Romanii, in topul consumatorilor de vin

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 18:37
3316 citiri
Romanii, in topul consumatorilor de vin
Foto: Arhiva

Romania a iesit din top 10 al producatorilor mondiali de vin, desi este creditata de Organizatia Internationala a Viei si Vinului cu un consum ascendent, a declarat, vineri, Catalin Paduraru, critic de vin si degustator autorizat, intr-o conferinta de presa privind Targul International de Vinuri GoodWine.

"Piata vinurilor imbuteliate din Romania este estimata de Organizatia Internationala a Viei si Vinului in jurul valorii de 500 de milioane de euro, plus sau minus in ultimii ani, dar cel mai important lucru este ca suntem creditati cu un consum ascendent. Aceasta crestere a pietei vinurilor fiscalizate are la baza doua componente, pe de parte schimbarea tiparului de consum si constientizarea pietei, iar pe de alta parte faptul ca o parte din viile care alimentau consumului propriu sunt imbatranite", a spus Paduraru.

Acesta a mentionat ca Romania a pierdut locul ocupat in top 10 in ceea ce priveste suprafata cultivata cu vita de vie si implicit pe productia de vin, desi a castigat un loc printre primii consumatori de vin.

"Chiar daca am iesit din top 10 din punct de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie si implicit al productiei, am intrat in top 10 consumatori. Ceea ce este un lucru bun", a adaugat criticul de vin.

In ceea ce priveste comertul cu vinuri, statisticile releva ca Romania importa cantitati mult mai mari decat exporta, insa criticul de vin considera ca Romania nu are vocatie de exportator.

"Importurile nu sunt atat de spectaculoase, ci vocatia noastra de exportator este putin inhibata. Putem spune si ca intotdeauna am avut un consum intern suficient de bun, astfel incat producatorii nostri sa se adreseze consumatorului de acasa.

Poate nu ar fi atat de rau daca am dezvolta un nou produs finit al viticulturii, care se cheama enoturism - pe care MDRT nu il intelege deocamdata - si prin care am putea stimula un export de pe loc, ceea ce ar fi minunat pentru noi ca tara producatoare. Insa ca sa exporti, sa obtii plus valoare ai nevoie de un brand de tara. Tarile care au randament mai mare in viticultura au deja pietele garantate", a spus Catalin Paduraru.

Directorul general al firmei Cotnari, Constantin Deleanu, a subliniat ca exporturile romanesti de vin sunt mai scazute, nu datorita lipsei de parteneri externi, ci din cauza preturilor extrem de mici obtinute pentru vinurile romanesti.

"Exporturile sunt mai mici, nu pentru ca nu am avea parteneri externi ci pentru ca preturile sunt de mizerie si asta se datoreaza faptului ca inainte de 1989 vinurile noastre, indiferent de calitate, erau exportate pe nimic, iar acum, in Romania, castigam mai bine daca vindem pe piata interna", a spus Constantin Deleanu.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca Romania a importat in primele opt luni din acest an 42.414 tone de vin obtinut din struguri proaspeti, o cantitate de sase ori mai mare fata de cea exportata, care a totalizat numai 6.989 tone in aceeasi perioada.

In ceea ce priveste consumul anual de vin in Romania, acesta este de 24 de litri/cap de locuitor, reprezentand jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 de litri/locuitor. De exemplu, in Franta se consuma 58 litri/cap de locuitor, in Italia 53 de litri/cap de locuitor, iar in Statele Unite doar 13 litri/cap de locuitor.

Peste o mie de sortimente de vinuri vor putea fi degustate la editia de toamna a Targului International de Vinuri GoodWine din 2012, care se desfasoara in perioada 23-25 noiembrie 2012, la Romexpo, din care peste 500 vor fi prezentate in premiera vizitatorilor.

Iubitorii de vin vor putea degusta vinuri atat din Romania, dar si din Franta, Italia, Chile, Africa de Sud, Argentina, Liban, Spania, Noua Zeelanda, Bulgaria, Republica Moldova.

GoodWine numara in acest an peste 100 de producatori romani de vinuri, dar si importatori, distribuitori si companii din domenii conexe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romania consumatori vin top, #producatori vin Romania , #consumatori