Guvernul vrea sa puna taxa pe ambalaje, dar nu stie cum s-o aplice. Ce produse s-ar putea scumpi si de cand

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 07:13
11672 citiri
Guvernul vrea sa puna taxa pe ambalaje, dar nu stie cum s-o aplice. Ce produse s-ar putea scumpi si de cand
Foto: Arhiva Pixabay

Romanii risca sa plateasca, in curand, 0,5 lei in plus pentru fiecare produs in "ambalaj primar reutilizabil" pe care il cumpara.

Scumpirea ar putea fi cauzata - spun mai multe surse din industria alimentara - de intrarea in vigoare a Ordonantei 74/2018, adoptata de Cabinetul Dancila inca din luna iulie.

Prin intermediul acestui act normativ, la presiunile Comisiei Europene, Guvernul vrea sa-i oblige pe marii comercianti sa recupereze, in sistem de garantie, o parte dintre ambalajele reutilizabile pe care astazi oamenii le arunca la gunoi.

Practic, ambalajul reutilizabil ar ajunge sa coste 0,5 lei, potrivit ordonantei, iar romanii care se intorc la magazin si il predau vor primi acesti bani inapoi.

In teorie, recuperarea ambalajelor reutilizabile ar trebui sa fie avantajoasa atat pentru stat si industrie, cat si pentru cetatean.

Din pacate, Guvernul, care pana acum n-a miscat un deget ca sa se alinieze cerintelor europene, a creat o ordonanta fara nicio rigoare si fara vreo viziune coerenta asupra modului in care ar trebui sa functioneze, de fapt, lucrurile.

Iar sa recuperezi si sa refolosesti ambalaje e, din nefericire, mai complicat decat pare la prima vedere, au apreciat reprezentantii industriei alimentare consultati de Ziare.com.

Cum ar trebui sa functioneze, de fapt, sistemul de garantie

Potrivit Ordonantei 74/2018 - publicata in Monitorul Oficial pe 19 iulie - fiecare magazin din Romania cu suprafata mai mare de 400 de metri patrati va trebui "sa organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile" de la clientii sai, incepand cu 31 martie 2019.

Ce inseamna acest lucru? Inseamna, inainte de toate, ca fiecare mare comerciant va trebui sa-i informeze pe clienti ca pot aduce si preda la magazin ambalajele reutilizabile goale. Acestea ar urma sa fie insotite, la predare, si de bonul fiscal care sa ateste ca ele au fost, intr-adevar, cumparate din magazinul respectiv.

In schimbul fiecarui ambalaj reutilizabil primar returnat, comerciantul trebuie sa-i achite clientului garantia, in valoare de 0,5 lei.

Bineinteles, comerciantul va trebui sa isi creeze spatii in care sa depoziteze ambalajele reutilizabile preluate de la populatie, pana la momentul in care acestea vor ajunge inapoi la producator, care sa le spele si sa le refoloseasca.

Ordonanta nu prevede, momentan, cum anume vor ajunge ambalajele reutilizabile din depozitul comerciantului inapoi la producator. Mai ales ca, daca sunt personalizate, aceste ambalaje nu vor putea fi refolosite decat de producatorul care le-a pus initial pe piata.

Din pacate, insa, aceasta nu este singura lacuna a Ordonantei 74/2018.

Dimpotriva, actul normativ adoptat in iulie de Cabinetul Dancila omite o multime de alte lucruri esentiale, pe care cu totii ar trebui sa le stim deja, astfel incat sistemul sa poata functiona, peste numai 6 luni.

Spre exemplu, ordonanta nu mentioneaza in clar care dintre ambalaje pot fi considerate reutilizabile si, in consecinta, ar putea fi returnate.

Ce ambalaje vom putea preda la magazin, ca sa incasam garantia?

Am solicitat Ministerului Mediului, in baza Legii 544/2001, sa ne scrie negru pe alb pe care dintre ambalaje va putea omul incasa 0,5 lei, la predarea in magazin.

Iata ce ne-a raspuns, printre altele, institutia:

"Ambalajele primare reutilizabile pe care consumatorii vor putea sa le returneze comerciantului in schimbul garantiei banesti sunt acele ambalaje care vor fi declarate si marcate ca reutilizabile".

Un raspuns similar ne-a oferit, la solicitarea scrisa a Ziare.com, si Garda Nationala de Mediu.

Cu alte cuvinte - ne transmit institutiile statului roman - ce rost are sa-si bata Ziare.com capul inca de pe acum cu astfel de probleme, de vreme ce oricum ambalajele reutilizabile vor fi marcate ca atare la raft, cand va fi cazul?

Cea care ne-a lamurit cu privire la ce inseamna ambalaj reutilizabil, in conditiile Ordonatei 74/2018, a fost Julia Leferman, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.

"Inainte de toate, s-ar impune sa facem o diferentiere. Ambalajele reutilizabile sunt de mai multe feluri: primare, secundare si asa mai departe. Ordonanta 74/2018 - judecand dupa formularea textului - face referire la ambalajele reutilizabile primare, adica acelea care intra in contact direct cu produsul.

In cazul industriei berii, ar fi vorba despre unele dintre sticle (exceptandu-le pe cele de 0,33 l) si despre butoaie.

Cu titlu general, nu exista la acest moment o lista cu ambalaje primare reutilizabile. Exista, insa, o anexa (Anexa 1 din Legea 249/2015 - n.red.) care contine criteriile in baza carora un ambalaj primar poate fi considerat reutilizabil.

Cu toate astea, trebuie sa mentionam clar: decizia de a declara ca un ambalaj este reutilizabil ii apartine, in final, producatorului care il foloseste. Spre exemplu, in industria berii, aceeasi sticla de 0,5 litri poate sau nu sa fie considerata ambalaj reutilizabil.

Daca producatorul are tehnologia necesara pentru a curata sticla, in vederea refolosirii, o poate declara ambalaj primar reutilizabil.

Daca, in schimb, producatorul nu are aceasta tehnologie, nici nu are cum sa declare sticla respectiva ambalaj reutilizabil, de vreme ce oricum nu o poate refolosi", a explicat Julia Leferman.

Problema este ca Ordonanta 74/2018 ii obliga pe producatori ca, de la an la an, sa creasca procentul de ambalaje reutilizabile pe care le folosesc.

"Oricum, in industria berii, sistemul de recuperare a ambalajelor primare reutilizabile functioneaza deja, in mod voluntar, pe sectorul HoReCa. Acolo e mai simplu: dupa ce a baut, clientul lasa sticla de bere pe masa restaurantului, care o recupereaza pentru producator.

Ceea ce incearca Ordonanta 74/2018 sa faca este sa extinda acest sistem de la nivelul HoReCa la nivelul intregii piete. Problema este ca sunt o multime de lucruri care ar trebui lamurite, astfel incat sistemul sa ajunga sa functioneaze", a mai precizat Julia Leferman pentru Ziare.com.

Producator: "In industria conservelor, treaba asta nu va merge"

Laurentiu Capmare, directorul fabricii tecucene de conserve Contec Foods, spune ca in industria in care activeaza Ordonanta 74/2018 nu se va putea aplica niciodata cu succes. Cel putin, nu in forma prezenta si nu in viitorul previzibil.

"Sigur ca un sistem de recuperare a ambalajelor primare reutilizabile poate fi util. Problema este ca la acest moment cel despre care vorbim n-are cum sa functioneze, oricate legi ai da, din cauza ca nu exista infrastructura. N-o are nimeni, nici noi, nici comerciantii.

S-a spus inclusiv ca nu e neaparat necesar ca cei 0,5 lei sa se adauge la pretul produsului. Eu spun ca este absolut necesar! Ca scumpeste producatorul, ca scumpeste comerciantul, suma in plus se va regasi in pretul produsului. Nici nu scrie nicaieri despre ce ambalaje este vorba, dar, din cate ne dam noi seama, pentru industria conservelor va fi vorba despre sticle si borcane.

In teorie, recuperarea lor pare simpla. Plateste omul cei 0,5 lei in plus cand cumpara produsul si apoi si-i recupereaza cand aduce inapoi la magazin sticla sau borcanul. Dar in practica va spun ca nu e simplu.

Sa spunem ca iti iei un borcan cu zacusca dintr-un magazin si unul cu fasole din alt magazin. Si poate iti mai iei si ceva la sticla si dintr-un alt magazin. Stai cu bonurile pana termini zacusca si fasolea si ce ti-ai mai luat si apoi te duci la fiecare magazin, cu bonurile aferente. Returnezi borcan cu borcan si sticla cu sticla si primesti pe ele cate 0,5 lei.

Daca privim problema asa, nu stiu cat de motivant mai este pentru client sa returneze ambalajele", a declarat pentru Ziare.com Laurentiu Capmare.

Directorul fabricii de conserve din orasul Tecuci ne-a mai spus ca - desi pare avantajoasa - reutilizarea ambalajelor poate fi problematica si pentru producator.

"De fapt, nu iei borcanul de la comerciant - nici nu stim cum l-am lua, momentan - si il folosesti direct la ambalat alimente. Inainte, trebuie sa il cureti. Pentru asta iti trebuie utilaje. Si, din pacate, oricat de performante ar fi aceste masini, tot spargi o multime de sticle si de borcane, din cauza ca ele nu mai sunt groase, ca inainte. Sunt mai fragile acum si se distrug mult mai usor. Iar daca dai bani sa reutilizezi un borcan pe care pana la urma il spargi in fabrica, nu stiu ce afacere ai mai facut", explica Laurentiu Capmare.

Ce s-ar putea face ca recuperarea ambalajelor reutilizabile sa fie un succes

Teoretic, timp pentru imbunatarirea prevederilor Ordonantei 74/2018 mai este. Zilele trecute a fost depus la Senat un proiect prin intermediul caruia ordonanta sa se transforme in lege, de preferat pana pe 31 martie 2019, cand prevederile ei ar trebui aplicate.

Cu alte cuvinte, in urmatoarele luni, senatorii si apoi deputatii vor avea tocmai misiunea de a stabili cine si cum trebuie sa procedeze pentru ca ambalajele primare reutilizabile sa nu mai ajunga la gunoi, ci sa se intoarca in industrie, asa cum cere Comisia Europeana.

Intrebarea este cum se poate face acest lucru fara sa i se scumpeasca romanului berea si borcanul cu muraturi si fara ca mediul de afaceri sa aiba prea mult de suferit?

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#ordonanta taxa ambalaj 50 bani, #ambalat returnat magazin 50 bani, #ambalaj returnabil primar pret 50 bani , #consumatori