Obligatorie de la 1 aprilie, returnarea ambalajelor e o adevarata aventura. Ce magazine primesc sticle inapoi si cum ne recuperam garantia

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 21:34
26567 citiri
Obligatorie de la 1 aprilie, returnarea ambalajelor e o adevarata aventura. Ce magazine primesc sticle inapoi si cum ne recuperam garantia
Foto: Arhiva Pixabay.com

Potrivit legii, incepand din aprilie, romanii ar trebui sa primeasca 0,5 lei pentru fiecare dintre borcanele si sticlele reutilizabile pe care le returneaza, in magazin. In teorie, totul pare simplu. In realitate, insa, e o adevarata aventura sa gasesti si sa returnezi aceste ambalaje.

Ziare.com a testat functionarea sistemului si va explica, pe larg, unde si cum puteti returna ambalajele reutilizabile si cum va puteti recupera banii de garantie.

Cum ar trebui, potrivit legii, predate sticlele si borcanele

Bazele sistemului de recuperare a ambalajelor reutilizabile de la populatie, in regim de garantie, au fost puse de Cabinetul Dancila, printr-o ordonanta de urgenta data acum mai bine de jumatate de an. Iata cum stabileste respectiva ordonanta ca ar trebui sa functioneze, pas cu pas, sistemul de recuperare al ambalajelor.

Inainte de toate, producatorul trebuie sa scrie "ambalaj reutilizabil" pe etichetele sticlelor si borcanelor de la raft pe care vrea sa le refoloseasca. La randul sau, comerciantul trebuie sa ii perceapa clientului care cumpara produsul in ambalaj marcat ca "reutilizabil" o garantie de 0,5 lei si sa inscrie distinct aceasta suma, pe bonul fiscal.

Ulterior, daca respectivul client revine cu sticlele si borcanele reutilizabile goale, magazinul este obligat sa i le preia (in baza bonului) si sa-i returneze, pentru fiecare ambalaj, garantia pe care i-a incasat-o anterior.

Sursa foto: Arhiva Pixabay

In cele din urma, magazinul urmeaza sa trieze ambalajele recuperate de la clienti si sa i le va duca producatorului, care sa le refoloseasca.

In teorie, totul e cat se poate de simplu. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa. In acest moment, la raft se gasesc foarte putine produse reutilizabile, iar clientul care vrea sa le returneze trebuie sa afle singur cum sa o faca.

Ambalajele reutilizabile, greu de gasit!

Ca sa intelegem mai bine sistemul, am incercat sa vedem cum se recupereaza ambalajele reutilizabile de la clienti in unele dintre cele mai mari magazine din Capitala.

Prima oara am vrut sa vedem cum se procedeaza in hypermarketul Auchan din complexul comercial Titan. Am ajuns in magazin dupa-amiaza, tocmai cand era mai aglomerat. Pret de cateva minute n-am facut decat sa ne plimbam de colo-dincolo, prin marea de clienti, in cautarea unor indicatii care se ne indrume spre rafturile cu produse in ambalaje reutilizabile. Am fost atenti si la mesajele sonore, doar-doar ne vor da vreun indiciu. Din pacate, n-am auzit decat ca diversi angajati sunt chemati la cutare sau cutare raion.

Pana la urma, facand slalom printre cosuri de cumparaturi, am intrebat cativa clienti daca stiu in ce parte a magazinului gasim produse in ambalaje reutilizabile. Pe rand, oamenii au ridicat nedumeriti din umeri, spunandu-ne ca n-au habar.

In cele mai multe dintre supermarketuri, produsele in ambalaje reutilizabile lipsesc. Sursa foto: Ziare.com

Auzind ce tip de ambalaje cautam, o lucratoare care se opintea sa descarce cateva baxuri cu apa ne-a privit incurcata. Adica, noi ce vrem? Sa predam ambalaje in magazin? Da' ce-i aici, centru de reciclare?

Pana la urma ne-am lasat pagubasi si ne-am incercat norocul intr-un Penny Market din apropiere. Ca sa nu mai pierdem vremea, am intrebat o agenta de paza unde gasim produsele in ambalaje reutilizabile si cum functioneaza sistemul de returnare.

Femeia, imbracata intr-o uniforma maro, a schimbat o privire scurta cu o casiera. Apoi a scuturat din cap ne-a rapuns: nu, aici sigur lucrurile nu functioneaza asa. In magazin nu se returneaza sticle si borcane. Nici vorba! Nici nu e voie!

Cum in complexul din Titan n-am mai gasit alte supermarketuri, am decis sa vedem daca macar prin alte zone ale orasului exista magazine in care se pot returna ambalaje.

Ajunsi in zona complexului Mega Mall (pe soseua Pantelimon, in apropierea intersectiei de la Piata Delfinul) am trecut mai intai prin Kaufland. Am vorbit cu vreo doi lucratori comerciali care asezau marfa pe rafturi si care ne-au spus ca nu stiu sa existe produse ale caror ambalaje sa se returneze, contra cost, in magazin.

In cele din urma - dupa cateva zeci de minute in care am intors pe toate fetele borcanele si sticlele de bere pe rafturi - ne-am covins ca lucratorii stiau despre ce vorbesc: la raft nu e nici urma de ambalaj reutilizabil.

Tocmai cand eram pe punctul sa ne lasam pagubas - dupa ce am batut in lung si in lat trei supermarketuri in care n-am gasit nici urma de ambalat reutilizabil - am ajuns la Carrefour, unde sistemul de returnare functioneaza.

Aventura returnarii sticlelor de bere

De fapt, cand am intrat in Carrefour, n-am stiut ca aici vom gasi produse in ambalaje reutilizabile. In zona de acces nu exista niciun panou care sa anunte acest lucru.

Abia dupa ce am cautat cu rabdare, minute la rand, am descoperit, pe la mijlocul unui raft cu bere, un afis de dimensiuni medii, pe care scrie "Produs in ambalaj reutilizabil. Retinere garantie 50 de bani".

Anuntul care ii informeaza pe clienti ca la raft sunt produse in ambalaje reutilizabile. Sursa foto: Ziare.com

Aici sunt expuse, pe raft, singurele doua produse in ambalaje reutilizabile din magazin. Este vorba despre doua marci de bere, ambalate in sticle verzi, de 0,5 lei.

Pe eticheta acestor sticle este trecuta sintagma "ambalaj reutilizabil". Un producator a ales sa inscrie mentiunea cu litere mari, pe eticheta de pe corpul sticlei, iar celalalt a trecut informatia pe gatul sticlei, cu corp de litera mai mic.

Unde si cum e scris pe eticheta sticlei de bere ca aceasta este reutilizabila. Sursa foto: Ziare.com

Cu cateva sticle reutilizabile de bere in cos, ne-am indreptat spre casa. Am asteptat pana cand casiera ne-a scanat toate produsele. Si cum nu ne-a spus nimic despre posibilitatea returnarii sticlelor, in cele din urma, am intrebat cum sa procedam.

Femeia ne-a raspuns ca, intr-adevar, trei dintre sticlele de bere cumparate sunt reutilizabile si ca pentru fiecare dintre ele ne va incasa cate 0,5 lei, in plus fata de pretul produsului. Apoi, cu sticlele goale si bonul de casa, ne vom putea intoarce la Serviului de Relatii cu Clientii, un spatiu din preajma sirului de case. Acolo vom putea returna sticlele, in schimbul garantiei.

In spatele nostru, la coada, vreo doi clienti grabiti incep sa isi dreaga vocile, cu subinteles. Semn clar ca pe oamenii ii interesa mai mult sa isi plateasca produsele si sa plece mai repede decat sa asculte cum pot returna, in magazin, sticle de bere de 0,5 lei bucata!

Pe bon se poate vedea clar ca pretul garantiei nu a fost inclus in cel al berii, ci e inscris individual, pentru fiecare marca de produs cumparat.

Pe bon valoarea garantiei ambalajelor reutilizabile este trecuta distinct. Sursa foto: Ziare.com

Spre exemplu, noi am cumparat doua sticle de bere de acelasi tip pentru care Carrefour ne-a oprit garantie in valorea de 1 leu si inca o sticla de bere de la alt producator, pentru care am lasat in magazin inca 0,5 lei.

Per total, am platit la casa 1,5 lei pe care nu i-am fi cheltuit, daca ne-am fi cumparat doar bere in sticle nereturnabile! Din fericire, banii de garantie se recupereaze destul de usor. Peste numai cateva ore, am revenit in magazin, ca se returnam sticlele.

Angajata de la Relatii cu clientii - departamentul care recupereaza ambalajele de la populatie - a luat sticlele, le-a examinat si le-a depozitat apoi intr-un loc inchis din spatele spatiului de lucru cu publicul.

S-a uitat, apoi, pe bon si a marcat, cu pixul, un "R" in dreptul sticlelor returnate. Apoi a facut o copie a bonului si ne-a returnat originalul, insotit de valoare garantiei pentru cele 2 sticle returnate: fix 1 leu.

Cum se marcheaza pe bon ambalajele deja returnate. Sursa foto: Ziare.com

Aceeasi angajata ne-a mai spus ca, in urmatoarele 6 luni, putem reveni oricand cu bonul pentru a aduce si sticla returnabila pe care am pastrat-o. Totul este sa o returnam in acelasi magazin, curata si in stare buna.

De altfel, pe tejgheaua departamentul de Relatii cu clientii am gasit si o serie intreaga de materiale informative legate de returnarea ambalajelor. Printre informatii se numara: numele produselor care se gasesc la raft in ambalaje reutilizabile (doar cele doua beri, asa cum am banuit), dar si un scurt ghid de returnare si recuperare a garantiei.

In Carrefour, la Relatii cu clientii, exista o serie de anunturi cu privire la procedura de returnare a ambalajelor reutilizabile. Sura foto: Ziare.com

In mod normal, aceste informatii ar fi trebuit afisate si la intrare in magazin. Aici, pe tejgheaua departamentului de Relatii cu clientii, ele sunt vizibile doar pentru cei care au ajuns deja la ultima etapa a procesului de returnare a sticlelor si, deci, au aflat ce au de facut.

Ramane de vazut daca, in lunile care vin, magazinele vor pune pe rafturi mai multe produse in ambalaje reutilizabile. Iar daca o vor face, vom vedea si ce solutii vor gasi pentru a-i ajuta pe romani sa identifice aceste produse si sa le returneze mai usor, in magazin. Nu de alta, dar probabil ca multi dintre bucuresteni - oricat de mult si-ar dori sa recicleze - nu vor avea rabdarea sa strabata la pas supermarketurile, in cautarea catorva sticle de bere pe care sa le poate returna.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#garantie sticle borcane reutilizabile supermarket, #cum luam banii sticle borcane reutilizabile, #supermarket predare ambalaje reutilizabile , #consumatori