Arad: Peste 31.000 de litri de lapte cu aflatoxina, distrusi

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 19:11
1509 citiri
Arad: Peste 31.000 de litri de lapte cu aflatoxina, distrusi
Foto: Arhiva

Autoritatile sanitar-veterinare din Arad au distrus peste 31.000 de litri de lapte si 40 de kilograme de produse lactate cu un continut de aflatoxina peste limitele admise, potrivit unui document prezentat, luni, la Prefectura Arad.

Conducerea Directiei Sanitar-Venerinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad a prezentat, luni, in cadrul Colegiului Prefectural, situatia produselor lactate neconforme descoperite in urma campaniei de prelevare de probe pentru depistarea aflatoxinei, desfasurata pana la jumatatea lunii martie.

Conform raportului prezentat de DSVSA la Prefectura Arad, care a fost publicat ulterior pe site-ul Prefecturii, s-au distrus peste 31.000 de litri de lapte si aproximativ 40 de kilograme de produse lactate, provenite de la ferme si exploatatii din judetul Arad, dupa ce s-a descoperit, in urma analizelor de laborator, ca aveau un continut de aflatoxina peste limita legala.

In raport se arata ca actiunea de prelevare de probe s-a desfasurat in cele trei unitati de procesare si la 52 de ferme de vaci care livreaza laptele direct unitatilor de procesare. Totodata, a fost verificat laptele provenit din doua ferme care fac livrari prin dozatoare automate.

Analizele s-au efectuat la laboratorul din judetul Alba, costurile fiind suportate de catre agentii economici verificati.

"Au rezultat un numar de sapte probe neconforme la parametrul Aflatoxina M1, la exploatatii de animale producatoare de lapte materie prima, si o proba la o unitate de procesare a laptelui. Imediat s-au dispus masuri de scoatere din hrana animalelor a furajelor susceptibile de a fi contaminate si administrarea de substante blocante a toxinei, in cele sapte exploatatii. De asemenea, s-au identificat produsele obtinute din lotul de lapte neconform din unitatea de procesare a laptelui si au fost puse sub sechestru sanitar-veterinar", se arata in raportul DSVSA Arad.

Laptele si produsele neconforme au fost aruncate in bazinele de colectare a deseurilor detinute de ferme.

Producatorii cu probleme au avut interdictie de a mai face livrari pana la obtinerea buletinelor de analiza conforme.

Potrivit DSVSA, in 25 martie, la toate fermele si exploatatiile din judet laptele era bun pentru consum.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lapte aflatoxina Arad, #lapte aflatoxina distrus Arad , #consumatori