Cum ajung chimicale daunatoare in mancare

Vineri, 11 August 2017, ora 11:26
4722 citiri
Cum ajung chimicale daunatoare in mancare
Foto: Arhiva Pixabay

Scandalul privind ouale contaminate cu insecticidul fipronil a lansat un semnal de alarma. Cum ajung aceste substante nocive in alimentele noastre? Si cum pot fi evitate asemenea situatii?

Descoperirea oualor contaminate cu insecticid a sporit nesiguranta consumatorilor. Cate chimicale daunatoare ajung de fapt in alimentele pe care le consumam?

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, aproximativ jumatate din alimentele pe care le consuma europenii contin urme de pesticide, ce-i drept, in cele mai multe cazuri, in cantitati atat de mici incat nu dauneaza organismului.

Cele mai multe dintre substante sunt greu de depistat, deoarece nu miros si sunt incolore. De aceea, ne bazam pe controalele efectuate de autoritati. Dar acestea au uneori dificultati in a tine pasul cu viteza din agricultura industriala.

Un scandal este, de fapt, declansat atunci cand sunt descoperite astfel de substante toxice in hrana. Dar oare cate alimente continand substante nocive au ramas pana atunci nedescoperite? Potrivit expertilor, nu exista decat o singura solutie: norme si controale mai severe.

Otrava in farfurii

Desi in jumatate din produsele alimentare europene au fost gasite urme de pesticide, doar mai putin de 3% depaseau limita europeana permisa.

Totusi, la 7% din importurile de alimente in UE s-a constatat un nivel nepermis de mare al contaminarii cu pesticide.

Si nu doar pesticide ajung nepermis in alimentele pe care le mancam, ci si alte substante toxice precum dioxina, o substanta cancerigena, sau toxina Alpha, formata de bacterii.

Aceste substante pot ajunge pe cai diferite in produsele alimentare, de exemplu, prin nerespectarea normelor de igiena. Dar, avertizeaza Britta Schautz de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului din Berlin, "substante daunatoare pot fi adaugate alimentelor cu buna stiinta, de pilda, pentru ca produsele sa arate mai bine".

Insecticidul fipronil, descoperit in oua, a fost folosit, pare-se, contra paduchilor la gaini din Olanda - desi substanta este interzisa la animalele comestibile.

Reducerea riscurilor

Pesticidele sunt atat de toxice pentru ca au fost gandite sa distruga daunatori. De aceea, e nevoie de norme si controale mult mai severe. UE a interzis pentru oameni si animale pesticidele foarte toxice - de exemplu, pentru albine neonicotinoidele, care le provoaca moartea - si cele care sunt dezintegrate foarte lent in natura.

UE a stabilit limitele pana la care sa fie permisa concentratia de pesticide in alimente si apa.

Dar mai exista o problema si mai grava: cresterea numarului de pesticide fabricate ilegal si introduse pe cai ilegale in UE. Potrivit Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO), acest comert ilegal aduce pagube de 1,3 miliarde de euro anual statelor UE.

Doar saptamana trecuta, autoritatile elene au descoperit peste 700 de kilograme de pesticide ilegale, care urmau sa ajunga prin Turcia in Uniunea Europeana.

Controalele pe care le efectueaza periodic fie autoritatile UE, fie cele nationale nu pot depista toate substantele daunatoare din alimente. Pentru ca se cauta anumite substante, iar daca apar unele necunoscute, atunci raman neobservate.

Citeste si

Nu e exclus sa se fi consumat de mai multa vreme ouale contaminate cu insecticid, dar nimeni n-a stiut. Aceasta e ceea ce ne provoaca cea mai mare teama: cate substante daunatoare raman nedescoperite si le consumam odata cu alimentele.

Sa nu intram totusi in panica, spune Britta Schautz de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului din Berlin. Controalele sunt severe in Europa, iar astfel de cazuri cum e cel al contaminarii oualor cu insecticid raman o exceptie.

Irene Banos Ruiz

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#scandal oua pesticid Romania , #consumatori