Ziare.com

Dupa banci, statul le-a pus gand rau supermarketurilor. Proiectul controversat prin care li se pregatesc amenzi de milioane de euro

de Gabriel Kolbay
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 17:40

   

Dupa banci, statul le-a pus gand rau supermarketurilor. Proiectul controversat prin care li se pregatesc amenzi de milioane de euro
Sub pretexul ca s-a saturat sa fie sfidata de marii comercianti, Protectia Consumatorului a anuntat, la inceputul anului, ca va gasi solutii pentru a-i amenda pe cei care gresesc cu sume uriase, de ordinul milioanelor de euro.

Ca sa isi poata pune strategia in aplicare, institutia vrea acum - prin intermediul unui proiect de ordonanta care ridica mari semne de intrebare - sa modifice, in regim de urgenta, legislatia privind protectia consumatorului. Din pacate, in conditiile in care proiectul nu e insotit de un studiu de impact, e greu de inteles daca noile sanctiuni propuse i-ar aduce vreun beneficiu consumatorului de rand sau daca ar fi doar o modalitate ca statul sa isi umple vistieria sau, mai rau, daca decizia s-ar putea transforma intr-un instrument de presiune asupra comerciantilor sau chiar de scoatere de pe piata a celor incomozi.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Marius Pirvu, a declarat pe 3 ianuarie ca e nemultumit din cauza ca legile in vigoare nu le permit inspectorilor sa le aplice marilor comercianti amenzi suficient de mari.

"Avem si Legea preventiei. Am practicat-o. Si ne-am intors in decembrie si am constatat ca, de fapt, procentul celor care nu respecta legea era mai mare. (..) Am incercat sa gasim solutii astfel incat sa nu amendam.

Dar in momentul de fata sunt agenti economici - si o spun cu tarie! - care ne rad in fata si spun 'Scrieti ce vreti in procesul verbal, ca valoarea amenzii oricum nu conteaza'. Adica mergem la un hypermarket si il amendam cam cu 1.000 de lei. Va dati seama ce afectat este! (...)

Cred ca vom gasi solutiile legale in zona de amenzi contraventionale. Asa cum in alte zone se aplica amenzi la cifra de afaceri, asa si la articolele de lege care pun in pericol sanatatea populatiei sa poate fi aplicata amenda la cifra de afaceri"
, a declarat atunci Marius Pirvu, la o conferinta a Ministerului Agriculturii.

Dupa nici doua saptamani de la respectivele declaratii, pe 14 ianuarie, ANPC a lansat in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.

Principalele vizate: bancile si lanturile de magazine

Prin proiectul de ordonanta, ANPC cere ca agentii economici sa nu mai fie amendati cu sume cuprinse intre 2.000 lei si 100.000 lei ca pana acum, ci sa primeasca, in schimb, sanctiuni raportate la cifra de afaceri.

Or, asta inseamna ca amenzile ar putea ajunge si la zeci de milioane de euro.

Din formularea textului ordonantei reiese ca printre cei mai afectati agenti economici ar putea fi bancile care includ in contracte clauze abuzive, dar si marile magazine.

Mai exact, in ceea ce priveste magazinele, comercializarea de produse expirate sau etichetarea incorecta, spre exemplu, ar putea fi sanctionate cu amenzi care ajung pana la 2% din cifra de afaceri.

In schimb, daca se demonstreaza ca, din vina agentului economic, s-a produs "vatamarea sanatatii sau a integritatii corporale a uneia sau mai multor persoane", ANPC ar putea aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a comerciantului, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta.

O singura amenda, mai mare decat profitul pe un an intreg

Cat ar cheltui un mare comerciant ca sa achite o astfel de amenda? Din calculele Ziare.com - bazate pe cifrele de afaceri din 2017 ale retailerilor - o amenda de 2% risca sa lase supermarketurie chiar si fara un leu din profit.

Spre exemplu, din calculele Ziare.com, daca Auchan Romania ar fi amendata cu 2% din cifra de afaceri pe 2017, societatea ar avea de plata 104,4 milioane de lei (circa 22 de milioane de euro), adica mai mult decat a obtinut profit in anul respectiv. Iar Auchan n-ar fi singurul mare comerciant care ar risca sa aiba probleme serioase, de pe urma noului regim de sanctiuni.

Daca ar fi amendata acum cu 2% din cifra de afaceri, societatea Kaufland Romania - care administreaza cel mai mare lant de supermarketuri din tara - ar plati, dintr-un foc, 201,7 milioane de lei (circa 43 de milioane de euro) . Cu alte cuvinte, societatea si-ar da aproximativ o treime din profit pe o singura amenda.

Mega Image - care are cel mai mare lant de supermarketuri de cartier din tara - ar plati pentru o amenda de 2% din cifra de afaceri nu mai putin de 98,2 milioane de lei (circa 21 de milioane de euro) . Achitarea amenzii l-ar costa pe retailer aproape jumatate din profitul obtinut anual.

L-ar influenta in vreun fel pe roman faptul ca marile magazine ar plati aceste amenzi uriase? Mai mult ca sigur! Cu mai putin bani, comerciantii ar trebui fie sa creasca preturile, fie sa scada calitatea serviciilor oferite! Fie sa inchida si sa plece.

Toata aceasta paguba a retailerilor si a clientilor ar imbogati, insa, pe termen scurt, statul. Deci ar raspunde la foamea de bani manifestata in ultima vreme, care a generat taxele aberante care afecteaza deja puternic activitatea companiilor din mai multe domenii.

E lesne de observat ca, doar aplicand o amenda de 2% din cifra de afaceri lanturilor Kaufland, Auchan si Mega Image, ANPC ar colecta putin peste 404 milioane de lei, adica peste 86,7 de milioane de euro. La acest moment, potrivit comunicatelor de presa remise, institutia se lauda si cu amenzi de aproape 270 de ori mai mici!

Marii comercianti: Se pleaca de la ideea ca cineva "i-a ras in fata" Autoritatii, desi e greu de crezut ca asa ceva s-a intamplat

George Badescu, directorul Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC), este de parere ca unul dintre motivele invocate de ANPC pentru aplicarea amenzilor uriase - anume ca unii comercianti "i-au ras in fata ANPC" - este destul de putin credibil.

"Cu siguranta sunt cateva lucruri pe care ni le-am dori lamurite. Spre exemplu, am urmarit declaratiile domnului presedinte al ANPC, Marius Parvu, cu privire la comerciantii care 'le rad in fata' inspectorilor. Ne-am fi dorit cateva exemple, aici. Daca am afla ca un comerciant face una ca asta, l-am exclude cu siguranta din randurile noastre, fara sa ne-o ceara nimeni.

E clar ca un intreprinzator care ar face una ca asta nu intelege insasi esenta business-ului sau. Totusi, mi-e foarte greu ca cineva chiar 'i-a ras in fata' Autoritatii.

Sunt si alte aspecte pe care inca nu le cunoastem si pe care ne dorim sa le aflam. Spre exemplu, citind textul proiectului de ordonanta, veti vedea ca se pomeneste acolo si despre niste sanctiuni aplicate bancilor. Nu putem decat sa ne intrebam de ce s-a procedat asa si cine a avut ideea de a elabora proiectul care se refera si la marile retele comerciale, dar si la banci.

Nu in ultimul rand, intr-un comunicat pe presa, ANPC anunta ca proiectul de ordonanta ramane in dezbatare publica vreme de 30 de zile. In schimb, tot pe site-ul Autoritatii, intr-o alta sectiune, e mentionat faptul ca dezbatarea publica a proiectului se incheie pe 25 ianuarie, deci ar dura doar 10 zile. Care varianta e corecta? Nu stim inca.

In acest al doilea caz, am putea intelege ca, avand Parlamentul reunit pe 1 februarie, Guvernul ar putea da ordonanta si in primele zile ale lunii viitoare. Or, cand se fac astfel de schimbari legislative, e firesc sa aiba si mediul privat o perioada de tranzitie.

Legat de textul proiectului de ordonanta, noi am trimis deja o serie de observatii la ANPC. Si ne dorim sa ne intalnim si sa avem un dialog pe tema prevederilor ordonantei", a declarat George Badescu pentru Ziare.com.

Opinia IMM-urilor: E un proiect superficial, care nu tine cont de realitate

Secretarul Consiliului IMM-urilor, Liviu Rogojinaru, si presedintele Asociatiei Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Dragos Petrescu, spun ca amenzile aplicate la cifra de afaceri - impovaratoare chiar si pentru intreprinzatorii mari - risca sa puna oricand pe butuci un IMM.

Iata ce concluzii au tras cei doi specialisti analizand proiectul ANPC de ordonanta de urgenta:
  • proiectul a fost intocmit cu superficialitate, fara o analiza a situatiei practice si/sau a cadrului legislativ;
  • ANPC vrea noi instrumente pentru a-i sanctiona pe intreprinzatori, desi n-a facut dovada ca le-ar fi folosit eficient nici macar pe care pe care le are deja la dispozitie;
  • proiectul contine, printre altele, prevederi deja existente in legislatia romaneasca de profil, pe care cel care a scris ordonanta nu pare sa o cunoasca in detaliu;
  • cuantumul amenzii care urmeaza sa fie aplicata trebuie, potrivit practicii europene, sa aiba legatura cu cifra de afaceri aferenta produsului/serviciului care face obiectul amenzii. Cu alte cuvinte, daca ar avea produse expirate la raft, un hypermarket ar putea fi amendat in raport cu cifra de afaceri rezultata din comertul cu amanuntul, dar nu si la cea rezultata din, sa spunem, administrarea unei cantine in care le serveste clientilor mancare gatita.

Mai multe puteti afla citind integral analiza facuta asupra proiectului de ordonanta:Alte mari semne de intrebare legate de ordonanta ANPC

Inainte de toate, am incercat sa lamurim problema perioadei in care proiectul de ordonanta de urgenta va fi in dezbatare publica. La solicitarea Ziare.com, responsabilul pentru relatia cu mass-media din cadrul ANPC a precizat ca perioada de dezbatare publica este de 30 de zile. Iar daca pe site apare si o alta perioada, atunci e vorba despre o simpla greseala, care urmeaza sa fie corectata.

Pana la data aparitiei acestui text, insa - desi s-au scurs mai bine de 24 de ore de la precizarile ANPC - nu se remediase nimic, iar perioada in care ordonanta va fi in dezbatare publica a ramas incerta.

In continuare, am vrut sa aflam de ce, de 8 zile incoace, ANPC este singura institutie care promoveaza acest proiect de ordonanta de urgenta. In mod normal, in cazul unor acte normative cu asemenea impact asupra mediului de afaceri, de promovare se ocupa si Ministerul Economiei, caruia ANPC ii este subordonata institutional. Despre aceasta ordonanta, insa, pe site-ul Ministerului Economiei nu se pomeneste, momentan, absolut nimic.

De fapt, in ciuda insistentelor, Ziare.com n-a obtinut nici macar confirmarea faptului ca textul ordonantei ar fi fost scris la Ministerul Economiei, cum ar fi normal, in astfel de cazuri. In concluzie, nu ne ramanem decat sa ne intrebam: cine, unde si cu ce intentii a scris aceasta ordonanta?

InfoCons: Amenzile mai mari vor favoriza coruptia! Exista moduri mai simple si eficiente de a-i proteja pe consumatori

Presedintele Asociatiei InfoCons, Sorin Mierlea, spune ca ANPC are deja toate instrumentele necesare pentru a-l proteja pe consumator. Ar mai trebui, insa, ca aceste instrumente se fie si puse la lucru.

"Ar fi bine sa ne amintim, totusi, ca suntem intr-o zona balcanica, unde cresterea amenzii duce la sporirea riscului de aparitie a coruptiei. In mod normal, daca intr-adevar vrem sa-l protejam pe consumator, solutii exista deja si sunt simple.

Spre exemplu: cand gasesti un produs neconform la raft, il retragi si inchizi magazinul. Ce rost are sa-i dai comerciantului o amenda mai mare? O va contesta in instanta si - pana sa se solutioneze cauza - si-ar putea epuiza stocurile de produse neconforme.

Apoi, mai exista o solutie care ar trebui aplicata: publicitatea controalelor. Ar fi suficient sa ajungem sa stim numele produselor neconforme de pe piata si in ce magazine se vand ele (informatii pe care le obtine la controale, dar nu le face publice, in ciuda insistentelor opiniei publice - n.red.).

Avand aceste informatii, vom ocoli singuri respectivele magazine cu probleme, indiferent daca ele au incasat o amenda mare sau o amenda mica. Ar fi cea mai aspra sanctiune pentru comercianti si cea mai buna modalitate de a-l ajuta pe consumator sa fie corect informat si sa poate lua deciziile potrivite", a declarat pentru Ziare.com Sorin Mierlea.

Cu alte cuvinte, ANPC s-ar putea ingriji de siguranta si de corecta informare a consumatorului si fara ca proiectul de ordonanta care ridica atatea semne de intrebare sa fie adoptat.

In timpul documentarii acestui material, Ziare.com a solicitat in scris, atat ANPC, cat si Ministerului Economiei, informatii cu privire modul in care a fost intocmita ordonanta, dar si la efectele pe care aceasta le va avea. Pe masura ce institutiile ne vor raspunde, va vom oferi pe larg informatiile.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19360 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanii!! Natie de dezorientati dezbinati si creduli debili!!

De ce băncile supermarketurilor si toate instituțiile
pana la omul de rand sa fie Cinstit cand tonul il da Porkarul Penal???
Guvernul Psdistilor incurajează la furat si doriți ca ceilalți sa se comporte corect?????:))))))))))
Pestele de la CAP se im-PU-te!!! si tot de acolo trebuie Curtat !
Ati fost sunteti si rămaneți pe veci TARA de HOTI !!

 

plangetii pe borfasi

daca ati ajuns sa plangeti de mila bancilor si a marilor companii si mai ales straine , acum inteleg de ce nu va place de dragnea si psd

 

@anaviva, sunt de acord ca Dragnea si PSD sunt marii borfasi.

Dar nu vad ce implicatie au marile magazine sau bancile in talhariile care le sunt reprosate acestor infractori notorii?

Deocamdata OLAF ii cere lui Dragnea (un exemplu) 22'000'000€ iar Dragnea ca In judecata Europa! Cam despre asta ar trebui sa vorbim, nu despre pretul cartoflor portughezi de la Cora.

Nu mai cumparati din supermarket.

Cumparati cu incredere de pe marginea drumului.

- Banci? Niciodata. Doar de la camatari.

ziare e siteul lui coldea care a fost decorat de cia ca cel

mai bun vanzator de tara, ce te miri asa
ziare indeamna la razmerita, bate toba cu dragnea, doar-doar or pleca toti din tara, ca occidentul e praf, primesc pe oricine ca au natalitate zero
dragnea a iesit la votul democratic, va place nu va place, 4 ani stati pe dreapta, nici n-aveti pe cine pune in loc, orban e zero barat, basescu a furat flota ...

 

JapiPenSULA @ si ziare.com e controlat TOT de

DPPD ( Dublu Penal Porkar Draknea) ..
Si TU tot de Porkar ești controlat , Recunoaște :))))
NU te vezi ca ești zilnic cu Gogoașa in gura????

@japon ieri tonta era inamicu public nr.1 din lume

pt ca plagia tonta,nu se mai invartea soarele,si incalzirea globala se accelerase...deasemenea nu mai ploua in sahara si nu mai ningea in alaska ! cu inlaturarea titlului de doftor,natura si-a revenit la normal ! azi porkaru dracknea e inamicu public nr.1 ! nu mai nasc pui vii vacutele si oitele din lume...gainile au intrat in greva,iar porcii nu se mai sacrifica pt bunastarea romnului ! sa vie ciolos si impreuna cu joianis sa faca lucru bine facut,in fata televizoarelor.dar dupa ora 24.00 sa nu vada copiii !!!

quod erat demonstrandum...la altii e voie,la pelikani-NU !!!

articol mai recent pe zoaie.com:
"Amenda de peste 570 de milioane de euro pentru Mastercard,data de mekele si makrou,nu de leaveyou !"

in articol scrie ca deja sunt amenzi

intra 2000 si 100.000 de lei.
Adica daca din profitul de sa zicem 100 de milioane pe an al unui lant de supermarketuri, sa zicem (foarte generos) ca 1% e facut din vanzarea de iaurt (1 milion pe an).
Cat ar trebui sa fie amenda ca au expirat cateva iaurturi pe un raft, ca sa fi dumneata multumit? Nu ar fi suficienta o amenda de 50.000 de lei, adica tot profitul facut din iaurturi pe 3 saptamani, in toata tara? Chiar trebuie date amenzi de 100 de milioane? Adica tot profitul din iaurturi pe 100 de ani?
Eu nu as face afaceri in tara asta, sub amenintarea unor amenzi atat de mari...

viitor de aur

Ne intoarcem la vremurile de aur de pe vremea lui ceasca. La supermarket-uri veti gasi din belsug calculatoare, adidasi, takimuri, si chiar si pe fratii petreus. Singura problema ca va trebui sa stati la coada, fara siguranta ca veti apucati ceva. De fapt veti sta la rand peste tot, de cu seara, doar, doar se va "da" ceva. Sigur, veti lua numai cat va va permite cartela. Dar nu va faceti probleme, drakulea &co vor pune in sfarsit in functiune circurile foamei, ceea ce nici ceasca nu a reusit.
In rest, iernile vor fi un pic geroase ... in casa; nu cred ca veti mai avea cu ce sa va incalziti, ca nici resoul nu va merge, fara curent. Dar va puteti incalzi cu gaze ... din dotare, ca alea metane nu o sa aiba presiune. Nu-i nimic, puneti o haina in plus, ca nu muriti ... asa usor; si oricum, n-avem nevoie de plangareti. Dar o sa aveti in schimb latrina 3 de dimineata pana seara, unde mai marii va vor povesti ce frumoasa tara avem. Si totul va fi color, si nu doar partial!
A, sa nu uit, nu are rost sa tineti banii la saltea, ca urmeaza oricum stabilizarea. Bancile vor fi bune, in parc, alea care nu vor fi luate pentru lemne. Dar bucurati-va, caci toate bunurile patriei vor fi in mana boborului, dupa nationalizare.
Romani, va doresc un an plin de bucurii!

 

Si care-i legatura cu articolul de mai sus?

Se pare ca iar ai reactii verzi de la caii de pe pereti pe care-i visezi continuu. Si arunci cu fraze propagandistice pur "comuniste" la foc automat. Refulari, cumva? :))))

 

Legatura e foarte simpla!

Magazinele isi vor inchide sandramalele si vor pleca, ca multe sunt straine. Si tu vei cumpara marfa de la alimentara de cartier. Scump de tot, de n-o sa-ti permiti. Plus ca n-o sa mai gasesti ce-ti trebuie si vei umbla prin tot cartierul. Asta in prima faza.
Iar cu timpul se va instala penuria, ca pe vremea lui Ceausescu. Cererea va fi foarte mare si oferta saraca. Va fi saraca ca nu-i nimeni prost sa mearga pe pierdere.

Pentru trei rinduri de SPAM o sa iti dea Putin

trei ruble.

Sa inteleg ca sursa de baza la buget

va fi constituita din amenzi ?
Vor fi procese interminabile care vor bloca judecatoriile!
Cat despre comecianti nu stiu cat conteaza 2% din moment ce el isi permite reduceri de 70% ? Sunt convins ca in spatele francizelor sunt multi politicieni si copiii fostilor activisti de partid.

 

Pai din ce altceva?!

Impozite, TVA, sa fim seriosi! Companiile se inchid, nu se infinteaza altele noi pentru a oferii locuri de munca, producatoare de impozite, iar dl. Teodorovici trebuie sa adune bani, ca visteria este goala, asa ca amenzile si taxele suplimentare devin o sursa importanta de venit la bugetul de stat. Visteria este goala, nu mai au de unde pradui guvernantii nostri, trebuie bani.

Uite cum tratează furăciunea UE.

http://www.ziare.com/bani/comision/amenda-de-peste-570-de-milioane-de-euro-pentru-mastercard-a-afectat-clientii-si-comerciantii-din-ue-1546773
La nou de ce nu se poate? Pierde cineva comisionul?

 

Compara mere cu mere si pere cu pere

Acolo vorbim de mastercard si de niste probleme grave.

Gandeste un pic: "etichetarea incorecta, spre exemplu, ar putea fi sanctionate cu amenzi care ajung pana la 2% din cifra de afaceri."

Nu crezi ca asta e dementa? Ai etichetat gresit un produs, care costa 2.90 la casa in loc de 2,65 lei, pret pus pe produs, si primesti o amenda de 2% din cifra de afaceri???? Tu ai mai avea curajul sa ai un magazin in tara asta cu asa legi?

Chiar am luat-o razna cu totii? Ca guvernul e clar ca a luat-o razna, ca nu mai au bani.

Daca credeti ca amenzile le vor plati supermarketurilor

visați mai departe :???
costurile le va plăti clientul asa cum plătește pentru
bănci!
DPPD ( Dublu Penal Porkar Draknea) aduna bani prin interpuși...Amenzile ajung la guvern , deci este un stil mafiot de adunat banii , dar care da o SATISFACTIE
Plebei care de fapt plătește Satisfacția :)))))
Va meritati soarta !!
Susțineți un RRom la guvern si așteptați MINUNI???

 
 

 
 

 

Asa este, d-le PIRVU !

Bancile si supermarketurile jumulesc boborul.
Sa punem mana, care pe furci, care pe topoare si sa ne rasculam ca la '907: "Jos ji.danii, Sus taranii!"
Mai ales ca Partidul are grija sa ne arate cu subiect si predicat cine sunt praduitorii.

Sub nici o forma, insa, nu trebuie sa ne atingem de clica politica!
Adica de ăia care "salta" "drepturi" (=spagi) de cca 40% din costul proiectelor imobiliare.
Nu din cauza lor platim degeaba 40% din pretul metrului patrat de apartament, nu din cauza lor luam imprumuturi cu 40% mai mari, nu din cauza lor platim dobanzi cu 40+% mai mari.
Nuuu... Politicienii, cei care se afla si la conducerea ANPC-ului, sunt niste ingerasi care vor binele boborului!

=

 

O masura binevenita!

Oricat de mult urasc PZD, a luat 2 masuri pentru care imi ridic palaria: taxa pe lacomie aplicata mizeriilor de banci care raporteaza profituri de sub 1%, grosul in exporta in paradisuri fiscale. Fac o paranteza: dupa ce au dat credite in monede exotice (vezi CHF), a iesit talharul talharilor la TV si a spus ca "domne', cine va pus sa luati credite in CHF? Luati in moneda in care sunteti platit...". De parca pachetele alea de creditare nu aveau avizul BNR (obligatoriu, de altfel).

 

O masura binevenita!

Si dupa ce s-a stropsit la romani ca sa ia credite in lei, a mai stat vreo 2 ani si a marit ROBOR-ul, de aia zic ca nu e talhar, e talharul talharilor. Se mai joaca si cu cursul EUR-RON, de ce sa nu talhareasca de 2 ori.

 

O masura binevenita!

In 2015 Romania intrunea criteriile de la Maastricht ca sa inceapa aderarea la euro (acum e departe rau, dupa ce a venit PZD la putere). Ghiciti cine s-a opus: talharul talharilor, cica nu eram pregatiti. In fapt, nu mai puteau fura bancile la greu. Dobanda la euro este sub 2% in Europa, la RON este - cred - spre 10%. Mai ciupesc 5% si din curs...

 

O masura binevenita!

A doua masura e cu asta cu amenzile aplicate hypermarketurilor, va pot spune din proprie experienta ca pretul la raft este compus din TVA (16%), taxe contractuale (35-45%), costul marfii (35-40%) si sub 5% profit pentru importator sau producator. In timp ce marile lanturi declara profituri impozabile de 0.3-1%.

 

Bine Desteptule pe propria experienta:))

așa au sa calculeze si in viitor cu siguranță, dar la costuri va fi adăugată si amenda:))
Cine crezi ca o plătește ???
Eu...nu cumpăr nimic in Romania!
cand vin in concediu...mii aduc totul cu mine!

Buna asa!

Acum maresc si aia preturile! :D :D :D

 

O sa ajungeti iar la Alimentara si la aprovizionarea ca pe vremea

lui Ceausescu. Demontati si bancomatele, inchideti bancile (mai intai Banca Transilvania!!!), deschideti Circurile Foamei, de care poate ca nu va mai amintiti.
Tovarasa academiciana premiera va va indica precis cate grame de paine, carne, lapte sau ulei sa consumati, va pune la dispozitie un sistem organizat de tichete alimentare sau bonuri de masa. Sistemul va fi informatizat de Ghitza, de la Belgrad :)

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor