80-90% din ce cumparati ca produs traditional e teapa Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Mai 2013, ora 12:16
15204 citiri
80-90% din ce cumparati ca produs traditional e teapa Interviu

Scandalul micilor este unul fals si nu exista absolut niciun risc ca acestia sa nu mai poata fi comercializati din acesta vara, afirma directorul general al firmei Angst, Sorin Minea.

El a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ca producatorii nu au reusit sa ia masurile de protejare a micului pentru ca nu s-au inteles asupra retetei, careia i-au fost adaugate din motive de rentabilitate multe alte ingrediente in afara de carne, inclusiv proteina vegetala greu de observat din cauza colorantilor.

Pe de alta parte, Sorin Minea afirma ca Romania, alaturi de Ungaria si Bulgaria sunt tarile europene cu cele mai multe produse alimentare de proasta calitate. Multe sunt falsuri, cum se intampla cu majoritatea produselor vandute drept traditionale, la preturi mari.

"Asta e misterul Romaniei - produse de calitate slaba la preturi mari, iar cumparatorul admite pentru ca se uita dupa prostii", sustine Sorin Minea. El considera esentiala o campanie care sa ii invete pe cosumatori cum sa citeasca etichetele produselor, pe care cele mai relevante substante nici macar nu sunt E-urile.

Nu mai mancam mici din vara aceasta?

Ba da, nu exista nici cel mai mic risc ca micul sa fie scos de pe piata. Nu poate fi scoasa de pe piata o reteta pe care o foloseste fiecare gospodina. Acel bicarbonat care nu are absolut nicio contraindicatie va trece fara probleme. Scandalul micului este unul fals.

De unde a plecat atunci toata aceasta panica a micilor?

De data asta nu a fost nici Guvernul si nici DSV, ci producatorii care nu au cerut la timp derogarea pentru bicarbonat sau au vrut si alte derogari in afara de aceasta. La ora actuala cererea e la UE, daca vorbim de partea de pe reteta originala care contine bicarbonatul de sodiu si zeama de lamaie sau otet, aceasta va trece clar, fara discutii. Bicarbonatul a fost scos din carne prin directiva UE pentru ca poate sa mascheze falsificarea produsului. Este 100% ca micul nu va pierde bicarbonatul.

S-a cerut inregistrarea micului ca produs traditional la Bruxelles?

Se face o confuzie intre produsul traditional si produsul cu denumire protejata. Produsele traditionale sunt inscrise la Ministerul Agriculturii si Romania are de 10 ori mai multe decat toata Europa la un loc.

Produsul inregistrat la Bruxelles e protejat in toata Europa si nu mai poate fi fabricat de altcineva dupa alta reteta. Asa e cabanosul polonez. Eu pot sa-l produc, dar ca sa-l vand in UE trebuie sa respect reteta lor.

Micul poate sa devina reteta Romaniei, sa fie inregistrat la Bruxelles, dar atunci trebuie sa devina o reteta clara, aceeasi pentru toti producatorii si sa semene cu reteta originala. Daca brodam pe ea si cream una noua despre care zicem ca e traditionala, nu merge.

Acesta este motivul pentru care demersurile nu au inceput?

Acum au inceput. La inceput a fost problema - ce se va cere? A fost o opinie care vorbea de reteta veche, originala, si una in care se vorbea despre modificarile aduse acelei retete. Modificarile erau insa mai puternice decat reteta originala. In Romania,banii vor fi intotdeauna mai importanti decat o reteta originala.

Prin modificare intelegem imbunatatiri ale retetei sau modalitati de ieftinire?

Depinde de unde privesti. Din punctul de vedere al celui care cere modificarea vor fi numite imbunatatiri, din punctul de vedere al consumatorului ....In reteta originala de mici era doar carne. Cand langa ea se vine cu alti aditivi, cu apa, cu proteina vegetala, animala, nu stiu daca e imbunatatirea retelei, e rentabilizarea ei.

Alimentele romanesti sunt de o calitate mai proasta decat cele din UE?

Calitate mai slaba inseamna sa adaugi orice in afara de carne. Toata lumea a fugit de E-uri. Nu ele dau calitatea unui produs. Ele pot masca anumite lucruri, dar nu au legatura cu ieftinirea. Sunt in cantitatea asa de mica incat nu au influenta asupra pretului. Poti sa schimbi cu ele aspectul, sa lungesti termenul de valabilitate, sa pacalesti gustul.

Si dupa ce ar trebui sa se orienteze omul in fata vitrinei cu mezeluri?

Omul a fost dresat sa se uite la E-uri. Nu il ajuta. Cand citesti o eticheta te uiti la altceva, adica la ce mai e in afara de carne. Carnea este bine definita in legislatia europeana si cantitatea de carne da calitatea produsului.

Cand apar alte denumiri in afara de carne, proteine de toate tipurile, carne dezosata mecanic, incepe sa scada calitatea. Apa nu ramane in produs decat daca mai bagi ceva care sa o tina acolo si deci sa ieftineasca produsul.

Pretul este un indiciu al calitatii?

Aici e o chestiune specifica tarilor din est, Romania, Bulgaria, Ungaria, tarile cu alimentele de cea mai proasta calitate. In reclamele din Romania toti vorbesc despre cel mai mic pret. Daca vorbim de cel mai mic pret, poti sa uiti calitatea. De obicei, se umbla la calitate pentru a optimiza pretul, mai ales pentru asigurarea profitului. Nu poti avea un produs de buna calitate la un pret foarte mic.

De ce nu cumparati un Rolls la un pret de Fiat, ca doar amandoua sunt masini? Daca te uiti dupa culoare, aspect si prostii din astea te pacalesti. Un produs cu aditivi putini nu-si pastreaza culoarea prea mult, se oxideaza. Cu cat culoarea e mai palida, cu atat produsul fiert e mai neaditivat. Cu cat termenul de valabilitate e mai lung, cu atat produsul e mai aditivat. De aceea, eu recomand omului sa cumpere cat are nevoie in acel moment.

Daca cumpara trei bucati de salam ii garantez ca pe doua le arunca sau sunt atat de aditivate ca tin si 20 de ani. Aici e problema. De ce sa cumperi mai mult de 100-200 de grame? Magazinul nu fuge din loc. Lasa-l pe comerciant sau pe producator sa pastreze produsul, stie mai bine si este obligat de lege sa-l schimbe.

Pastratul in frigider nu e acelasi lucru cu pastratul in fabrica. Pastrarea in hartie sau in punga deterioreaza produsul mult mai repede decat se deterioreaza el intr-o fabrica. Consumatorul ar trebui sa uite aprovizionarea cu frigiderul plin, crezand ca face economie.

Deci un pret mare ar trebui sa fie o garantie a calitatii?

Aici e o mare problema. Va duceti in piata si cumparati produse traditionale de la un ilustru necunoscut. Cati dintre romani stiu cand cumpara produse de foarte proasta calitate usor aranjate si vandute ca fiind traditionale? Foarte putini dintre cei care vand sunt producatori reali si respecta o reteta traditionala.

Ii numeri pe degetele de la o mana. In rest, ma duc si cumpar dimineata dintr-un en-gros, mai vopsesc un pic, mai afum un pic, ii scot eticheta si zic ca e facut la mine in bucatarie. Poate proba cineva ca nu e asa?

Dublez pretul si vand un produs slab calitativ si ieftin, la un pret foarte mare. Si omul se bucura si crede ca a luat carne din curtea vanzatorului. Legislatia produsului traditional trebuie schimbata in Romania si se lucreaza la asta.

Deci majoritata produselor vandute ca traditionale sunt tepe?

80-90% din ce cumparati ca produs traditional e teapa. Daca transezi un porc, toate resturile le poti baga la carnati. Mai pui soia, usturoi cat cuprinde, condimente sa schimbe gustul, un pumn de glutamat ca sa il accentueze si zici ca e reteta de la bunica. Aiurea, rad si curcile.

Si la mici e la fel, la toate e la fel. Ne bazam pe faptul ca omul care cumpara nu are o cultura a cumparatului, cumpara cu ochii, ascultandu-l pe vanzator fara sa gandeasca inainte. Eu i-as indruma pe cumparatori sa-si cumpere un porc, o data macar, sa vada cat platesc pe kilogramul de carne.

Prima calitate, la porc, este in jur 10 lei/kg cu TVA. Daca kilogramul de carne de porc carcasa, cu oase cu piele, cu grasime, costa 10 lei, cum poti sa il faci un produs de carne care sa coste 5 lei.

E clar ca acel produs nu are numai carne in el si totusi este vandut ca produs de calitate exceptionala la pret foarte mare.

Deci nici pret mic, nici pret mare, eticheta e sfanta.

Da. Eticheta. Daca te duci in Europa vei vedea ca un produs de calitate e de trei ori mai scump decat acelasi tip de produs de o calitate inferioara. In Romania, diferentele de preturi sunt mici. Asta pentru ca produsele necalitative sunt foarte scumpe.

Asta e misterul Romaniei - produse de calitate slaba la preturi mari, iar cumparatorul admite pentru ca se uita dupa prostii : cel mai bun pret al zilei, sapte la pret de unul. Promotii se pot face din cand in cand, pe perioade limitate, dar cand tot timpul esti sub pretul pietii...nimeni nu e nebun sa lucreze in pierdere.

Va dau si exemplul carnii tocate. Legiuitorul spune ca ea nu poate fi tocata decat in fata cumparatorului. Dar nu toata carnea tocata care se vinde respecta regula. S-ar putea ca o parte sa respecte legislatia. Dar o parte din cei care vand pacalesc consumatorul. Nu ma refer la marile retele. Daca intr-un kg de carne tocata eu am bagat 20% carne dezosata mecanic, care, de fapt, nu e carne, nu ai cum sa ma prinzi. Omul ia pe riscul lui. Esti sigur ca iei ce trebuie doar daca alegi bucata de carne si este tocata in fata ta.

Casoletele acelea cu carne tocata din magazine sunt deci la limita legii, daca nu dincolo de ea?

La limita interpretarii legii. Eu tot ce pot sa fac este sa ii pun consumatorului ca are dreptul legal si este preferabil sa ceara sa ii fie tocata carnea aleasa de el, in fata lui. Dar nimeni nu te obliga sa cumperi.

In general, mai bine mananci carne o data sau de doua ori pe saptamana, dar de calitate foarte buna, decat sa mananci in fiecare zi de calitate slaba. Mai bine 100 de grame de carne, decat 500 de g de produs cu urme de carne.

Eu sunt curios, gust cam tot ce exista pe piata, am degustari cam o data pe luna, ca la vin, si sunt foarte multe produse pe care eu personal nu le-as cumpara. Nu au legatura cu carnea, dar sunt vandute ca produse din carne.

Oamenii ar trebui sa se intrebe de ce au fost inventati colorantii alimentari, ca sa dea culoarea care te face sa cumperi. De ce campaniile se fac strict pe aditivi? De ce nimeni nu a facut o campanie care sa invete oamenii sa citeasca corect etichetele? Nimeni n-are interes. Ne invartim in aceeasi oala.

Se vinde carne injectata in magazine?

Cam peste tot in lume carnea pentru friptura este pregatita de producator, adica este injectata cu ceva sare, condimente, substante care sa rupa fibra musculara sa fie usor de mestecat. Dar e obligat sa scrie. La noi nu scrie. Carne injectata, 15-20%, e vanduta drept carne proaspata. Niciun nespecialist nu o poate vedea si se vede greu si pe analize.

Sunteti din anii '90 pe piata romaneasca. Intotdeauna capitalul autohton a fost Cenusareasa economiei romanesti. Ce asteptati de la politica econimica si fiscala a Guvernului?

Chiar daca se trezesc acum, e prea tarziu. Industria alimentara s-a dezvoltat frumos dupa anii '90, insa la ora actuala, din pacate, industria romaneasca e decapitalizata si are foarte putine sanse sa reziste pe piata. Denumirile brandurilor vor rezista, in parte, firmele au putine sanse sa reziste. Vor fi acaparate. Industriasii autohtoni din industria alimentara sunt decapitalizati.

Care ar fi masurile urgente pentru a salva industria alimentara romaneasca?

Doua solutii ar fi. In primul rand, acel blestemat de TVA. Scaderea TVA ar face evaziunea mai putin atractiva si ar trebui combinata cu controale la sange. Pentru ca evaziunea atrage si produse de calitate proasta si lipsa sigurantei alimentare. Banii negri tot consumatorul ii plateste.

Daca scade TVA, vor scadea preturile alimentelor? Multi spun ca scaderea ar mari doar profiturile firmelor.

Este o teorie complet aiurea a celor care traiesc numai cu ciordeala in cap. Preturile ar scadea cu siguranta. Pentru ca vanzarile s-au prabusit. Daca piata cumpara mai putin decat produci, nu cresti preturile. Daca maine TVA ar scadea cu 10 procente, la produsele foarte ieftine nu se va simti mare lucru, dar la un produs normal se va simti.

De exemplu carnea, 10 lei, doi lei scazi si 40 de bani rentabilizezi afacerea, dar e un respiro. Din orice produs noi daca avem castig de 4-5 procente, statul ia din orice produs 24%, nu ne acuzati pe noi ca avem preturi mari, acuzati statul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mici Sorin Minea, #produse traditionale teapa, #calitate carne Romania, #produse carne Romania, #preturi alimente Romania , #consumatori