Un roman din doi isi cumpara un telefon mobil pe an - vezi obiceiurile electroIT

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 08:42
1633 citiri
Un roman din doi isi cumpara un telefon mobil pe an - vezi obiceiurile electroIT
Foto: arhiva

Cei mai multi dintre romani folosesc un telefon mobil aproximativ un an, dupa care il inlocuiesc, dupa cum se arata intr-un studiu ECOTIC despre utilizarea echipamentelor electroIT in orasele din Romania.

Acelasi studiu, facut in colaborare cu Daedalus Millward Brown si la care au participat 1.300 de persoane, a mai aratat ca in general romanii folosesc majoritatea obiectelor electroIT (exceptie facand celularele) pana in momentul in care nu mai pot fi utilizate si ca atunci cand merg sa achizitioneze unul nou se intereseaza de promotii si marca, informeaza Financiarul.

53% dintre persoanele care au participat la studiu au declarat ca folosesc un telefon mobil un an, doar 13% dintre acestia spunand ca se folosesc de respectivul obiect pana in momentul in care se strica.

"Intre sase si douasprezece luni pastreaza un utilizator un telefon mobil, cel putin in mediul urban. Este un produs care arata statutul social, dar si care avanseaza din punct de vedere tehnologic destul de rapid. Nu cred ca in mediul urban exista persoane care sa nu aiba un telefon mobil", a declarat Valentin Negoita, presedinte al asociatiei ECOTIC.

Acelasi studiu a demonstrat ca tot mai multi romani isi cumpara telefoane mobile. In 2009, 99% dintre respondenti detineanu un telefon mobil, in timp ce anul acesta procentajul a ajuns la 99,4%.

"Se cumpara telefoane mobile si in detrimentul celor fixe, segment pe care s-a observat o scadere de 6,2% comparativ cu 2009. Pe de alta parte, achizitiile de telefoane mobile sunt influentate si de subventiile oferite de operatorii de telefonie mobila", a explicat Cristina Iordache, reprezentant al companiei de cercetare Daedalus Millward Brown.

In urma studiului s-a observat o crestere si la procentajul persoanelor care detin un computer, de la 86,9% in 2009 la 91,3% in acest an.

De asemenea, studiul a mai demonstrat ca romanii renunta foarte greu la lucrurile lor, preferand sa le tina in casa, desi nu mai functioneaza, decat sa le dea gratis.

La acest capitol nu sta Romania prea bine din punct de vedere al tintei impuse de Uniunea Europeana privind deseurile electrice si electronice.

"Aproape 40% dintre romanii din mediul urban detin in gospodariile proprii echipamente electrice si electronice nefunctionale, motivele principale fiind intentia de a le repara (33,6%) sau faptul ca nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea lor din uz (41%)", se arata in acelasi studiu, citat si de Evenimentul Zilei.

Tinta impusa de UE este de patru kilograme de deseuri electrice si electronice (DEE-uri) colectate pe cap de locuitor, insa specialistii sunt de parere ca nu vom reusi sa atingem aceasta tinta.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#romani telefoane mobile, #romani televizoare, #romani tehnologie , #consumatori