Sindicatele pregatesc greva generala, in asteptarea Codului Muncii - Interviu

Luni, 28 Februarie 2011, ora 16:56
1961 citiri
Sindicatele pregatesc greva generala, in asteptarea Codului Muncii - Interviu
Foto: Arhiva

In timp ce premierul Emil Boc se pregateste sa-si asume raspunderea pe noul Cod al Muncii, sindicalistii se pregatesc de greva generala.

Luni, Guvernul a adoptat forma finala a Codului Muncii, iar Birourile Permanente din Parlament au stabilit ca 8 martie va fi ziua asumarii. Potrivit premierului, acest Cod, in forma dorita de Guvern, este necesar pentru ca romanii sa isi gaseasca mai usor un loc de munca.

Desi forma finala a Codului Muncii nu a fost, inca, facuta publica, sindicalistii nu exclud posibilitatea unei greve generale, in a doua jumatate a lunii martie, daca nu sunt incluse si masurile cerute de ei, a spus Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Care este urmatorul pas, daca nu sunteti multumiti de textul Codului Muncii?

Vor fi trei saptamani de zile, perioada in care noi am estimat ca vor fi colectate propuneri, sunt procedurile parlamentare, pentru ca nu stim data exacta cand isi va asuma Guvernul raspunderea. Probabil ca exista si o motiune de cenzura, pe care o s-o depuna Opozitia.

Intre timp, pana in 14 martie strangem semnaturi pentru declansarea grevei generale, la un moment la care acest act normativ sa zicem care nu reuseste sa treaca prin motiunea de cenzura, ar trebui sa mearga la promulgare. Ne-am luat si aceasta rezerva, a grevei generale.

Ce actiuni veti intreprinde pana pe data de 14 martie?

Nu stiu exact care este textul pe care l-a promovat domnul Boc, dar ne-a amenintat de vineri, de la ultima intalnire, ca urmeaza sa mearga astazi in Coalitie si ca isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii.

Daca este un text in care s-a tinut seama de propunerile sindicatelor si a patronatelor, nu este asa de dramatica asumarea. Daca este doar o forma precipitata de a ne baga pe gat un text exclusiv guvernamental, atunci sigur ne vom urma actiunile de protest pe care le-am hotarat.

Daca este asa, ne-am propus ca, pentru perioada asta, cand avem actiunile de protest organizate, sa desfasuram si o activitate de lobby parlamentar. Pana la urma, actiunile astea sunt facute sa sensibilizeze si opinia publica si politicienii. Vom incerca sa obtinem sprijin de la grupurile parlamentare, pana cand isi va asuma Guvernul raspunderea, sa mai putem transmite niste propuneri. Chiar daca nu sunt ale sindicatelor, pentru ca noi nu puteam sa facem propuneri la acest nivel, poate ca sunt preluate de unele partide responsabile si atunci avem o sansa.

Care sunt masurile pe care le-ati cerut si pe care nu ati accepta sa fie excluse din noul Cod al Muncii?

Pe noi ne-ar interesa in mod explicit sa fie pastrate negocierile colective la toate nivelurile. Si, de asemenea, contractul individual de munca pe perioada nedeterminata, sa fie o regula, nu o exceptie. La acestea doua, noi, cel putin, CNSLR Fratia, nu am renunta sub nici o forma. Mai sunt si alte propuneri, dar ele nu au un impact atat de mare in a promova sau nu Codul Muncii. Dar acestea doua ar tulbura in mod evident si reprezentarea salariatilor in structuri sindicale la toate nivelurile si, daca vreti, chiar si existenta noastra ca si sindicate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Marius Petcu CNSLR Fratia, #greva generala sindicate, #Codul Muncii , #Codul Muncii