Mariana Campeanu, la TV Ziare.com: Multinationalele au impus schimbarile din Codul Muncii

Marti, 15 Martie 2011, ora 17:30
4796 citiri
Mariana Campeanu, la TV Ziare.com: Multinationalele au impus schimbarile din Codul Muncii
Foto:Ziare.com

Fostul ministru al Muncii din partea PNL, Mariana Campeanu, a declarat la TV Ziare.com ca are informatii conform carora companiile multinationale ar fi fost cele care i-ar fi cerut lui Boc sa faca schimbarile din Codul Muncii care, in opinia sa, reduc drepturile angajatilor.

"Pe surse, am aflat ca multinationalele au cerut si impus aceste schimbari in Codul Muncii. Daca nu mai poti sa faci investititii pentru ca viitorul e nesigur, poti sa obtii profit doar prin reduceri de salarii si personal", a spus deputatul PNL la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Mariana Campeanu

Totodata, Campeanu a spus ca Uniunea Social Liberala are propria sa varianta de Cod al Muncii, care are avantajul ca ar fi fost negociata cu sindicatele si cu cea mai mare parte a patronatelor.

"Varianta pe care o propunem in Parlament a fost negociata cu sindicate si patronate. As vrea sa intelegeti, noi vrem sa respectam democratia in aceasta tara si de aceea am depus o varianta negociata. E un cod al muncii care a fost negociat. Singura si marea deosebire, esentiala deosebire-pastreaza o protectie mai buna fata de angajati. E o garantie ca angajatul va fi protejat", a spus Mariana Campean.

"Din varianta guvernamentala sunt scoase toate garantiile pentru angajati. Nu mai exista nicio garantie ca va fi platit cu salariul minim toata viata, nu mai exista garantie ca nu va fi dat afara ca patronului nu i-au placut ochii lui", a subliniat fostul ministru al Muncii la T Ziare.com.

Contractele colective - desfiintate

Mariana Campeanu a declarat ca ea crede ca neincluderea contractelor colective de munca in noul Cod al Muncii si promisiunea ca vor fi reglementate printr-o lege speciala va duce intr-un final la desfiintarea lor.

"Cred ca e numai o amanare a acelui moment in care contractele colective de munca vor fi desfiintate(...) Daca aceasta lege speciala pentru contractele colective ar fi fost aprobata inainte, nu am mai fi zis nimic, dar ea trebuia inclusa in Codul Muncii, sa stim ca Codul Muncii e Biblia relatiilor de munca intr-o tara, peste care nu trebuie sa treaca nimeni(...)Ceea ce vedem concret e eliminarea contr colect din codul munciii. In rest, este bla bla", a declarat deputatul PNL la TV Ziare.com.

Intrebata de un cititor daca USL reprezinta mai degraba interesele bugetarilor, Campeanu a raspuns ca in cazul acestui cod s-au batut mai degraba pentru interesele celor din mediul privat.

"Spun ca toate luarile de pozitie pe care le-am avut eu si alti membri ai USL au fost mai degraba in favoarea angajatilor din mediul privat. Consider ca marea majoritate a prevederilor din noul Cod al Muncii afecteaza in mod drastic pe cei care lucreaza in mediul privat", a spus Campean.

In opinia sa, ONG-urile ar trebui sa protesteze mai vehement fata de Codul Muncii, iar opinia publica sa ia atitudine, insa "din pacate, noi nu prea avem societate civila".

Referindu-se la sansele motiunii de cenzura, ea a dat de inteles ca nu are prea multe sanse, dar ca trimite un mesaj.

"Am lucrat si eu la aceasta motiune si incercam sa ne aducem aminte ce inseamna un Parlament democratic. Textul e mai putin important, mesajul ar trebui inteles. Guvernul nu mai are nimic de-a face cu Constitutia. Acest guvern incalca Constitutia si calca in picioare Parlamentul", a mai spus Mariana Campeanu la TV Ziare.com.

Intrebata daca noul Cod al Muncii va aduce o crestere a productivitatii, Campeanu a raspuns ca da, insa doar pe termen scurt, urmand ca mai apoi sa scada.

"Cred ca se va obtine in prima faza o crestere a productivitatii muncii, fiindca persoanele vor fi speriate sa lucreze mai mult. Initial, va fi o crestere a productivitatii muncii care se va pierde usor, dar un salariat nestimulat nu va munci mai mult, pe termen lung. Va duce la neobtinerea celor mai buni salariati, pe termen lung. Aceste modificari nu vor aduce cresterea productivitatii", a adaugat Campeanu.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Campeanu multinationale Codul Muncii, #Mariana Campeanu Codul Muncii , #Codul Muncii
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
"moda" asta-i peste tot ! in occident e la fel ! nu mai plangeti atat ca nu va foloseste la nimic ! nu sunteti deloc mai oropsiti decat altii ! la munca
C
Cronos
rank 3
dupa ce s-a odihnit cit a fost ministru acum vine si isi da cu parerea??