Ziare.com

Noul Cod al Muncii va intra in vigoare luni - vezi principalele modificari

Duminica, 01 Mai 2011, ora 14:08

   

Noul Cod al Muncii va intra in vigoare luni - vezi principalele modificari
Noul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea raspunderii, in ciuda criticilor venite din directia sindicatelor - intra in vigoare luni, 2 mai, si prevede sanctiuni severe impotriva muncii la negru, dupa cum a subliniat premierul Emil Boc.

Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, potrivit noului Cod al Muncii. Pana acum, amenzile in acest caz erau cuprinse intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

"Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca", prevede noul Cod.

Premierul a avertizat firmele sa nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii. "De aceea, eu atrag atentia in mod ferm tuturor acelora care, astazi, inca mai utilizeaza sau se gandesc sa utilizeze forme nelegale cu privire la salariati, sa incheie contracte de munca, pentru ca noul Cod al Muncii prevede atat sanctiuni pecuniare, adica amenzi de trei ori sau de patru ori mai mari, precum si chiar posibilitatea sanctiunii penale", a mai afirmat primul-ministru, anuntand ca dupa intrarea in vigoare a Codului Muncii va fi o "ofensiva generala pentru a atrage atentia ca legislatia se respecta si nu este adoptata doar pentru a fi in Monitorul Oficial".

Tot noul Cod al muncii prevede, printre altele, ca un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, fata de cel mult 24 de luni pana acum.

O alta modificare este aceea ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie (fata de 30 de zile in vechiul Cod) si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere (fata de 90 pana acum).

In acelasi proiect se mentioneaza ca perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni si ca preavizul in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie (fata de cel mult 15 zile calendaristice pana acum), respectiv de 45 de zile lucratoare pentru cei care ocupa functii de conducere (fata de cel mult 30 de zile calendaristice).

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 in vechiul act normativ.

Sursa: rNews

Articol citit de 4775 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte buna observatie...

Urmeaza o OUG - iar angajatul isi va suporta tot din venitul pe care il primeste si darile catre stat....

Va fi similar cu OUG nr.84/2010 .....

Acest COD al SCLAVIEI = LEGEA nr. 40/2011 - INCALCA Carta Sociala Europeana revizuita ce a fost RATIFICATA prin legea nr. 74/1999.
Dar la noi ce lege europeana mai este respectata ??? Nici CONSTITUTIA nu este respectata in primul rand de BOSOROGI de la CCR care au decis ca, votul CADAVRELOR este constitutional.

 

90 DE ZILE PERIOADA DE PROBA???? BOC SI-A DEPASIT DE MULT PERIOADA DE PROBA , A DEMONSTRAT CA E CRET1N SI TREBUIA DAT AFARA. ROMANIA E O TARA CU FOARTE MULTE LEGI PE CARE NIMENI NU LE RESPECTA.

.

 

si totusi nu observ

sa se scrie de vreun beneficiu privind angajarea "legal". Oare serviciile medicale si infrastructura se vor inbunatatii acum ca intra "atatia" bani la dictatorii din Bucuresti? Sunt sigur ca nu. Asta e doar o forma de aliniere cu fascistii din afara si asuprirea si mai adanca a populatiei. Ce au scris despre planul lor in biblie?: NIMENI NU VA PUTEA CUMPARA SAU VINDE FARA SA AIBE SEMNUL (AUTORIZATIA) FIAREI". Sa vedem cati dintre oameni vor fi capabili sa renunte la familii sau viata care o au pt a nu fi supusi. Cred ca nr lor va fi sub 0.01 %, restul se vor incolona si "i se vor inchina"."Cei care nu cunosc istoria sunt blestemati sa o repete" http://theromanianwars.blogspot.com/

 

foarte bine!

caci trebuia sa existe un control aspura muncii... era mult prea dezvoltata munca la negru... mi se pare corecta decizia si atitudinea lui boc.. un nou cod al muncii era necesar si util

 

@ georgy

Tu ai citit macar legea 74/1999 si 30/1994 ???

Controlul asupra munci putea fi reglementat printr-o OUG , nu sa modifici o lege europeana....

O sa vedeti cum aceasta lege va scoate inopinant oamenii in strada.....

kiatra again and again

Chiar ma plictisesti Kiatra esti peste tot la orice articol.Nimeni nu poate sta zi de zi in fata calculatorului sa posteze asa gratis. Macar sa faci un comentariu dar tu faci 10.

@ androR

poate ai teba la Cotroceni si te retin, vezi ca a ramas un post vacant ....
Poti sa nu imi citesti comentariile , dar pentru ca sunt interesante si iti deranjez STAPANII te bagi in seama...
Este ultima data cand iti mai raspund.....nu prea dau importanta IRECUPERABILILOR ori mai bine spus INCONSTIENTILOR , ca sa nu folosesc alte cuvinte jignitoare....
O zi buna, pa

invata limba romana si trateaza-te

pari a fi bugetar,sau ma insel eu ?
mai glumeste omul,dar tu exagerezi :)
macar de-ai avea haz...Platforma pentru solutionarea online a litigiilor