca temporara si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Documentul mai prevede ca agentii de munca temporara nu percep nici o taxa salariatilor temporari in schimbul demersurilor in vederea recrutarii acestora de catre utilizator sau pentru incheierea unui contract de munca temporara.

Perioada de proba de 90 de zile calendaristice

Perioada de proba ce poate fi stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, este de cel mult 90 de zile calendaristice, conform ultimei variante a proiectului pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

O varianta anterioara prevedea ca perioada de proba nu poate depasi 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

In ce priveste perioada de proba pentru persoanelor cu handicap aceasta a fost mentinuta la maximum 30 de zile calendaristice.

Conform proiectului, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

De asemenea, pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

'Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul va elibera obligatoriu o adeverinta ce va fi vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul. Perioada in care se pot face angajari succesive de proba pentru acelasi post este de maximum 12 luni', se mai mentioneaza in proiectul de act normativ.

Acesta mai prevede ca prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna; cinci zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni; 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni; 20 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni si 30 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Aceasta varianta a proiectului codului muncii urmeaza sa fie analizata vineri de partenerii sociali cu premierul Emil Boc.

Amenzi mari pentru angajari ilegale

Primirea la munca a pana la trei persoane fara incheierea unui contract individual de munca va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei, conform proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda penala fapta persoanei care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege", mentioneaza proiectul de act normativ.

Acesta prevede o sanctiune asemanatoare si in cazul in refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii.

Conform proiectului de act normativ, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de trei persoane, fara incheierea unui contract individual de munca.

Raspunderea penala revine, dupa caz, directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului, respectiv altei persoane imputernicite de catre angajator, angajatorului-persoana fizica ori reprezentantului legal sau altei persoane imputernicite de catre angajatorul-persoana fizica.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#modificari Codul Muncii, #angajari Codul Muncii, #contracte Codul Muncii, #contracte munca , #Codul Muncii