Semaforul alimentar i-ar ajuta pe romani sa manance mai sanatos. Dar cum statului putin ii pasa, sistemul nu se aplica

Marti, 21 Mai 2019, ora 07:52
12939 citiri
Semaforul alimentar i-ar ajuta pe romani sa manance mai sanatos. Dar cum statului putin ii pasa, sistemul nu se aplica
Foto: Captura Ziare.com/Presa medicala germana

Ziare.com continua astazi seria de dezvaluiri legate de modul in care - in loc sa ii ajute pe romani sa manance mai sanatos - institutiile statului evita sa se implice si se multumesc sa ia masuri populiste si inutile.

In primul episod v-am relatat despre masurile ineficiente ale Guvernului, care doar se lauda ca le ieftineste romanilor mancarea sanatoasa. In al doilea episod v-am povestit cum o lege care ar putea salva, anual, mii de romani zace blocata in Parlament, din cauza ca deputatii pun mai mare pret pe castigurile producatorilor din industria alimentara decat pe vietile oamenilor.

Astazi va vom arata cum institutiile statului evita nu doar sa aplice - ci si sa mediatizeze - o solutie pe care autoritatile din mai multe tari o folosesc deja cu succes pentru a-i ajuta pe consumatori sa recunoasca, dintr-o simpla privire, care dintre alimentele din comert sunt periculoase si care nu.

Semaforul alimentar: cand a fost inventat si cum functioneaza

Semaforul alimentar este, de fapt, un sistem care semnalizeaza, pe intelesul tuturor, calitatea alimentelor. Iata cum functioneaza.

Fiecare aliment primeste un numar de puncte, in functie de cantitatea de grasimi, zaharuri si sare din compozitie. Cu cat aceste substante se gasesc in cantitati mai mari, cu atat punctajul alimentului creste.

De ce este important acest punctaj? Pentru ca, in baza lui, alimentul este incadrat intr-o categorie semnalizata cu o culoare si o litera (pentru consumatorii discromati, care n-ar recunoaste culorile - n.red.).

Astfel, alimentele cu cel mai mare continut de grasimi, sare si/sau zahar sunt semnalizate cu rosu (si litera E), indicand faptul ca au un efect nociv asupra sanatatii consumatorului.

Pe masura ce cantitatile de nutrienti nocivi scad, alimentele sunt semnalizate cu culori mai blande: portocaliu (si litera B), galben (si litera C), vernil (si litera B) si verde (si litera A) . Potrivit acestui sistem, alimentele semnalizate cu verde sunt, deci, cele mai sanatoase de la raft.

In cazul bauturilor, incadrarea intr-una dintre aceste categorii se face tinand cont si de alte criterii, cum ar fi cantitatea de fruct din compozitie. Clasele in care se incadreaza bauturile sunt, insa, aceleasi: rosu (E), portocaliu (B), galben (C), vernil (B) si verde (A).

Una peste alta, alimentele si bauturile pot acumula punctaje intre - 15 (pentru produsele cele mai sanatoase, semnalizate cu verde) si 40 (pentru cele mai nocive, semnalizare cu rosu).

Fara a intra in detalii tehnice, legate de modul de calcul al fiecarul punctaj, iata, in linii mari, cam cum se face incadrarea unui aliment, potrivit presei medicale straine:

Sursa foto: Captura/traducere realizata de Ziare.com din presa medicala germana

In Franta, pe buna parte dintre ambalajele alimentelor figureaza deja acest semafor. Doar vazandu-l, omul stie daca alimentul e periculos si ar trebui consumat cu masura sau daca, dimpotriva, poate fi adaugat din belsug in cosul cu cumparaturi.

In aparenta, sistemul pare simplu. In realitate, insa - pentru ca el se bazeaza pe studii stiintifice - a fost creat cu greu in mai mult de un deceniu si jumatate. Cu alte cuvinte, inca de prin 2001, cercetatorii francezi au inceput sa stranga date. Apoi, prin 2014, au propus semaforizarea alimentelor, printr-un proiect de lege a sanatatii. Si abia in 2017 au si implementat sistemul.

Etapele parcurse, in Franta, pana la introducerea semaforului alimentar. Sursa foto: Captura: ec.europa.eu

Ulterior, spaniolii si belgienii au adoptat semaforizarea alimentelor, cu rezultate bune.

De ce n-o face si Romania, in conditiile in care numarul romanilor care mor din cauza bolilor cauzate de alimentatie este mai mare decat al francezilor, spaniolilor si belgienilor? Raspunsul e simplu: din cauza ca autoritatilor romane putin le pasa daca mancarea pe care o cumparam ne imbolnaveste sau nu...

Senatorul Adrian Wiener (USR): Sistemul e simplu de aplicat si util. Mai lipseste sa-l si promovam...

Singurul care vorbeste despre semaforizarea alimentelor, in Romania, este la acest moment senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic. Acesta a explicat pentru Ziare.com de ce sistemul este exact solutia de care romanii ar avea nevoie ca sa afle mai multe despre alimentele pe care le pun in farfurie.

"Avem, la nivel european, un regulament (1169/2001 - n.red.) care stabileste foarte strict cum trebuie etichetate alimentele, in toate tarile membre. Din pacate, regulamentul - foarte strict, de altfel - a fost creat la presiunea industriei alimentare, care a investit 800-900 de milioane de euro pentru a influenta modul in care se eticheteaza alimentele.

Asa se face ca pe etichete sunt multe informatii, dar care nu-i spun consumatorului mai nimic. Avem studii care arata ca, la nivel de Uniune, 2 europeni din 3 nu sunt influentati in niciun fel de ceea ce scrie pe eticheta alimentelor.

Ce solutii avem, in aceasta situatie? Sigur, se poate incerca modificarea regulamentului. De fapt, s-a si incercat, in repetate randuri, dar fara succes.

Tocmai de aceea, semaforizarea este, momentan, solutia potrivita" a declarat Adrian Wiener.

Intrebarea este: putem cere semaforizarea alimentara, fara sa incalcam regulamentul cel strict, pe care ni-l impune UE? La urma urmei, chiar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) ne-a informat, in repetate randuri, ca accepta etichetarea neclara din cauza ca asa impune UE si ca alte solutii nu sunt...

"Sigur, producatorul ar trebui sa aplice benevol aceast sistem de semaforizare. Dar de ce n-ar face-o? Tot ce ar trebui sa faca ar fi sa modifice ambalajele, o singura data, astfel incat pe ele sa apare si semaforul alimentar...

In schimb, avantajele sunt importante. Pe de o parte, consumatorii vor fi tentati sa isi diversifice produsele din cos. Daca au doar din cele semaforizate cu rosu, vor fi automat tentati sa aleaga si din cele mai sanatoase, ulterior. In plus, studiile au aratat ca tocmai cei predispusi la imbolnaviri sau cei deja bolnavi sunt mai receptivi la semaforizarea alimentara. Deci sistemul i-ar ajuta tocmai pe oamenii care au mai multa nevoie.

In plus, si producatorii ajung sa se simta stigmatizati dupa o perioada in care au livrat pe piata alimente pe care semaforul le incadreaza in categoria 'rosu'. In consecinta, producatorii vor fi, la randul lor, tentati sa inceapa sa produca alimente ceva mai sanatoase", a explicat pentru Ziare.com Adrian Wiener.

De ce nu functioneaza sistemul in Romania? Pentru ca institutiile care ar trebui sa-l mediatizeze nu spun nimic despre el, la intalnirile cu reprezentantii industriei alimentare. Spre exemplu, de curand, ANPC propunea sa amendeze comerciantii in functie de cifra de afaceri. In schimb, n-a spus nimic despre semaforizarea alimentare.

In Franta, aplicarea sistemului a plecat de la Ministerul Sanatatii. La noi, aceasta institutie pare sa nici sa nu fi auzit inca de semaforizarea alimentelor.

Iar in aceasta situatiei - daca statului nu-i pasa nici cat negru sub unghie de sanatatea romanilor - e greu de crezut ca se vor coaliza producatorii din industria alimentara, dornici sa dea un ban in plus pentru a semaforiza alimentele care ajung in farfuria romanului.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Tu stii ce manaci campanie, #semafor alimente Adrian Wiener, #Tu stii ce mananci semafor alimentar , #consumatori