Tu stii ce mananci? Cum recunoastem mezelurile fara E-uri cancerigene in piete si supermaketuri

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 20:56
24744 citiri
Tu stii ce mananci? Cum recunoastem mezelurile fara E-uri cancerigene in piete si supermaketuri
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Printre atatea mezeluri injectate cu aditivi chimici - al caror consum ne-ar putea imbolnavi grav, in timp - exista si cateva sortimente cu "eticheta curata", adica fara E-uri. Haieti sa vedem cum le putem gasi mai usor.

De ani buni, medici si nutritionisti din intreaga lume atrag atentia asupra faptului ca aditivii din mezeluri - printre care conservantii numiti nitrit si nitrat de sodiu (E250 si E251) - favorizeaza aparitia cancerului. Chiar Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) le-a impus producatorilor de mezeluri limite in folosirea nitritilor din cauza ca - in timpul procesului de digestie - ele pot forma niste compusi numiti nitrozamine, care cauzeaza cancer.

Mai exact, potrivit EFSA, ca sa nu riste sa se imbolnaveasca, un adult care cantareste 70 de kilograme n-ar trebui sa consume, pe zi, mai mult de 4,9 grame de nitrit de sodiu (E250).

Problema este ca, pe etichetele mezelurilor de la noi, producatorii nu mentioneaza cat nitrit de sodiu au folosit la prepararea produsului. Asa ca romanul n-are, de fapt, nicio sansa sa afle cat nitrit consuma zilnic si cand depaseste limita recomandata, riscand sa se imbolnaveasca.

In aceste conditii, cel mai sigur pentru consumator ar fi sa puna pe masa - ori de cate ori are ocazia - mezeluri fara E-uri. Cateva astfel de sortimente se vand deja atat in piete, cat si in supermarekturi. Iata cum sa le deosebiti de toate celelalte:

Producator din Sibiu: Mezelurile neinjectate arata altfel si sunt foarte usor de recunoscut

Adrian Dancila vinde in Piata Obor mezeluri din Poiana Sibiului. Pe unele le-a produs in gospodarie, iar pe altele le-a cumparat de la o fabrica din Sibiu, dar spune ca niciunele nu ar avea E-uri.

Adrian Dancila, productor de alimente traditionale, in Piata Obor. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

"Le spunem clientilor ca produsele noaste sunt curate. Iar daca nu ne cred pe cuvant, putem sa le-o si demonstram. Inainte de toate - asa cum este si normal - mezelurile noastre au etichete, pe care sunt listate ingredientele. Iar citind aceste etichete clientul poate vedea clar ca produsele nu contin E-uri, ci sunt conservate doar cu sare sau prin afumare naturala. Adica prin expunere la fum de lemn sau la fum de rumegus", spune Adrian Dancila.

Ce sa faca insa consumatorul daca gaseste in galantar un mezel pe care vrea sa-l cumpere, dar care nu are eticheta? E foarte simplu: trebuie sa-i ceara comerciantului sa aduca, din camera frigorifica, un produs similar - spre exemplu o alta bucata de sunca sau un alt baton salam - care are eticheta. Si abia dupa ce a citit cu atentie lista de ingrediente si s-a convins ca produsul e, intr-adevar curat, ar trebui consumatorul sa il cumpere.

Andrian Dancila spune, insa, ca - indiferent ce-ar scrie pe eticheta - putem recunoaste oriunde mezelurile neinjectate. Iata cum:

"Primul indiciu este culoarea produsului. Orice mezel este conservat, altfel n-ar rezista. Doar ca produsele conservate prin injectare cu nitrit au o culoare rosu aprins, iar cele sarate si afumate natural - adica expuse la fum de lemn sau de rumegus - au o culoare ceva mai inchisa (spre maro - n.red.).

Mezeluri fara E-uri, in Piata Obor. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Apoi, consistenta mezelului ne spune multe. Unul injectat e apos si, in timp, devine lipicios. In schimb, un mezel fara nitriti e din start mai uscat. Si, pe masura ce trece timpul, continua sa se usuce. In plus, ar putea capata si o usoara culoare albicioasa, din cauza ca ii iese sarea", a declarat Adrian Dancila.

Un mezel fara E-uri foate fi recunoscut si in functie de pret (care incepe de la 37 lei - 40 lei kg), dar si dupa termenul de valabilitate (care nu trebuie sa fie mai lung de 3 saptamani).

Cateva mezelurile cu eticheta curata, pe rafturile supermarketurilor

Cateva sortimente de mezeluri fara E-uri se vand si in supermarketuri. Din pacate - desi sunt mai sanatoase decat toate celelalte - ele risca, totusi, sa treaca neobservate, la raft. Motivul: in loc sa le expuna la loc de cinste, marile magazinele le pun pe rafturi laolalta cu toate celelalte mezeluri, care sunt injectate cu nitriti si incarcate cu tot soiul de alti aditivi periculosi.

In consecinta, consumatorul e nevoit sa piarda o multime de timp la raft, citind eticheta dupa eticheta, pana sa dea, in sfarsit, peste un produs fara aditivi. Ne-am convins de asta zilele trecute, cand am incercat sa gasim, in cateva supermarketuri, salamuri fara nitriti si alti aditivi.

Prima data am intrat intr-un hipermarket Auchan, unde am gasit peste 25 de sortimente de salam la raft. Erau zeci de batoane mari si mici, fierte sau crud uscate, ieftine sau scumpe. Nicaieri n-am vazut, insa, vreun semn care sa indice ca unele dintre acele batoane de salam contin E-uri (inclusiv nitriti cu potential cancerigen), iar alte nu.

Neavand alta solutie, am luat, pe rand, din raft, fiecare baton de salam si i-am citit eticheta. Dupa vreo 10 minute, am ajuns la concluzia ca din cele peste 25 de sortimente, doar 3 nu contineau E-uri. Unul dintre ele era facut integral din carne de porc (si se vindea cu 17,8 lei batonul de 220 de grame) . Celelalte doua erau obtinute din: amestec de carne de porc si de mistret (la 16,10 lei batonul de 250 de grame) si din amestec de carne de porc si cerb (la aproape 18 lei batonul de 250 de grame).

Salam cu etichtea curata, in supermarketul Auchan. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Intr-un supermarket Carrefour am gasit aceleasi salamuri fara E-uri, la preturi cu doar cativa bani mai mari. Nestiind, insa, daca sunt singurele astfel de produse fara aditivi, am verificat oricum si celelalte aproape 30 de sortimente de la raft. Si intr-adevar am mai descoperit inca doua tipuri de salam fara E-uri, obtinute din carne de cerb si mistret si vandute cu 18 lei batonul de 220 de grame.

Baton de salam fara E-uri, in Carrefour. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Intr-un magazin Kaufland, dintre cele aproape 30 de sortimente de salamuri de la raft, n-am reusit sa gasim niciunul care sa nu contina nitrit de sodiu. Daca in oferta magazinului figureaza si produse fara aditivi, noi nu le-am putut identifica la raft.

Pe rafturile magazinului Kaufland pe care l-am vizitat n-am gasit salam fara nitrit. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

La o prima vedere, preturile salamurilor fara E-uri ar putea parea impovaratoare. La urma urmei, cu pretul unui baton de 250 de grame cu eticheta curata, consumatorul ar putea cumpara aproape un kilogram de salam cu aditivi.

Problema este ca eticheta acestuia din urma arata ca o fila rupta din cartea de chimie, indicand faptul ca salamul contine: nitrit de sodiu (cu potential cancerigen), diacetat de sodiu, aroma de fum (de asemenea cu potential cancerigen), difosfati, trifosfati, polifosfati, glutamat monosodic, glucono-delta-lactona si multe, multe alte substante.

In aceasta situatie, consumatorul este cel care trebuie sa hotarasca daca, de aceiasi bani, merita sa isi cumpere o cantitate mai mare de salam cu aditivi chimici sau daca, in schimb, ar fi mai bine sa isi un baton mai mic, dar fara E-uri cancerigene.

Ce-i drept - daca ar tine putin mai mult la sanatatea consumatorului - marile magazine l-ar stimula pe acesta sa cumpere ce-i mai sanatos si l-ar ajuta sa afle usor care dintre mezeluri nu au E-uri si merita puse mai des in cos.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tu stii ce mananci, #salam fara nitriti, #cum gasesti mezeluri fara nitriti, #mezeluri fara toxine , #consumatori