Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul care se poate gasi in orice, desi ar putea fi cancerigen. E permis chiar si in produsele destinate copiilor!

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 08:45
9637 citiri
Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul care se poate gasi in orice, desi ar putea fi cancerigen. E permis chiar si in produsele destinate copiilor!
Foto: Arhiva Pixabay

Suntem inconjurati de alimente care abunda in E-uri. Insa, in timp ce unele sunt inofensive, altele sunt periculoase, potential cancerigene. Te si intrebi cum de, desi studiile au aratat clar ca afecteaza sanatatea, nu numai ca mai sunt permise, dar sunt folosite chiar si in produsele destinate copiilor.

Un astfel de exemplu este E150c, asa-zisul caramel de amoniu. De mentionat e ca termenul de caramel se refera la produsele de culoare maronie, mai mult sau mai putin intensa, care sunt destinate pentru colorare. Nu are legatura cu produsul zaharos aromat obtinut prin incalzirea zaharului si care se foloseste pentru aromatizarea alimentelor (de exemplu, produse de cofetarie, patiserie, bauturi alcoolice).

Acest tip de aditiv alimentar, dar si cei inruditi cu el (E150a, E150b, E150d), se obtine prin incalzirea si arderea pana la carbonizare a unor zaharuri (glucoza, fructoza) amestecate sau nu cu substante acide sau alcaline. Arderea zaharurilor are loc in absenta sau in prezenta amoniacului (in cazul lui E150c acesta e prezent), sulfitilor de sodiu sau potasiu sau combinatii ale acestora.

Prezenta amoniacului sau sulfitilor duce la accentuarea si intensificarea culorii. Este solubil in apa si are un gust specific, adesea amar.

Se gaseste inclusiv in mancarea pentru animale

Acest aditiv alimentar se adauga la paine din malt, bere neagra, otet balsamic, whiskey, unele tipuri de vin, legume in otet, saramura sau ulei, gemuri, jeleuri, marmelade, carnati, pateu, aspic, dar si supe, sosuri, produse de cofetarie sau mancare pentru animale.

Concret, acest tip de aditiv este admis a se folosi in orice tip de aliment, inclusiv cele destinate copiilor, cu singura mentiune ca trebuie respectate limitele impuse - 160-200 mg/kg corp. Dar cine poate sti cate dintre produsele consumate zilnic contin asa ceva si in ce cantitate?

E150c are efecte secundare, unul cert fiind faptul ca poate provoca tulburari intestinale in cazul consumului unor cantitati mari. Iar o revizuire recenta a studiilor facute legat de E-uri, de-a lungul timpului, a aratat ca acest aditiv alimentar face parte dintre cei considerati periculosi.

Conform unui raport publicat de grupul francez pentru apararea drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir, care a revizuit cercetarile publicate de-a lungul timpului de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), aditivul pe baza de amoniac poate contine doua substante suspecte de a fi cancerigene: THI si 4-MI, prima fiind mai cu seama periculoasa.

Citeste si Tu stii ce mananci? Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#E150c, #caramel de amoniu, #aditivi alimentari periculosi, #Euri periculoase, #Euri cancer, #aditivi alimentari cancer, #Tu stii ce mananci , #consumatori