Ziare.com

Scandalul carnii expirate, o manipulare? Cine sprijina evaziunea si ce mancam de fapt - Interviu cu Sorin Minea

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 18 Martie 2014, ora 12:05

   

Scandalul carnii expirate, o manipulare? Cine sprijina evaziunea si ce mancam de fapt - Interviu cu Sorin Minea
In ultima saptamana un nou scandal al carnii expirate a ocupat primele pozitii in ziare si in buletinele de stiri, fara insa a exista un final al acestei povesti cu niste concluzii clare.

Pentru a afla cum se vede din interiorul industriei aceasta chestiune, Ziare.com a stat de vorba cu Sorin Minea, presedintele Federatiei patronale Romalimenta.

Acesta a aratat ca firmele evazioniste sunt aceleasi de ani de zile, sunt cunoscute si totusi nu se atinge nimeni de ele: "exceptand o mica parte din evaziune, fenomenul e cunoscut, foarte bine contabilizat si directionat: tu ai voie sa faci aia, tu ai voie sa faci cealalta. Eu ii rad pe toti din jurul tau, ca sa fii singur pe piata cu conditia ca tu sa-mi dai atat".

Sorin Minea a explicat ca a mai vazut scenariul transfomarii scandalului: "Cand a fost scandalul carnii de pasare, s-a intamplat la fel. S-a vorbit de evaziune si, brusc, cineva a gasit o suspiciune de salmonella. Nu s-a confirmat nici azi. Dar tot scandalul de evaziune s-a transformat in scandalul salmonellei la Calarasi".

Presedintele Romalimenta a aratat intr-un interviu pentru Ziare.com cum functioneaza retelele evazioniste, cine le protejeaza si legatura reala dintre evaziune si insecuritatea riscurilor alimentare: "Politicul e de buna credinta daca ii prinde, nu daca face tapaj, vorbeste de evaziune si imi arata apoi macrou expirat".

Piata carnii a fost zguduita de un mare scandal. A fost un scandal de evaziune sau de securitate alimentara, pana la urma?

A fost un amestec, transformat intr-un mare scandal publicitar generator de panica. Totul a inceput cu anuntul DIICOT despre un grup de evaziune fiscala, care aducea carne din UE, fara sa plateasca TVA in Romania. In paralel, ANPC a facut controale in niste depozite, unde a gasit carne nu stricata, ci iesita din termenul de valabilitate, pentru ca notiunile sunt distincte. Nu stim nici pana azi daca era stricata si de ce era acolo. Carnea expirata intra intr-o procedura si ea.

Din start este ciudat acest control al ANPC in depozite. In mod normal, ANPC controleaza invers, intai la raft si daca gaseste acolo marfa expirata se duce pe trasabilitate pana la depozit. Nu controleaza intai depozitul si apoi magazinul. Cel de la depozit nici nu poate sa spuna unde banuia el ca va da carnea. E ilogic.

ANSVS a controlat ultimul si nu a dat niciun comunicat, desi el este responsabil cu siguranta alimentului. Cei de la ANPC au vorbit initial despre 300 de tone de produse expirate. Nu le vad. Au aparut doar 19 tone. Nu e o diferenta cam mare? S-a vorbit despre 15 milioane de euro prejudiciu, iar pe 19 tone suma aceasta nu e posibila. Iar cele 19 tone nici macar nu au legatura cu evaziunea.

Cand a fost scandalul carnii de pasare, s-a intamplat la fel. S-a vorbit de evaziune si, brusc, cineva a gasit o suspiciune de salmonella. Nu s-a confirmat nici azi. Dar tot scandalul de evaziune s-a transformat in scandalul salmonellei la Calarasi. Acum, plecand tot de la evaziune, s-a gasit carne expirata si a devenit scandalul carnii expirate.

Asadar, spuneti ca scandalul de siguranta alimentara a fost o perdea de fum pentru cel de evaziune?

Teoria conspiratiei ar spune ca orice scandal de evaziune se termina intr-un alt tip de scandal. Cert este ca acum lumea vorbeste despre carne stricata si nimeni nu mai vorbeste despre evazionisti, pe care nu i-am aflat.

La cat estimati evaziunea in domeniul carnii?

Pentru porc, vita si procesare, deci fara pasare, noua ne-au iesit intre 250 si 300 de milioane de euro pe an. Dar poate sa fie doar varful iceberg-ului, pentru ca se pare ca depaseste 400 de milioane. Vorbesc despre marea evaziune si asta inseamna: aduci carnea din import, o rotesti prin cateva firme fantoma si o vinzi catre procesare. Daca acolo intra 10 tone de carne cu acte si 10 tone fara acte, se fac 20 de tone de produs cu 12% mai ieftin din start.

Daca afli de o retea pleci pe filiera: tu importi carnea, cui o vinzi si ce face cumparatorul cu ea? Aici s-a rupt filmul din nou. Am aflat niste depozite, nu se stie cei de acolo sunt importatori sau nu si un baiat destept a aruncat o snoava cu supermaket-urile. Acolo nu intra decat carne cu acte, "albita" fiscal si verificata din punct de vedere sanitar veterinar.

Asadar, am plecat pe evaziune si am ajuns la niste macrou si carne de pasare in afara termenului de valabilitate, despre care nici macar nu stiam daca erau stricate. Unde filiera de evaziune? Unde sunt cele 15 milioane de euro? N-am aflat nimic. N-am aflat despre nicio firma evazionista. Pe carnea de pasare am mai auzit, dar pe cea de porc e tacere totala de ani de zile.

Suma pe care o avansati e foarte mare. Se poate ajunge la acest nivel al evaziunii fara complicitatea autoritatilor?

Au arestat niste functionari, de la OPC si ANSVSA, pentru ca i-au anuntat pe cei controlati, asta nu este evaziune. Si pe unul din vama. Nu ni s-a spus de ce. Ca sa intre carnea in Romania trebuie sa treaca prin vama. In ultimul timp, camioanele cu carne se sigileaza in granita si se desigileaza la firma care importa.

Nu sunt sigilate toate insa. Marfa e impartita in masini mai mici, care nu intra sub incidenta acestei obligatii, si in Romania este reincarcata in camioane mari. Se stie ca se face evaziune cu carnea de porc. Vreau sa vad si eu unul dintre evazionistii cu carnea de porc.

La cine va referiti prin "se stie"?

Stiu autoritatile, patronatele, toate firmele care lucreaza in acest sistem.

Ati facut reclamatii?

Daca nominalizez pe cineva mi se cer probe. Si nu avem probe pentru ca nu suntem organ de ancheta. Acum cativa ani am facut o reclamatie spunand concret unde sunt suspiciunile de evaziune. In luna aceea am fost controlati de unde n-am mai stiut pe unde sa o luam.

Dar toate patronatele au sesizat de nenumarate ori fenomenul evaziunii. Ni s-a spus ca se va ancheta. Dar n-am vazut pe nimeni patind nimic. N-au fost inchise decat firme mici. Chiar si in acest ultim scandal, in prima zi s-a anuntat ca e vorba despre firme mari. A iesit doar una din Cluj, care e departe de a fi mare.

Asta ar putea presupune complicitate mult mai inalta decat a unor functionari?

Bineinteles ca merge cu mult mai sus. Nimeni nu poate spune cat de sus, dar, in mod cert, e transpartinica. Exista firme care importa in anumite perioade si 20 de TIR-uri pe saptamana. Unii au fost prinsi fara acte. A fost pus sechestru pe carne, apoi s-a ridicat sechestrul si nu s-a intamplat nimic. De la Garda Financiara stiu despre o firma cu 11 camioane in aceasta situatie.

Rotind carnea prin firme fantoma a devenit cumparator de buna credinta.

E un fleac sa afli a cui e firma fantoma, sa imperechezi datele din Romania cu cele de afara. Daca vrei. Un inspector acopera doar o zona. Daca mai multi inspectori fac acelasi lucru nu cred ca sefii lor nu stiu. Din ceea ce se sopteste, sprijinul merge sus de tot de fiecare data. Exista o portita deschisa, respectivii cotizeaza acolo unde trebuie si au niste cantitati.

Exceptand o mica parte din evaziune, fenomenul e cunoscut, foarte bine contabilizat si directionat: tu ai voie sa faci aia, tu ai voie sa faci cealalta. Eu ii rad pe toti din jurul tau ca sa fii singur pe piata cu conditia ca tu sa-mi dai atat. Si atunci sunt prinsi numai amarastenii cu un transport, doua. Cei mari niciodata.

In urma cu un an, un inspector din Garda Financiara mi-a nominalizat cateva chestii de genul acesta. Nu stiu daca vorbea sau nu aiurea, dar cei despre care vorbea nu au avut nici pana astazi vreo problema. Evazionistii mari sunt cunoscuti. Si cand intrebi "cum ii merge?", ti se raspunde "are sprijin". De unde? De acolo. Dar nu pot proba.

Sunt aceleasi firme de ani de zile, nu sunt altele, indiferent de culoarea politica a guvernului. Cel mai mare evazionist pe zona cutare e ala, pe zona cutare ala. Nimeni nu vine cu probe, nu au de unde, dar iti stii partenerii de pe piata. Stii ce fac. Straniu e ca in toata istoria a picat unul singur, in scandalul pasarilor. Acum cativa ani, ungurii au facut o ancheta in Romania pentru ca au sesizat o evaziune care incepea de pe piata lor. N-am auzit nici pana astazi rezultatele.

Scaderea TVA la carne ar rezolva problema?

Piata alba lupta pentu scaderea TVA si explica logic de ce, dar i se raspunde: daca scade TVA, voi nu veti reduce preturile si va veti imbogati. Cine spune asta, fie e de buna credinta, dar nu intelege nimic din piata, fie intelege piata, dar e de rea credinta si nu vrea scaderea TVA pentru ca pentru el e o sursa venit, si nu pentru bugetul national desigur. O parte a pietii lupta pentru mentinerea TVA la 24%.

Dar daca TVA ar fi de 9%, sa zicem, de ce evazionistii s-ar conforma? 9% e oricum mai mult decat 0.

Din 9% nu poti sa-ti platesti protectia si sa-ti ramana ceva. De ce ungurii au facut 5%? Inainte, venea romanul cu valiza de bani cash si cumpara fara acte. Acum, pentru 5% exportatorul maghiar nu se mai incurca sa vanda fara acte. Nu merita riscul. Romanul o cumpara cu acte si castiga 19%. Si-au mutat la noi evaziunea la carnea de porc.

Sunt tari in care TVA e 0 prin traditie. De ce americanii, englezii il pastraza 0? Industria alimentara e cea mai volatila. Toti vor o hrana ieftina si o piata sigura. Iar o piata fara evaziune e mai sigura pentru consumator decat una cu evaziune. Romania a ajuns jos din punctul de vedere al calitatii alimentare.

O piata cu impozitare excesiva si populatie saraca il obliga pe producator sa faca o reteta foarte ieftina. Nu are cum sa fie buna. Lumea se plange ca produsele romanesti sunt slabe calitativ, dar cand se duce in supermarket cauta cel mai ieftin produs. Daca e mai ieftin decat carnea, cum sa fie facut din carne?

Dar chiar si asa consumul ramane mic. Romania este singura tara in care consumul nu a revenit in zona alimentara. Toti ceilalti au miscat. Si pentru ca e mic consumul, e nevoie de evaziune. 90% din magazinele mici fac evaziune.

Acum cativa ani am prins un patron de mic magazin ca fura marfa de la mine. Am anuntat politia, l-am prins cu carnea, i-am dovedit ca e de la mine. Intr-o masina frigorifica avea o vaca intreaga. N-a fost inchis magazinul nici macar un sfert de ora. Sunt medic veterinar, am fost inspector de stat, ii inchideam magazinul fluierand. Nu s-a intamplat absolut nimic. Functioneaza si acum. Probabil fura de la altul.

Unde sunt cele mai mari riscuri pentru consumator?

Daca ne referim la marfa contrafacuta, e plina piata de produse "de carne" cu vagi urme de carne. Dar produsul contrafacut e totusi controlat din punctul de vedere al sigurantei alimentare. Din acest punct de vedere, riscurile mari sunt in magazinele mici care vand fara bon fiscal, in targuri.

Am magazinul meu de langa bloc care face el mici si carnati si vinde la un pret foarte mic. Chiar nu ma pot intreba de unde scoate el pretul asa de mic? Sa zicem ca accept evaziunea, dar in spatele ei poate sa fie o marfa necontrolata si atunci imi risc pielea.

Cine fura la TVA fura la tot. Cand te duci la targ si mananci mici in disperare, ieftin si fara niciun bon, chiar nu te intrebi niciodata de unde are vanzatorul micii aceia, ce pune in ei? Daca nu are niciun fel de acte, nici el nu stie ce pune.

Industria "alba" a carnii, si asa lovita, inteleg, de evaziune contabilizata, directionata, cum spuneti, a avut de pierdut din acest scandal al carnii?

Din discutiile de pana acum cel putin 10-15% numai pe panica alimentara. In primele doua zile a fost o nenorocire. A vandut doar brand-ul. Lumea nu s-a speriat de evaziune, ci de anunturile ANPC.

Cand vine o echipa mixta cu doua televiziuni dupa ea e clar ca vrei sa creezi panica si sa arati cat muncesti tu.

De ce mediatizezi controlul inainte de a avea rezultatele? Cand o faci manifest, procedezi asa pentru ca de fapt nu esti in stare sa o faci in mod real si nu exista niciun rezultat. A fost inchis vreunul dintre depozitele acelea? Nici nu sunt sigur ca au gasit ceva, asta e marea problema. Dar panica s-a creat.

Creand panica aratam ca muncim, desi nu facem mai nimic. Cream imagine. Politicul e de buna credinta daca ii prinde, nu daca face tapaj, vorbeste de evaziune si imi arata apoi macrou expirat. Unde e carnea de porc? Unde sunt 15 milioane de euro? E ceva putred in toata povestea asta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8456 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sorin Minea-un socialist inrait,cu ceva logica!

Ofiterul,Papahagi si Neamtu,nu va lasati, pinochio a salvat plagiatul prin comisia subordonata si cu ajutorul tov Nitu-ruda de gradul doi dupa...Daciana!
ORDA trebuie reclamata urgent la cedo!
Cu greu ma abtin sa nu pacatuiesc si sa nu il numesc pe acest mincinos tupeistordinar!

...cat despre Antonescu... ii transmit un mare adevar:
fara Basescu nu exista nici o sansa la Cotroceni!
Ma surprinde ca dupa atatea gafe,orgolii si insuccese Crin se cocoseste mai departe!
In...atari conditii pnl,notati,va...obtine la europarlamentare 17,3%!

 
 

Ii dau crezare lui Minea,cum ii dau lui Ciuvica !

Doi indivizi care-si fac veacul prin studiourile varanului,pentru al ajuta la razboaiele acestuia cu statul de drept.

Carnea Stricata din Politica cand va fi scoasa de pe piata

Sa intelegem ca la vame sunt toti cinstiti ??

Pe unde intra aceasta carne ??

Carnea stricata cu ce era adusa ?? Pentru ce mai sunt platiti cei din vame ??

Azi nici o arestare ??

@Kiatra-Neamt-carnea stricata.......

Nu poti sa intelegi ca vamesii sunt cinstiti,daca domnul
Minea cu gurita lui spune ca sunt si unii care calca pe de alaturi.Important este ca domnul Minea pentru a-si crea o imagine de incoruptibil arata doar cu degetul.La miliardele de euroi care sunt bagate pe sestache in Romania numai pe aceasta fleica de carne restul poate parea un mizilic.Te-ai intrebat vreodata de ce sunt asa de mici diferentele de pret la diferitele sortimente
transate din carne?Si de ce a ajuns sa se vanda soricul
si slanina la preturi astronomice?Pana si pe oase cer
bani,probabil pentru cresterea continutului de calciu in organism.

Imi aduc aminte de Ilie Alexandru bagat la puscarie

de Victor Surdu - ca ala avea putere si relatii , era parlamentar .
Imi aduc aminte de un altul de la Slobozia care l-a filamt si inregistrat pe seful garzii financiare de acolo - ala a scapat de puscarie dar patronul din Slobozia si-a pierdut fabricile de ulei , restul de afaceri - a ramas calic .
Cate si mai cate .
Nimeni nu s-a atins de Rusanu sau Chitoiu , ba au mai ajuns si mari sefi .....

Ce spune asta are la baza adevaruri - ca nu stiu eu ce e in bucataria lor .
Da , asa face politia lui Soric .... te intreaba pe tine daca ai probe ... si daca ai i le spune aluia sa-si ia masuri de siguranta ....

Dar nu-i nimic baieti , voi votati cu Ponta ca va da Ponta sa mnacati sa va saturati .... !

Vorbe si jumari,taica

Sorin Minea face si el parte din sistem.Stie multe si spune cat mai putin din ceea ce stie,ca sa nu deranjeze,altfel zboara si el.Cat despre evaziune,sa fim seriosi,cu regina sau fara regina,vamesii sunt bine mersi,pe locurile lor si cu aceleasi angarale dintotdeauna.Nu i-a clintit nimeni din loc si nici nu o sa-i clinteasca,atata timp cat parlamentarii nostri sunt bagati pana-n gat in furaciuni.Ce treaba are Nitu la Ministerul Economiei poate ne explica Ziare.com printre picaturile de evaziune fiscala pe care le mai scapa pentru distractia multora care nu au subiect de barfa.Dar,ceea ce nu ne-a spus doamna Ioana Ene Dogioiu,sunt proptelele pe care le are domnul Sorin Minea patronul de la Angst si Presedintele Asociatiei Romane a Carnii,de neclintit in scaunul sau de atatia ani.Cat despre reducerea TVA-ului,basmele pe care le insira domnul Minea seamana foarte mult cu cele de la
Panificatie.Si acolo s-a redus TVA-ul,dar preturile s-au
micsorat doar cu vreo 3 procente,adoca cu mai nimic.
De furat se fura in continuare,cu TVA sau fara TVA,dar
din buzunarele romanilor,fraierii care inghit pe nemestecatelea orice li se spune din inaltul cerului. Poate era mai bine daca ne explica doamna Ioana Ene Dogioiu cum se face si cum se intampla ca preturile la
carne sunt atat de naucitoare sau cum se explica ca,de
exemplu,jumarile sunt o delicatesa fiind vandute la un
pret mai mare decat muschiul.Ma gandesc ca jumarile fiind
facute si prin Franta or fi ajuns si ele sa fie importate.

 

D-naMinistru de la finante are treaba cu usturoiul batrani

NU se doreste STOPAREA Clanurilor INTERLOPE Securiste Politice de la Evaziune Fiscala.

Fara a fi protejat politic NU ai cumsa faci evaziune fiscala.Indifierent din ce Grupare Interlopa Securista Comunista Politica

 

Domnul Minea m-a convins sa trec la vegetarieni de cand l-am vazut

cu o luna-doua in urma la un post tv pe care il vad extrem de rar, doar intamplator, adica Romania tv sau, mai curand, Antena3.
A avut o prestatie socanta pentru un tehnocat ce se pretinde, ceva in genul lui Tudor sau Ciuvica, sau Radu Tudor .. niste atacuri politice scalambaite parca la adresa lui Basescu, dar nu conta la adresa cui, ci forma, jigodismul!

 

Sorin Minea, o *** care cade mereu in picioare,

el face parte integranta din sistem, dar, iese la rampa criticand sistemul. Se gudura mereu pe langa politicieni vremelnici puternici ai zilei. Candva cocheta cu PDL. Pentru ca acolo nu mergea cu influienta si avantajele personale, si-a mutat bagajele la PSD. Acum este admirator Ponta. Nu de mult spunea la Antena 3 ca Basescu e vinovat de tot ce se intampla in tara asta si ca vede in Ponta un politician de viitor.

In atari conditii cine-l mai crede pe cameleonul Minea? Trebuie si asta cautatprin arhiva domeniului pe care-l pastoreste. Cine stie ce surpize vom avea.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor