Tigarile anti-incendiu, obligatorii de joi

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 09:11
2252 citiri
Tigarile anti-incendiu, obligatorii de joi
Foto: Arhiva

Criteriile de siguranta impuse de legislatia europeana referitoare la tigarile cu tendinta redusa de aprindere intra in vigoare joi, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ii va sanctiona pe producatorii si distribuitorii de tigarete care nu respecta aceste prevederi.

Anuntul a fost facut de secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Producatorii risca amenzi intre 3.000 lei si 30.000 lei, iar distribuitorii sunt pasibili de amenzi de la 700 lei la 7.000 lei.

Tigareta cu tendinta redusa de aprindere se stinge singura daca nu este fumata activ si inainte sa arda intregime. Prin conformitatea tigaretelor cu standardele europene se vizeaza o reducere semnificativa a numarului incendiilor si a urmarilor acestora (decese, raniri si pagube materiale).

Potrivit presedintelui ANPC, baza legala pentru interzicerea in Romania a tigaretelor care nu au tendinta redusa de aprindere o reprezinta Legea nr. 245/2004 privind securitatea generala a produselor.

"Punerea pe piata romaneasca a tigaretelor care nu au tendinta redusa de aprindere va atrage dupa sine sanctionarea, atat a producatorilor, cat si a distribuitorilor. Vom avea in vedere in perioada urmatoare astfel de controale pentru verificarea conformarii operatorilor economici din domeniu la noile prevederi europene si vom sanctiona cazurile de neconformare identificate", a precizat secretarul de stat Constantin Cerbulescu.

Presedintele ANPC a mai spus ca "distribuitorii au obligatia legala de pastrare si furnizare a documentelor necesare pentru determinarea originii produselor".

Companiile de tutun vor fi obligate sa produca numai tigarete cu capacitate redusa de incendiere, iar autoritatile nationale vor trebui sa controleze punerea in aplicare a noilor masuri de siguranta impotriva incendiilor, a anuntat luni Comisia Europeana.

Incepand cu 17 noiembrie, odata cu publicarea noilor standarde de siguranta in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate tigaretele vandute in Europa vor trebui sa fie conforme cu noile masuri.

Comisia Europeana arata ca tigaretele lasate nesupravegheate reprezinta una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese in Europa. Studiile arata ca numarul de decese poate fi redus cu peste 40 % prin introducerea tigaretelor CRC, adica avand "capacitate redusa de incendiere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#tigari tendinta redusa aprindere, #tigari norme europene , #consumatori