Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! Un E extrem de controversat si prezent inclusiv in produsele de post are efecte asupra creierului

Luni, 13 August 2018, ora 08:40
11114 citiri
Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! Un E extrem de controversat si prezent inclusiv in produsele de post are efecte asupra creierului
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii moderni, care nu mai au cum sa-si produca in casa sau pe langa casa hrana, au pierdut demult controlul asupra alimentelor pe care le consuma. Ori luam de bune reclamele pe care le vedem sau auzim la tot pasul, ori optam sa mergem pe fler si sa alegem ceea ce credem ca este mai natural, ori pur si simplu nu ne mai batem capul, pentru ca stim ca mai tot ce e pe piata e plin de aditivi alimentari.

Adevarat, dar unele E-uri sunt inofensive, pe cand altele nu. Iar a citi eticheta produselor pe care le cumparam ar trebui sa ne intre in obicei. Pentru ca raspundem de propriul corp si de sanatatea copiilor nostri.

E621 (glutamat monosodic)

Iar cand pe eticheta vedem E621, nimic altceva decat glutamat monosodic, ar trebui sa ne punem un semn de intrebare. Unele studii au evidentiat un potential neurotoxic al glutamatilor asupra copiilor si chiar asupra adultilor, in timp ce altele nu.

Totusi, potentialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca si aspartatul din Aspartam) este un neurotransmitator, iar bariera sangvina cerebrala, care asigura protectia creierului de toxine si neurotransmitatori in exces, nu este suficient de dezvoltata la copii, iar la adulti poate sa nu protejeze toate zonele cerebrale sau sa fie deteriorata.

Astfel, glutamatul se transforma intr-o asa-numita excitotoxina, care stimuleaza excesiv neuronii, distrugandu-i, arata Infocons.

Prezent in pateurile de post

Este foarte folosit in pateurile vegetale, consumate din plin in aceasta perioada de post, in care multi cred ca-si curata organismul. Acest potentiator de aroma este, de fapt, sarea de sodiu a acidului glutamic.

Pentru uz industrial, se obtine prin fermentatie bacteriana din melasa. Glutamatul monosodic se foloseste pentru a accentua aroma si gustul natural al alimentelor.

Despre glutamati se spune ca confera gustul "umami" alimentelor, considerat ca fiind al cincilea gust de baza, alaturi de cel dulce, acru, sarat si amar. Se poate adauga in orice aliment, inclusiv in bauturi alcoolice sau nealcoolice, in proportie de pana la 1%, permitand astfel micsorarea cantitatii necesare de sare. O proportie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate sa-l denatureze.

Se gaseste in cantitate mare in amestecurile de condimente si mirodenii, cum ar fi produsele de tip Vegeta, care contin pana la 15% glutamat monosodic, precum si in supele la plic. Alte produse care pot contine glutamat monosodic sunt unele mezeluri sau unele tipuri de branza topita, dar lista e cu mult mai lunga.

"Sindromul restaurantului chinezesc"

Chiar daca poate afecta creierul, doza zilnica nu este limitata. Comisia comuna a expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie il considera sigur pentru consum. Au fost insa inregistrate cazuri in care unele persoane s-au plans de amorteala, slabiciune, tremuraturi, ameteli, dureri de cap si palpitatii, adica "Sindromul restaurantului chinezesc", pentru ca este un aditiv omniprezent in aceasta bucatarie.

Au existat insa si cazuri de probleme respiratorii, atacuri de panica, schimbari bruste de dispozitie, hiperactivitate, greata etc..

Unii cercetatori japonezi coreleaza consumul excesiv si indelungat de glutamati cu unele boli degenerative ale creierului si ochilor.

Cert este insa ca nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Citeste si Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen, dar si E-ul care poate fi gasit in orice aliment nu e deloc inofensiv

Articolul face parte din Campania Ziare.com Tu stii ce mananci? - o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre. De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc) care ne-ar putea afecta sanatatea? Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii. Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com. Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#E621, #aditivi alimentari periculosi, #Euri periculoase, #glutamat monosodic, #mancare chinezeasca greata, #Tu stii ce mananci , #consumatori