Tu stii ce mananci? Le dam copiilor bomboane cu 7 E-uri, dintre care unele interzise in alte tari

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 14:15
12697 citiri
Tu stii ce mananci? Le dam copiilor bomboane cu 7 E-uri, dintre care unele interzise in alte tari
Foto: Arhiva Pixabay

Firesc ar fi ca parintele sa poata afla tot ce contin bomboanele de la raft, ca sa le poata alege pe cele mai bune pentru copilul lui. Din pacate, fabricantii de bomboane de la noi evita sa treaca pe etichete infomatiile relevante despre produsele lor, lansandu-l pe parinte sa cumpere inclusiv dulciuri care, in timp, l-ar putea imbolnavi pe cel mic.

E clar ca niciun parinte nu i-ar cumpara intentionat copilului bomboane pline de chimicale, care sa-i faca rau. Ar putea-o face, insa, din neatentie sau nestiinta, daca, sa spunem, n-ar intelege bine, de pe eticheta, ce substante contin bomboanele. Sau daca n-ar sti cum ii afecteaza aceste substante sanatatea celui mic.

E-uri pe care un adult le tolereaza l-ar putea imbolnavi grav pe copil

Ca sa fie sigur ca alege cele mai bune dulciuri pentru copil, parintele ar trebui sa nu uite, nicio clipa, ca organismul celui mic este mult mai vulnerabil decat al sau. Iar asta inseamna, printre altele, ca parte dintre aditivii alimentari bine tolerati de organismul parintelui pe copil il pot imbolnavi.

Spre exemplu - cel putin in teorie - un adult sanatos poate consuma, fara sa pateasca nimic, oricat acid citric (E330) doreste. In schimb, aceasta substanta n-ar trebui sa abunde in alimentatia copilului, din cauza ca i-ar putea provoca acestuia dureri de burta sau i-ar putea macina smaltul dintilor, dupa cum informeaza Asociatia Pro Consumatori. Cu alte cuvinte, daca tine neaparat, parintele isi poate cumpara pentru sine un desert cu acid citric, dar pentru copil ar trebui sa caute niste bomboane care nu contin aceasta substanta.

Din pacate, acidul citric este doar unul dintre aditivii folositi la fabricarea bomboanelor, in ciuda faptului ca n-ar trebui sa se regaseasca deloc in alimentatia copiilor.

E suficient sa citim eticheta bomboanelor ca sa descoperim ca pana si unele dintre cele mai cunoscute contin o multime de E-uri a caror ingerare poate fi periculoasa, in timp, pentru toti consumatorii, dar mai ales pentru cei mici.

O singura punga cu bomboabe contine 7 E-uri, dintre care unele sunt interzise in alte tari europene. Foto: Ziare.com

Sa luam exemplul unei pungi de bomboane alese la intamplare de la raft si care contine nu mai putin de 7 E-uri.

Primul dintre ele, E 100 (curcumina), e un colorant care poate provoca stari de greata. Al doilea, E 133 (albastru briliant), e tot un colorant care risca sa declanseze crize de astm. In plus, folosirea E 171 (dioxidul de titan) a fost interzis in Germania, din cauza ca acesta ar putea favoriza aparitia cancerului, informeaza Asociatia Pro Consumatori.

Produsul mai contine si E160a si E160e - betacaroten si apocarotenal. De regula, descoperind aceste denumiri pe eticheta, parintele se gandeste automat ca sunt colorantii care se regasesc in morcov, in spanac sau in varza kale. In unele cazuri, chiar asa si este. Alteori, insa, producatorii folosesc, fara sa mentioneze pe eticheta, variante chimice, sintetizate in laborator, ale acestor aditivi. Iar colorantii chimici nu au asupra sanatatii efecte benefice, precum cei naturali. Dimpotriva, betacarotenul de sinteza chimica poate chiar favoriza aparitia cancerului, mai informeaza Asociatia Pro Consumatori.

Un alt asemenea aditiv care risca sa le afecteze sanatatea copiilor este sorbatul de potasiu (E200) . Acesta este, de fapt, un conservant care risca sa provoace alergii. Potrivit informatiilor Infocons, copiii mici n-ar trebui sa-l consume deloc. Pana si copiii mai mari ar trebui, insa, sa ocoleasca bomboanele cu E200, de vreme ce oricum ingereaza acest aditiv, in cantitati destul de mari, consumand paine, cu branza topita, cu masline, cartofi prajiti din comert si ketchup.

Din pacate, fabricantii de bomboane se multumesc sa enumere pe eticheta - asa cum ii obliga prevederile Regulamentului UE 1169/2011 - ingredientele din compozitia produsului. Nu-i spun, insa, nicio un cuvant consumatorului despre efectele pe care unele dintre aceste ingrediente le-ar putea avea asupra copiilor, cei mai mari amatori de bomboane.

Pana si putinele informatii de pe eticheta sunt imposibil de citit

Chiar daca sunt incomplete - si nu-i asigura consumatorului informarea corecta si precisa la care are dreptul - etichetele bomboanelor ambalate la punga sau la cutie au, totusi, un avantaj: pot fi citite.

O acadea a carei eticheta este imposibil de citit. Foto: Ziare.com

Nu acelasi lucru se poate spune despre eticheta acadelelor, care este imprimata pe o hartie multicolora, infasurata in jurul bomboanei. Ca sa poata citi eticheta unui astfel de produs, parintele ar trebui sa ii desfaca mai intai ambalajul de unica folosinta. Iar asta inseamna ca se angajeaza sa cumpere bomboana respectiva, inca dinainte de a sti ce contine. O eticheta suplimentara, din hartie, care sa fie aplicata peste ambalajul bomboanei, ar putea rezolva destul de usor problema... Asta, daca cineva si-ar dori intr-adevar ca romanul sa stie ce contin produsele de la raft.

In mod normal, atunci cand producatorul speculeaza scaparile legii si evita sa treaca pe eticheta date relevante despre bomboanele de la raft, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) ar trebui ia masuri, astfel incat consumatorul sa fie corect, complet si precis informat. Sau, daca legea nu-i premite sa intervina prompt, ANPC ar trebui macar sa aiba initiative de a modifica actele normativele care o ingradesc.

Desi o institutie generos platita din bani publici, cu un aparat birocratic stufos, ANPC nu ia nicio masura pentru a asigura romanilor o informare corecta si completa despre produsele pe care le cumpara din magazine. Nici la nivelul reglementarilor, nici al interventiei prin controale si sanctiuni acolo unde nu se respecta legislatia privind informarea corecta si completa si nici la nivelul informarii asupra ingredientelor si produselor cu mare impact negativ asupra sanatatii.

Fara o interventie ferma a autoritatilor, romanii vor cumpara in continuare produse care le pun in pericol sanatatea si vor fi in continuare indusi in eroare de producatori care vor sa isi vanda produsele drept altceva decat sunt. Si unde se poate vedea mai clar lipsa de responsabilitate a celor care isi spun autoritate pentru protectia consumatorului roman decat in cazul alimentelor pentru copii? Unde informarea ar trebui sa fie completa si clara si produsele sigure pentru consumul si sanatatea celor mici.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tu stii ce mananci campanie, #bomboane aditivi copii chimic, #bomboane chimicale etichetare ANPC , #consumatori
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
....pai da.....de-aia aratam ca skeatles!.......indienii lor!.....