Un roman munceste 25 de minute ca sa plateasca o bere

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 15:54
2328 citiri
Un roman munceste 25 de minute ca sa plateasca o bere
Foto: Arhiva

Un roman trebuie sa munceasca 24,5 minute pentru a putea plati o bere, iar un german doar 3,7 minute, media europeana fiind de cinci minute, potrivit asociatiei Berarii Romaniei.

Cu toate ca muncesc mult peste media europeana pentru a-si putea plati berea, romanii sunt printre primii pe continent la consum.

Astfel, cu un consum mediu de 90 de litri de bere pe cap de locuitor in 2012, Romania ocupa locul sase in Europa, dupa Cehia, Austria, Germania, Polonia si Lituania.

In conditiile in care o bere are, in medie, 0,5 litri, pentru cele 180 de beri consumate pe an un roman trebuie sa munceasca peste 4.400 de minute, adica mai mult de 73 de ore.

"Evenimentele sportive din vara anului trecut si vremea buna au dus la cresterea consumului, nu cresterea nivelului de trai al populatiei", a declarat marti intr-o conferinta de presa Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei.

Totusi, piata ramane departe de maximul istoric de 20,2 milioane de hectolitri atins in anul 2008.

Piata berii este ridicata in ultimii 15 ani de berea la PET, capitol la care romanii conduc detasat in Europa.

"In anul 1997, inainte de aparitia berii la PET, piata era evaluata la 7,7 milioane de hectolitri. O mare parte din evolutia pietei se datoreaza PET-ului", a mai spus Bratu.

Desi acciza la bere a crescut cu 10% in euro la inceputul anului, berarii se feresc sa avanseze cifre despre cresterea preturilor, argumentand ca majorarile sunt facute de fiecare producator in parte.

Anul trecut, cea mai multa bere consumata a fost ambalata in PET, 52,5% din piata, urmata de cea la sticla (28,2% din piata), cutie (15,8%) si halba (3,5%).

Exporturile au atins un nivel istoric, de 230.000 de hectolitri, ceea ce reprezinta 1,23% din productia locala de bere. Importurile au fost de 430.000 de hectolitri, acoperind 2% din piata.

Asociatia Berarii Romaniei reuneste cinci mari producatori (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Romanian Breweries Bereprod) si o mini-berarie (Clinica de bere), furnizand peste 90% din cantitatea de consumata la nivelul pietei (16,6 milioane hectolitri anul trecut).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#romani muncit bere, #consum bere romani , #consumatori