Codul Muncii: Reglementari cu jumatate de masura - Dezbatere Ziare.com

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 08:06
3158 citiri
Codul Muncii: Reglementari cu jumatate de masura - Dezbatere Ziare.com
Foto: Masuriasumate.wordpress

Noul Cod al Muncii pare sa fi suscitat chiar si mai mult interes dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea asupra sa, Opozitia pregatind, miercuri, o motiune de cenzura, iar sindicatele organizand o manifestatie cu 50.000 de oameni, in Capitala.

Dupa multe luni de negocieri intense, sindicalistii, patronatele si reprezentantii Guvernului nu au reusit sa ajunga la un numitor comun, astfel incat sa fie multumite toate partile.

In timp ce lideri sindicali sustin cu tarie ca actualul Cod al Muncii este cel mai bun posibil si nu ar trebui modificat, patronatele cer cat mai multa flexibilitate, existand foarte putine sanse ca taberele sa se inteleaga. Prin urmare, Guvernul a ales calea ce pare favorabila celor care vin cu banii: investitorii, patronii.

De altfel, fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, a sustinut, la TV Ziare.com, ca are cunostinte conform carora Guvernul ar fi modificat Codul Muncii la cererea multinationalelor.

Fie ca acest lucru s-a intamplat sau nu, noul Cod al Muncii include, totusi, masuri bune pentru ambele parti, precum si masuri proaste, in opinia reprezentantilor celor doua tabare, angajatorii si angajatii.

Codul Muncii ne va scapa de munca la negru si evaziunea fiscala? - Dezbatere Ziare.com

Codul Muncii: Ce pierdem la desfiintarea contractelor colective - Dezbatere Ziare.com

Codul Muncii: Ati lucra in baza unui contract pe durata determinata? - Dezbatere Ziare.com

Codul Muncii: Preferati varianta Guvernului sau a USL? - Dezbatere Ziare.com

Contractul pe durata determinata ar putea avea rezultatele scontate de premierul Emil Boc, de a incuraja companiile sa angajeze mai multe persoane si de a atrage investitorii straini, mult mai obisnuiti sa lucreze cu astfel de contracte decat firmele locale.

De altfel, in Romania, ponderea contractelor pe perioada determinata este de 1,1 la suta, in timp ce media europeana se ridica la 14 procente.

Potrivit noului Cod, acest tip de contract nu poate fi incheiat pentru o perioada mai mare de 36 de luni, insa poate fi prelungit, cu acordul partilor, de cel mult trei ori. Astfel poate aparea riscul abuzului din partea angajatorului, care si-ar putea determina angajatii sa lucreze doar pe contracte pe perioada determinata succesive timp de ani de zile.

In plus, potrivit Marianei Campeanu, in tarile care au o pondere mai mare a contractelor pe perioada determinata, exista si o rata a somajului mai scazuta.

Nu in ultimul rand, bancile din Romania de abia ofera credite persoanelor care detin contracte de munca pe perioada nedeterminata, cu atat mai putin vor fi dispuse sa dea imprumut unui angajat ale carui venituri sunt nesigure, atat ca suma, cat si ca durata.

Contractele colective au reprezentat un alt punct de interes major, o batalie pierduta pentru sindicate, avand in vedere ca noul Cod prevede ca acestea vor fi reglementate intr-o lege ulterioara.

Pe de o parte, se lasa mai multa libertate angajatului in sine, care isi va putea negocia singur conditiile contractului. Pe de alta parte, un sindicat are mai multa putere, deci poate obtine mai mult pentru angajati decat o singura persoana.

Potrivit presedintelui CNSLR Fratia, Marius Petcu, faptul ca nu se mai vorbeste explicit despre negocierile colective si disparitia contractului colectiv la nivel national si sectorial pune in pericol atat protectia angajatilor, cat si existenta sindicatelor.

La randul lor, masurile de facilitare a concedierilor colective ar putea conduce la o noua serie de abuzuri din partea angajatorilor, mai ales in lipsa negocierilor colective, prin care se obtineau salariile compensatorii.

Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman, sustine, totusi, ca nu salariile compensatorii reprezinta solutia pentru persoanele disponibilizate, incurajandu-se, astfel, "plata nemuncii", fiind nevoie de un sistem mai bun de readucere in forta de munca a acestor persoane, prin recalificare sau redistribuirea lor pe alte posturi.

Perioada de proba, precum si criteriile de performanta au ridicat noi nemultumiri. In timp ce perioada de proba a fost majorata la 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, si la 120 de zile calendaristice, pentru cele de conducere, criteriile de performanta sunt lasate complet la mana angajatorilor.

"Exista niste criterii de performanta, pe care le impune angajatorul, fara nici un fel de consultare cu organizatiile sindicale, ceea ce este extrem de grav. In orice moment iti impune niste norme de productie sau de activitate la care nu poti sa faci fata si, in momentul ala, foarte usor te elimina", a declarat, pentru Ziare.com, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

Lipsa unor limite in privinta criteriilor de performanta nu este singura omisiune din textul Codului Muncii. Astfel, in cazul amenzilor pentru angajarea de personal la negru se prevede fie amenda intre 10.000 si 20.000 de lei, daca sunt sub 5 astfel de angajati, sau inchisoare de 1 la 2 ani, plus amenda penala, daca sunt peste cinci. Insa nu se precizeaza nicaieri in ce cazuri se da amenda mai mare sau mai mica sau de ce depinde pedeapsa cu inchisoare pe un singur an sau pe doi.

Totusi, acest punct este singurul care a primit laudele sindicalistilor, reprezentand, in opinia lor, una dintre putinele prevederi menite a proteja salariatii.

Ce cred insa anagajatii sau viitorii angajati, care nu fac parte din nici o tabara? Opiniile exprimate in cadrul Dezbaterii Ziare.com pe Codul Muncii sunt impartite. In timp ce unii cititori cred ca aceste prevederi vor reduce salariatii romani la nivel de "sclavi", altii sunt de parere ca noul cod seamana foarte mult cu cel din tarile mult mai dezvoltate din Europa, unde o parte din ei lucreaza, prin urmare este un semn bun pentru piata muncii din Romania.

Totusi, din majoritatea opiniilor, reiese faptul ca indiferent care va fi formula finala (promulgata) a Codului Muncii, mentalitatea romanilor, atat a angajatilor, cat si a angajatorilor, se schimba greu, iar, intr-o piata a muncii atat de dificila, putini isi vor permite sa ridice pretentii in fata "sefului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Codul Muncii, #motiune cenzura Codul Muncii , #Codul Muncii