Ramanem fara concedii medicale din cauza controalelor abuzive?

Marti, 08 Iunie 2010, ora 16:15
3323 citiri
Ramanem fara concedii medicale din cauza controalelor abuzive?

Angajatii din judetul Hunedoara risca sa nu-si mai poata lua concedii medicale, din cauza ca medicii de familie sunt decisi sa rezilieze conventiile de eliberare de concedii incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Motivul este legat de faptul ca medicii sustin ca se face un abuz atunci cand pacientii sunt verificati, iar medicii sunt amendati pe nedrept.

Medicul de familie poate acorda maximum 30 de zile de concediu medical pe an

"Recent a aparut o declaratie a patronatelor medicilor de familie si a asociatiei medicilor de familie prin care somam clar sa reziliem contractul cu Casa Asigurarilor de Sanatate pentru ca aceste controale sunt abuzive.

In plus exista deja medici din judet care au fost amendati cu 2.500 de lei pe motiv ca nu au fost gasiti la domiciliu pacientii lor", a afirmat dr. Constantin Gheorghiu, vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Hunedoara.

Medicii de familie sustin ca deja exista si in Valea Jiului cazuri considerate un abuz si ca pacientii sunt pusi in ipostaze penibile.

Ai concediu medical? Afla la ce ore vei fi controlat acasa, din 15 mai

"Stiu de un singur caz, o pacienta care la externarea din spital a fost cautata acasa de reprezentantii CAS si politie. Femeia era sa-si continue tratamentul injectabil, m-a cautat la cabinet sa-mi spuna care sunt consecintele pe care le poate suporta pentru ca acum risca sa nu-i fie platit concediul medical, desi femeia a fost operata recent", a mai spus dr. Constantin Gheorghiu.

Toate aceste verificari la domiciliul pacientilor se fac cu politia, dar pana acum doar la Petrila si Vulcan au existat solicitari, in timp ce la Petrosani nu au fost cazuri.

"Conform legii, astfel de verificari se fac de platitorii de indemnizatii de concedii medicale care trebuie sa solicite sa fie insotiti si de reprezentanti din cadrul Politiei. Politia Municipiului Petrosani nu a avut pana acum astfel de solicitari", declara Alisa Rusu, purtator de cuvant Politia Petrosani.

Potrivit medicilor de familie, pacientii ar trebui sa vina la consultatie cu declaratia privind concediul deja completata, lucru aberant, in conditiile in care bolnavul nu are de unde sa stie ca va primi concediu medical.

Pentru toate aceste inconveniente, insa, medicii sunt decisi sa ia decizii radicale si sa nu mai elibereze zile de concediu medical.

Si CNH-ul are reguli

Pe de alta parte, din cauza numarului mare de foi de boala care erau acordate minerilor din Valea Jiului, administratia CNH a implementat recent un set de masuri care pot duce pana la desfacerea contractului de munca, pentru a-i dezobisnui pe ortaci de chiul.

Astfel, minerii care intrerup concediul de odihna cu concediu medical, cat si cei care isi iau in prelungirea concediului de odihna concedii medicale vor fi analizati, iar in situatia constatarii ca in zilele de concediu medical acestia presteaza alte activitati, atat in tara cat si in strainatate, risca sa li se desfaca contractele individuale de munca.

Iti iei concediu medical? Atentie, ca te verifica Politia

In anul 2009, angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani au acumulat nu mai putin de 273.606 zile de concediu medical. Dintre acestea doar 5,1% au fost cauzate de accidentele de munca, 0,4% de boli profesionale, 2,2% de boli incurabile, 2,4% maternitate/crestere copii, procentajul cel mai mare, 89,9% reprezentand bolile obisnuite.

Zilele de concediu medical au fost eliberate de medicii de specialitate in procent de 62% din total, medicii de familie 36%, iar medicii de intreprindere 2%.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#control concediu medical, #concedii medicale mineri, #controale abuzive concedii , #concedii