2012 - Apocalipsa fumatorilor

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 12:00
4503 citiri
2012 - Apocalipsa fumatorilor

"Fumatul dauneaza grav sanatatii", sloganul adanc inradacinat in mintea oamenilor, mai are efect doar atunci cand un fumator ajunge la spital cu o boala provocata in mod direct de tutun.

Un infarct la treizeci de ani, survenit in urma unui consum excesiv de tutun - cel putin doua pachete de tigari pe zi - ar putea sa ne puna pe ganduri. O bronsita cronica se intalneste la peste 50% dintre fumatorii care consuma peste 24 de grame de tutun pe zi.

OMS: Fumatul pasiv ucide anual 600.000 de oameni

Riscul de a face cancer al cavitatii bucale si al faringelui este de 6 ori mai mare decat la un nefumator, iar riscul de a face cancer laringian este de 10 ori mai mare decat la un nefumator. In ceea ce priveste cancerul pulmonar, 31% dintre fumatori risca sa il faca.

Lasatul de fumat

Un studiu realizat de ISRA Center Marketing Research, in primavara anului 2010, a aratat ca din esantionul considerat, 55% erau nefumatori, iar 45% fumau peste cinci tigari pe zi. Acelasi studiu spune ca 55% dintre fumatori au avut cel putin trei tentative de a se lasa de tigari, dar din cauza lipsei autocontrolului sau al sfatului unui medic sau farmacist, au esuat.

Criza ii face pe romani sa renunte la fumat - Vezi cat costa terapia

Exista cateva metode folosite de cei care vor sa se lase de fumat, printre care plasturele antifumat, tigara electrica, tutunul de mestecat, tratament terapeutic. Cea mai buna metoda ramane autocontrolul si mai ales autostimularea financiara.

Autostimularea financiara este luata in considerare mai repede decat riscurile la care este supusa sanatatea fumatorului.

Cat dai pe tigari?

Scumpirile repetate ale tigarilor in ultimii ani, in incercarea de a alinia preturile Europei de Est cu preturile din Vest, au avut ca rezultat benefic cresterea numarului de nefumatori. Chiar si cu aceste scumpiri, pretul unui pachet de tigari este de doua ori mai mic in Romania fata de Anglia sau Irlanda. Scumpirile afecteaza in mod drastic si bugetele persoanelor fumatoare.

Cati bani s-ar economisi la buget, daca romanii s-ar lasa de fumat?

Un consumator de tutun, care fumeaza un pachet de tigari la zi, plateste aproximativ 10 lei pe zi. Intr-o luna, bugetul alocat pentru fumat este de 300 de lei, bani care reprezinta 50% din venitul minim. Considerand o familie de patru persoane, fumatoare, consumul de tigari aduce o gaura in bugetul acestei familii de 1.200 de lei pe luna. 1.200 de lei! Dar, din pacate, acest lucru nu ne opreste din a plati tributul zilnic vanzatoarei de la chioscul de la coltul blocului pentru cele patru pachete de tigari.

Interzicerea fumatului in spatii publice

Interzicerea din 2012 a fumatului in spatiile publice nu poate sa fie decat benefica, avand in vedere procentele prezentate mai sus, precum si afectarea drastica a calitatii vietii.

Din punct de vedere economic, scaderea numarului de fumatori, implicit a cumparatorilor de tigari, afecteaza veniturile distribuitorilor. Cosul inflationist pe acest an a avut la baza si un nivel de 4,73% al consumului de tutun, ceea ce inseamna ca influenteaza destul de mult indicele de formare a preturilor.

Scaderea consumului de tigari poate duce si la o scadere generala a preturilor, sau la consumul mai mare al altor alimente de baza. Acest lucru duce la cresterea calitatii vietii si la urmarirea unei vieti sanatoase.

La fiecare 16 minute, un roman moare din cauza fumatului

Legat de fumatul in spatiile publice, Legea nr 349 din 2002, cu modificarile ulterioare, specifica faptul ca in acest moment, in restaurante, discoteci, baruri, fumatul este permis doar in spatii special amenajate inchise, si care sa nu reprezinte mai mult de 50% din spatiul total. In acest moment, in Romania, exista baruri in care nici 10% din spatiu nu este alocat nefumatorilor, iar in ceea ce priveste asigurarea izolarii fata de nefumatori, legislatia nu este luata in considerare.

Benefica este si obligatia posturilor de radio si de televiziune de a pune la dispozitia Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Tineretului si Sportului un spatiu de emisie de minimum 30 de minute saptamanal, din care 50% la ore de maxima audienta, pentru difuzarea de materiale promotionale de prevenire si combatere a consumului produselor din tutun.

Este posibil ca interzicerea fumatului in spatii publice sa starneasca un val de nemultumiri in randul fumatorilor, in randul proprietarilor de astfel de spatii, care isi vor considera afacerile ruinate, in randul producatorilor de tigari si a producatorilor de elemente antifumat. Dar, privind in urma la experienta pe care interzicerea fumatului in spatii publice a oferit-o englezilor, putem spune ca acest lucru poate fi acceptat si implementat si la noi.

Conditia necesara in Romania o reprezinta discriminarea, acceptabilitatea autoritatilor fata de anumiti proprietari de spatii publice care permit fumatul in continuare, in detrimentul altora, o practica de altfel des intalnita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fumat interzis locuri publice, #legislatie fumat public, #masuri lasat fumat , #consumatori