Codul Muncii ne va scapa de munca la negru si evaziunea fiscala? - Dezbatere Ziare.com

Marti, 15 Martie 2011, ora 08:50
4702 citiri
Codul Muncii ne va scapa de munca la negru si evaziunea fiscala? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Masuriasumate.wordpress

Firmele care efectueaza angajari la negru vor fi aspru pedepsite, conform Codului Muncii asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea, lucru ce ar trebui, cel putin teoretic, sa diminueze evaziunea fiscala pe piata muncii.

Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, in Romania, 45 la suta din persoanele care au un loc de munca nu lucreaza cu acte legale, in comparatie cu un nivel de numai 15 procente in Polonia si Cehia sau 5% in Ungaria.

Reprezentantii Guvernului sustin ca atat pedepsele mai drastice, cat si faptul ca se incurajeaza angajarile legale, mai ales datorita prevederilor privind contractele pe durata determinata, vor reusi sa combata fenomenul muncii la negru.

Spre deosebire de celelalte prevederi ale noului Cod al Muncii, care au fost contestate de reprezentantii sindicali, majorarea amenzilor si introducerea pedepsei cu inchisoare pentru angajatorii care nu incheie contracte de munca au obtinut laudele acestora.

Pe de alta parte, exista indoieli cu privire la eficienta acestor masuri in diminuarea evaziunii fiscale din piata muncii.

"Orice masura restrictiva privind sanctionarea muncii la negru si abuzurile, noi le sustinem. In momentul cand va fi un deficit de forta de munca va scade si evaziunea. Atata timp cat este exces de forta de munca, sute de mii de oameni declarati - probabil sunt 1,5 - 2 milioane de oameni someri - evaziunea nu va disparea. Cand va fi ca in anii 2007 - 2008, cand cautau angajatorii muncitori calificati si nu gaseau si incercau sa-i momeasca cu salarii unul mai mare decat celalalt, atunci va scadea si evaziunea fortei de munca", a spus, pentru Ziare.com, Romel Neagu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

Codul Muncii: Ce pierdem la desfiintarea contractelor colective - Dezbatere Ziare.com

Codul Muncii: Ati lucra in baza unui contract pe durata determinata? - Dezbatere Ziare.com

Codul Muncii: Preferati varianta Guvernului sau a USL? - Dezbatere Ziare.com

Aceste presiuni asupra angajatorilor pentru a incheia contracte legale ar trebui sa aiba rezultate bune pentru angajati, deoarece acestia ar avea platite contributiile la asigurarile de sanatate, pensie si somaj.

"Astea sunt lucruri bune, care ne ajuta si pe noi. Traim intr-un stat de drept in care legile sunt corecte, iar aplicarea lor este indiscutabila, dar avem si noi semne de intrebare. Pana la urma, cei care trebuie sa aplice amenzile sunt numiti pe criterii politice si vor favoriza anumite firme sau le vor sanctiona pe altele", a explicat, pentru Ziare.com, Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.

La randul sau, deputatul PNL Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, crede ca prevederile nu vor putea fi aplicate, din cauza faptului ca Inspectia Muncii are limitat dreptul de control si este redus si aparatul. "Mi-e foarte greu sa cred, daca nu restructureaza si nu modifica legea pentru inspectia muncii, ca cineva va putea sa aplice aceasta lege", a spus Campeanu, pentru Ziare.com.

Ar trebui infiintate "piete cu muncitori"?

Reprezentantii patronilor, insa, cred ca aceste prevederi sunt doar o incercare a Guvernului de a scoate in evidenta faptul ca se lupta impotriva evaziunii.

Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman, este de parere ca aceste pedepse nu se justifica, mai ales avand in vedere oportunitatea de a face angajari temporare, reducandu-se, astfel, riscul de a avea angajari la negru.

In plus, liderul patronatelor sustine ca mare parte a celor care lucreaza la negru sunt, de fapt, angajati pe o zi sau maximum o saptamana, iar birocratia pentru a tine evidenta lor este mult prea mare.

"Eu as vrea sa facem ca in Spania, Italia, peste tot, piete in care unde oamenii care vor sa lucreze sa se duca si acolo sa vina angajatorii. Iti alegi oamenii si ai lucrat cu ei o zi, cat ai nevoie", a spus Naghiu, pentru Ziare.com.

Inchisoare de pana la 2 ani pentru angajarile la negru

Potrivit noului Cod al Muncii, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca se pedepseste cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

In schimb, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

De asemenea, angajatorii pot primi inchisoare de la 6 luni la 1 an sau amenda penala daca, in mod repetat, incadreaza angajati cu salariu sub nivelul minim brut pe tara garantat in plata.

Ziare.com va invita la dezbatere: credeti ca noile prevederi din Codul Muncii vor duce la scaderea evaziunii fiscala in piata muncii? Vor reusi autoritatile sa efectueze un control eficient al companiilor, astfel incat sa depisteze angajatii la negru? Ar putea creste nivelul coruptiei, in incercarea angajatorilor de a scapa de controale?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Codul Muncii, #angajati negru, #pedepse angajari negru , #Codul Muncii
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Poza marius64
marius64
rank 4
CIOCOII NOI CE VOR SA VINA LA TARGUL DE ... SCLAVI , CA ASA A VAZUT EL IN FILME