In Romania nu a fost detectata prezenta acrilamidei in produsele alimentare

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 09:21
2761 citiri
In Romania nu a fost detectata prezenta acrilamidei in produsele alimentare
Foto: Arhiva Ziare.com

In Romania nu a fost detectata prezenta acrilamidei in produsele alimentare analizate, precizeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

ANSVSA informeaza, intr-un comunicat, ca nu a primit nicio notificare pana in prezent, prin intermediul Sistemului Rapid pentru Alimente si Furaje (SRAAF) organizat la nivelul Comisiei Europene, privind existenta in Romania a unor produse alimentare cu nivel crescut de acrilamida.

"In situatia in care un stat membru este informat despre existenta unui risc semnificativ direct sau indirect pentru sanatatea publica, cu privire la alimente si furaje, are obligatia, ca fiecare autoritate competenta din statele Uniunii Europene, de a notifica imediat Comisia Europeana, prin intermediul SRAAF, conform procedurilor", se precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit ANSVSA, acrilamida este o substanta chimica care poate fi prezenta in alimente ca urmare a practicilor de preparare termica. Studiile stiintifice au relevat faptul ca, in mod particular, alimentele ce contin amidon sunt cele mai mult afectate. Printre acestea se includ cartofii sau produsele din cereale sau pe baza de cereale, alimente care au suferit tratamente de prajire intensa, coacere si alte procesari la temperaturi inalte.

In luna mai 2007, Comisia Europeana a adoptat Recomandarea privind monitorizarea nivelurilor de acrilamida in alimente, recomandare care a fost readoptata in iunie 2010 (Recomandarea Comisei 2010/307/EU). In conformitate cu prevederile legislatiei europene, fiecare stat membru are responsabilitatea prelevarii, analizarii si raportarii unui anumit numar de date corespunzatoare unui anumit numar de probe de produse alimentare in vederea realizarii acestei monitorizari.

Incepand cu anul 2011, Romania transmite datele referitoare la analizele privind acrilamida, intr-un format special de raportare, impreuna cu datele referitoare la contaminanti, la data de 31 septembrie a fiecarui an.

Corespunzator prevederilor europene in vigoare, Romania are obligatia prelevarii si analizarii unui numar de 80 de probe de alimente, respectiv: cartofi prajiti comercializati in vederea consumului imediat, cartofi prajiti (chipsuri), produse pe baza de cartofi semipreparate, paine proaspata, cereale pentru micul dejun, biscuiti, paine uscata si produse similare, cafea si inlocuitori de cafea, alimente pentru copii mici (altele decat preparatele pe baza de cereale), preparate pe baza de cereale pentru sugari si copii mici.

Concluzia studiului de evaluare efectuat de expertii JECFA (Comitetul de Experti privind Aditivii Alimentari (JECFA) din cadrul FAO/WHO) in anul 2005 indica faptul ca acrilamida, compus cu potential genotoxic si carcinogenic, poate ridica probleme de sanatate publica.

In vederea prevenirii si reducerii nivelului de acrilamida in produsele care pot dezvolta in urma tratarii termice aceasta substanta, Confederatia Industriei Alimentare si a Bauturilor (CIAA) a elaborat in colaborare cu Comisia Europeana un 'set de instrumente' care pot fi utilizate selectiv de catre producatorii de alimente in functie de necesitatile specifice ale fiecaruia, in vederea diminuarii nivelului de acrilamida din produsele lor.

La inceputul anului 2011, ca urmare a evidentelor stiintifice prezentate pana la momentul respectiv, Comisia Europeana a adoptat o recomandare privind analizele nivelurilor de acrilamida din alimente pentru autoritatile competente din statele membre care trebuie sa realizeze anchete suplimentare privind metodele de productie si prelucrare utilizate de producatorii de alimente.

Anchetele ar trebui sa includa analiza riscurilor si punctele de control decisiv (HACCP) ale operatorului din sectorul alimentare sau un sistem similar, pentru a stabili impreuna cu acesta daca au fost identificate fazele de prelucrare relevante in care se poate forma acrilamida si daca au fost luate masurile adecvate pentru a le controla.

Potrivit presei centrale, autoritatile din Marea Britanie au depistat pe piata alimentara 13 produse care contin o substanta cancerigena periculoasa, numita acrilamida, intr-o concentratie care depaseste limita admisa, iar doua dintre aceste produse s-ar gasi si in supermarketurile din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acrilamida produse alimentare Romania, #ANSVSA acrilamida Romania , #consumatori