Ziare.com

Ministrul Agriculturii: Nimeni nu verifica mezelurile, sa nu ne miram cand curge apa din ele

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 23:30

   

Ministrul Agriculturii: Nimeni nu verifica mezelurile, sa nu ne miram cand curge apa din ele
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat joi ca nimeni nu verifica retetele producatorilor de alimente si ingredientele folosite de acestia, iar din acest motiv nu trebuie sa se mire nimeni daca din salam sau parizer se scurge apa.

"Sa nu ne miram cand se scurge apa din parizer si din salam, pentru ca acum nimeni nu verifica retetele producatorilor in privinta ingredientelor folosite", a sustinut Fuia.

El a aratat ca un act normativ din 1995, prin care Ministerul Agriculturii a avut atributia de a controla si aviza retetele de fabricatie si de a sanctiona operatorii care nu respectau normele privind compozitia chimica a produselor alimentare comercializate, a fost abrogat anul trecut, la cererea producatorilor.

"ANSVSA nu i-a fost data nici atributia de a verifica si aproba retetele de fabricatie a produselor alimentare, nici de a acorda licentele de fabricatie a produselor alimentare, nici de supraveghere si control al activitatilor de productie alimentara", a subliniat ministrul.

Fuia a afirmat ca a discutat problema in Guvern si Ministerul Agriculturii a primit unda verde pentru crearea Registrului Industriilor Alimentare.

"Vom avea consultari cu industria alimentara, dar si cu organizatiile consumatorilor, dupa care vom inainta proiectul privind cerintele de inscriere a operatorilor economici in Registrul Industriilor Alimentare spre aprobare Guvernului. Ministerul Agriculturii va putea astfel verifica si aproba retetele de fabricatie a alimentelor, iar inspectorii ministerului vor verifica respectarea acestora.

Producatorii de mancare, pusi la registru

Noul proiect de lege asigura calitatea alimentelor declarata de producatori, monitorizeaza industria alimentara si urmareste securitatea alimentara, astfel incat in situatia unor calamitati ministerul sa aiba evidenta stocurilor alimentare de care dispun producatorii", a adaugat ministrul.

Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie intr-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizati, dupa ce le vor fi verificate calitatea, compozitia produselor si procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.

Astfel, producatorii isi vor putea desfasura activitatile doar daca sunt inregistrati in Registrul Industriilor Alimentare (RIA) si detin un certificat de inscriere. Acestia se vor inscrie in registru cu datele de identificare si de contact, activitatea economica si denumirea produselor.

Masura vizeaza toti producatorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societati comerciale, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice.

Pentru a se putea inscrie in RIA si a obtine certificatului necesar functionarii, producatorii vor depune la directiile judetene pentru agricultura sau a municipiului Bucuresti o cerere tip, insotita de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societatii, obiectul activitatii economice si specificatia tehnica sau standardul de firma al produsului, elaborat si aprobat de operatorul economic, dar si etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai caror reprezentanti din cadrul directiilor judetene vor verifica daca datele si informatiile inscrise in cerere si in caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentantii MADR sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor inscrise in documentele primite.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1350 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bizoni !

Agentziile de control al calitatzii marfurilor si alimentelor exista in tzarile civilizate pentru protectzia publicului ,mai bizoni PDL, nicidecum pentru propashirea producatoilor care ne dau bani si voturi. Reatzi voi de "anticomunisti" spertzari si mincinoshi!

 

Bei , nenorocitule , tu nu esti pus acolo sa constati !

Ia masuri in gatu' ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor