Ziare.com

Colegiul Medicilor a sesizat Avocatul Poporului pe noua lege a concediilor

Luni, 10 Mai 2010, ora 11:49

   

Colegiul Medicilor a sesizat Avocatul Poporului pe noua lege a concediilor
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a sesizat Avocatul Poporului cu privire la aspecte care vizeaza neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta care modifica modul de acordare a concediilor medicale, informeaza reprezentantii Colegiului.

CMR a fost sprijinit in demers de Coalitia Organizatiilor Bolnavilor Cronici din Romania (COPAC), cele doua organizatii solicitand Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta nr. 36/2010.

"Efectuarea acestui control politienesc al prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata, de catre organele de politie, in conditiile in care nu exista nici un fel de garantii legale de natura sa asigure evitarea unor abuzuri, aduc atingere dreptului la integritatea psihica a persoanei respective.

Putem imagina nenumarate situatii in care persoana respectiva, bolnava fiind, din motive neimputabile nu este prezenta permanent la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata. Permanenta teama de a nu fi gasita de catre organele de control creeaza persoanei respective o stare de tulburare care ii afecteaza integritatea psihica", se arata in motivarea actiunii depuse de CMR la Avocatul Poporului.

Noul sistem de acordare a concediilor medicale va fi pus in aplicare din 15 mai, data de la care pacientii care vor sta acasa din motive medicale vor fi nevoiti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care se angajeaza sa fie la domiciliul indicat, a anuntat in urma cu o saptamana ministrul Sanatatii.

"Reprezentantii platitorilor indemnizatiei - angajatorul sau CNAS - vor putea fi insotiti de reprezentanti ai politiei, daca va fi cazul. Acestia vor verifica la usa domiciliului daca persoana este acasa sau nu. Nu se va intra in locuinta in niciun caz", a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila.

Ministrul a explicat modalitatea concreta de aplicare a noilor prevederi. Astfel, pacientul care primeste concediu medical va trebui sa completeze o declaratie pe proprie raspundere, cu datele sale si ale angajatorului. In aceeasi declaratie pacientul se angajeaza sa anunte in termen de 24 de ore angajatorul cu privire la incapacitatea sa de munca.

In plus, pacientul va indica adresa de resedinta la care va fi prezent pe toata perioada concediului medical, care nu trebuie neaparat sa fie aceeasi cu adresa de domiciliu din buletin. Prin aceeasi declaratie pacientul se angajeaza sa fie prezent la adresa indicata si ia la cunostinta faptul ca poate fi vizitat de reprezentantii platitorilor de indemnizatie in intervalele orare 8-11, 12-17 si 18-20. Pacientul va semna de asemenea ca este de acord ca in cazul nerespectarii conditiilor sa i se sisteze plata indemnizatiei.

Dupa control se va incheia un proces verbal in care se va constata prezenta sau absenta pacientului de la domiciliu. Daca pacientul nu este gasit la domiciliu, plata indemnizatiei va fi sistata a doua zi de la incheierea procesului verbal.

Ministrul Sanatatii a declarat ca urmeaza sa fie publicate doua ordine de ministru pentru punerea in aplicare a masurilor prevazute in OUG privind noul sistem de acordare a concediilor medicale, care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 26 aprilie.

Noile reglementari sunt gandite pentru a diminua numarul concediilor medicale acordate abuziv, concedii ale caror cheltuielile au devenit o adevarata povara la buget, potrivit Ministerului Sanatatii. Astfel, in 2009 concediile medicale au costat statul peste 923 de milioane de lei, adica dublu fata de 2006. Numarul certificatelor medicale eliberate anul trecut a fost de peste 2,7 milioane, ceea ce inseama ca, anul trecut, cel putin unul din doi angajati a beneficiat de un concediu medical.

Sursa: rNews

Articol citit de 2100 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

saracie si somaj pentru doctori si poporul roman!

ce tupeu la doctori..

 

Bolnavi inchipuiti

In prezent ,concediile medicale reprezinta un refugiu pentru salariatul care dintr-un motiv sau altul are "boala" pe angajator . Fie a aflat ca va fi pe lista disponibilizatilor , fie se afla intr-o importanta functie publica si a aflat ca va fi demis sau pur si simplu e suparat ca trebuie sa vina la munca intr-o zi cand el avea altceva de facut sau poate doreste sa plece intr-un concediu de relaxare . Cu siguranta acestea sunt cazurile vizate de ordonanta guvernului si nu persoanele cu adevarat bolnave .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor