Guvernul vrea sa introduca nou contract de munca, de tip teleworking. Vezi ce presupune

Duminica, 23 Iulie 2017, ora 18:56
10149 citiri
Guvernul vrea sa introduca nou contract de munca, de tip teleworking. Vezi ce presupune
Foto: Ziare.com

Guvernul vrea legiferarea unui nou contract de munca, de tip teleworking, respectiv munca de la distanta folosind tehnologia informatiei, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de Executiv.

"Prin prezentul proiect de act normativ se va realiza flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la realitatile socio-economice actuale, in raport cu evolutia dinamica a pietei muncii si se vor stabili avantaje, atat pentru salariat, cat si pentru angajator. Mai precis, pentru angajator se vor reduce costurile administrative in vederea inchirierii spatiilor, cheltuielile cu utilitatile, consumul de carburant, precum si parcul auto.

In ceea ce il priveste pe salariat, avantajele constau in eliminarea costurilor de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, precum si libertatea alegerii locului de munca si valorificarea timpului de lucru, in vederea imbunatatirii echilibrului intre viata profesionala si cea personala", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege initiat de Ministerul Muncii.

Potrivit documentului, pentru categoriile de locuri de munca in care se utilizeaza tehnologia informatiei si comunicatiilor, proiectul de act normativ instituie un drept, si nu o obligatie, in sensul stabilirii consensuale de catre parti a locului de desfasurare a activitatii salariatului.

In prezent, un element obligatoriu al contractului individual de munca il constituie locul muncii. Potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, prin loc de munca se intelege locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.

De asemenea, Codul muncii prevede si posibilitatea de a lucra de acasa cu contract de munca la domiciliu, insa principala particularitate a acestui contract de munca este ca atributiile de serviciu se executa la domiciliul salariatului, locul muncii fiind in aceasta situatie domiciliul acestuia.

Masura de reglementare a activitatii de tele-munca este prevazuta in programul de guvernare.

Masura a fost vehiculata si in 2007, de ministrul Muncii de atunci, Paul Pacuraru. El a sustinut, la o conferinta internationala care s-a desfasurat la Venetia, promovarea utilizarii tehnologiei informatiei si a comunicarii ca instrumente care sa permita modernizarea modului de lucru (teleworking), extinderea masurilor de protectie specifice salariatilor si asupra categoriei lucratorilor independenti, dar si masuri de imbunatatire a combaterii muncii nedeclarate.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Guvern contracte tele munca, #Guvern teleworking, #Guvern munca distanta , #Codul Muncii