Se cer masuri in scandalul produselor inferioare vandute in Europa de Est: Daca e piata unica, sa fie aceeasi calitate

Marti, 21 Februarie 2017, ora 15:24
22065 citiri
Se cer masuri in scandalul produselor inferioare vandute in Europa de Est: Daca e piata unica, sa fie aceeasi calitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Cehia va presa Uniunea Europeana sa interzica vanzarea de alimente de calitate inferioara in Europa de Est sub acelasi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune in Occident, a declarat ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka.

Autoritatile din Cehia se alatura astfel celor din Slovacia si Ungaria, care afirma la randul lor ca firmele multinationale de alimente vand produse de o calitate mai proasta in tarile mai sarace si mai putin competitive din est.

"Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei", a spus Jurecka, citat de Reuters.

Marile firme trimit in Romania doar rebuturi - vezi cum difera calitatea de o tara la alta

Asociatiile de consumatori din Cehia s-au plans de mult timp de calitatea inferioara a alimentelor vandute de companii mari, dar pana in prezent nu au avut parghii legale, intrucat astfel de vanzari sunt legale in UE daca pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.

Cehia vrea sa schimbe legislatia UE

Jurecka a spus ca a comandat un studiu privind calitatea alimentelor, care se va incheia in iunie. Datele obtinute, impreuna cu date din Slovacia si alte tari, vor fi folosite ulterior pentru a cere schimbarea reglementarilor din UE. Si alte produse, precum detergentii, vor fi incluse.

"Scopul nostru principal este de a schimba legislatia UE, astfel incat daca un produs are acelasi producator, acelasi ambalaj si aceleasi specificatii, astfel ca la prima vedere este acelasi produs, sa contina aceleasi ingrediente", a declarat Jurecka, fara sa dea exemple.

Un studiu efectuat in 2015 de Universitatea de Chimie si Tehnologie arata ca iaurtul, cafeaua instant, margarina si o parte din carnea procesata comercializata in Cehia au fost produse din ingrediente diferite.

Alimentele sunt cu circa 25% mai ieftine in Cehia fata de Germania, potrivit Eurostat. Acest fapt reflecta partial costurile si standardele de viata locale mai mici.

Cehii calatoresc insa deseori in strainatate pentru a cumpara produse de calitate mai buna.

Jurecka a spus ca produsele trebuie sa respecte aceleasi standarde de calitate pe piata unica a UE.

"Daca este piata unica, atunci sa avem acces la aceeasi calitate a produselor, daca arata la fel, pentru toti consumatorii", a aratat el.

Companiile afirma ca se adapteaza la gusturile locale prin folosirea unor retete variate.

Jurecka a respins argumentul, subliniind ca timp de secole toate tarile din Europa Centrala au facut parte din acelasi imperiu.

"Nu cred ca cehii si austriecii au gusturi atat de diferite. Daca te uiti la meniul nostru, datorita Imperiului Austro-Ungar avem gusturi similare", a spus el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alimente proasta calitate Europa Est, #alimente proasta calitate Cehia, #alimente proasta calitate UE , #consumatori