Tu stii ce mananci? Iata cum ar trebui sa fie carnea pe care o luam ca proaspata si ce ii fac unii producatori

Marti, 19 Martie 2019, ora 15:03
11572 citiri
Tu stii ce mananci? Iata cum ar trebui sa fie carnea pe care o luam ca proaspata si ce ii fac unii producatori
Foto: Arhiva Pixabay

Desi are legea de partea lui, romanului ii este aproape imposibil sa afle de unde provine si ce contine buna parte din carnea proaspata din comert. In aceste conditii - convins ca ia un aliment proaspat - omul risca sa puna pe masa familiei o carne injectata cu conservanti sau cu cine stie ce alti aditivi alimentari.

Asta desi legea ii da consumatorului roman dreptul la o informare "corecta, completa si precisa" cu privire la alimentele pe care le gaseste in comert.

Dupa aderarea la UE, Romania a adoptat mai multe regulamente si directive comunitare, care ar fi trebuit sa ne ofere acces la si mai multe informatii despre produsele de la raft, ca sa putem afla cu usurinta, de pe etichete, nu doar ce contin alimentele din magazine si piete, ci si informatii care ne-ar ajuta sa le alegem pe cele mai sanatoase.

Din pacate, desi avem o multime de legi nationale si europene de partea noastra, suntem in continuare obligati sa ne aleagem carnea proaspata tot la ghici. Iata de ce:

Ce ar trebui sa stim, inainte sa ne alegem o bucata de carne

Niciun consumator n-ar trebui sa fie nevoit sa-si aleaga carnea proaspata inainte sa stie cateva lucruri esentiale despre ea, este de parere presedintele Asociatiei InfoCons, Sorin Mierlea.

"Inainte de toate, ar trebui sa stim de unde provine aceasta carne. Indiferent daca e din Romania, din Brazilia, din Statele Unite... nu conteaza. Consumatorul are dreptul sa stie. Apoi, normal ar fi ca pe eticheta sa fie trecut si numele producatorului, astfel incat fiecare sa stie impotriva cui sa se indrepte atunci cand produsul nu e conform cu asteptarile...

Apoi, in cazul carnii - ca si in cazul altor produse prezentate drept proaspete - e important sa cunoastem lista ingredientelor. V-ati putea intreba despre ce ingrediente vorbim, in cazul unei bucati de carne proaspata? Ei bine, de multe ori produsele pe care le consideram noi proaspete au adaos de sare sau de E-uri cu rol de conservant. Acestea se folosesc pentru a prelungi termenul de valabilitate al carnii si pentru a o face sa arate mai bine. Si normal ar fi ca un consumator sa cunoasca toate acestea lucruri.

Si la fel de important ar fi sa cunoastem si conditiile de depozitare a carnii. Daca ea trebuie tinuta la temperaturi cuprinse intre 3 si 5 grade Celsius, sa spunem, consumatorul ar trebui sa o stie. Ca sa n-o mai urce in autobuz pe caldura si s-o mai plimbe pe la vecini pana se strica...

Nu in ultimul rand, in cazul in care animalul de la care provine carnea a fost hranit cu cereale sau alte plante modificate genetic, consumatorul ar trebui sa poata afla asta de pe eticheta", a explicat pentru Ziare.com Sorin Mierlea.

In plus, am spune noi, e important ca pe fiecare bucata de carne vanduta sa figureze si informatii cu privire la valoarea nutritionala a acesteia. In baza acestor date, consumatorul ar putea aprecia cata carne poate manca fara sa ia in greutate sau fara sa isi provoace diverse probleme de sanatate.

Din pacate, de pe etichetele carnii vandute in piete si magazine, romanul nu are nicio sansa sa afle toate aceste informatii.

Cum este, de fapt, etichetata carnea proaspata

Pe etichetele bucatilor de carne vandute vrac nu figureaza decat numele produsului si pretul. In unele cazuri e trecuta si tara de provenienta a carnii. Si cam atat.

Nici vorba despre informatii privind producatorul sau eventualii aditivi folositi pentru prelungirea duratei de valabilitate. In plus, nici vorba despre vreo informatie legata de modul in care a fost hranit animalul de la care provine carnea.

La polul opus, etichetele carnii proapete ambalate contin o multime de informatii. Din pacate, multe dintre ele ii sunt absolut inutile consumatorului.

Spre exemplu, pe etichete sunt inscrise coduri alcatuite din litere si cifre cu ajutorul caror s-ar putea identifica, in teorie, ferma in care a crescut animalul sau abatorul in care acesta a fost sacrificat. In unele cazuri, e suficient sa cauti codul pe internet si gasesti macar cateva date generale legate de societatea care a crescut si sacrificat animalul de la care provine carnea.

Pe ambalajului acestei bucati de 'stek' - de fapt 'steak', adica 'fiptura', in limba engleza - se mentioneaza ca provine din lotul de transare 980. Ce inseamna asta, consumatorul nu prea mai are de unde sa afle. Foto: Ziare.com

Din pacate, insa, in cele mai multe cazuri - in special atunci cand carnea e importata din tari ca SUA sau Brazilia - consumatorul risca sa caute mult si bine codurile fermelor si abatoarelor din care provine animalul, fara sa gaseasca nimic util. Iar in acest caz, nu putem decat sa ne intrebam: de ce mai figureaza informatia pe eticheta?

La fel de putin util ii este consumatorului si mentionarea pe eticheta a unor importatori si distribuitori care au sedii doar in strainatate si n-au deschis in Romania nici macar un punct de lucru. In cazul in care carnea cumparata nu e buna, romanul are sanse minime sa primeasca depagubiri de la firmele din strainatate.

In plus, retetele si sugestiile de preparare care figureaza pe etichetele bucatilor de carne sunt, de asemenea, inutile, pentru ca nu-i spun consumatorului nimic despre calitatea produsului de la raft.

Presedintele Romalimenta: Sunt si idioti care injecteaza carnea proaspata. E ilegal. Din pacate, nimeni nu le face nimic

L-am intrebat pe presedintele Federatiei Romalimenta, Sorin Minea, daca exista intr-adevar riscul sa gasim in galantar carne proaspata care contine conservanti sau alte substante care nu figureaza pe eticheta.

"Potrivit legii, sub denumirea de carne proaspata nu poate fi vanduta decat carnea refrigerata sau congelata in care nu exista niciun alt amestec.

Eu nu spun ca nu exista idioti care baga ceva si in carnea proaspata. Dar legislatia o interzice. Orice bucata de carne care are un aditiv de orice fel - inclusiv sare sau sos de marinare, sa spunem - trebuie vanduta sub denumirea de carne 'preparata' sau de 'preparat din carne'.

Produsul din galantar pe eticheta caruia scrie doar 'carne; n-ar trebui sa contina - repet, teoretic - nimic altceva. Daca respectiva carne este maturata, ar trebuie sa scrie. Daca este condimentata, ar trebui sa scrie.

Ca sunt oameni care injecteaza carne si dupa aceea sustin ca ea e proaspata... e problema lor! E o chestiune care se sanctioneaza contraventional, in Romania.

Stiu si eu producatori care-si injecteaza carnea si o vand ca atare. Si din pacate, nimeni nu le face nimic", a declarat pentru Ziare.com Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Cine raspunde pentru siguranta consumatorului

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) este institutia care trebuie sa garanteze ca romanul are, intr-adevar, parte de o informare "corecta, completa si precisa" cu privire la alimentele din comert.

In repetate randuri, Ziare.com a solicitat insitututiei sa ne comunice daca analizeaza, fie si prin sondaj, alimentele puse la vanzare - inclusiv carnea proaspata - pentru a stabili daca acestea contin doar ingredientele inscrise pe etichete sau mai au in componenta si alte substante, despre care consumatorul n-are de unde sa afle. Institutia a refuzat sa ne raspunda.

Recent, Ziare.com a solicitat din nou ANPC informatii cu privire la modul in care este etichetata carnea proaspata si la solutiile pe care le propune pentru o mai buna informare a consumatorului. Pana acum n-am primit niciun raspuns. Pe masura ce institutia ne va pune la dispozitie informatiile, vi le vom comunica.

Din pacate, pana sa primim raspunsuri si pana sa se asigure institutia ca drepturile consumatorul sunt intr-adevar respectate, romanul e obligat, in continuare sa isi aleaga carnea proaspata bazandu-se mai degraba pe intuitie decat pe informatii precise.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Tu stii ce mananci, #etichetare carne, #Sorin Mierlea Infocons, #carne comert , #consumatori