Verificati si eticheta atunci cand luati carne proaspata sau va uitati doar la cum arata? Sondaj Ziare.com

Vineri, 22 Martie 2019, ora 08:58
9374 citiri
Verificati si eticheta atunci cand luati carne proaspata sau va uitati doar la cum arata? Sondaj Ziare.com
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Ne-am obisnuit sa alegem carnea dupa felul in care arata si miroase, ca sa nu mai vorbim de pretul afisat, fara sa ne gandim ca avem dreptul sa stim mult mai multe despre mancarea pe care o punem pe masa.

Stiati ca si carnea proaspata trebuie etichetata, conform legilor si regulamentelor in vigoare, la fel ca orice alt produs, iar informatiile de pe eticheta pot fi extrem de importante?

Datele de pe eticheta ne arata - sau ar trebui sa o faca - de unde a venit carnea respectiva, cum a fost depozitata si cum trebuie pastrata in continuare, cum a fost hranit animalul respectiv sau ce valori nutritionale are carnea.

De asemenea, orice adaos trebuie declarat, chiar si un praf de sare, mai ales ca astfel se schimba si incadrarea produsului, din "carne proaspata" in "preparat din carne".

"In cazul carnii - ca si in cazul altor produse prezentate drept proaspete - e important sa cunoastem lista ingredientelor. V-ati putea intreba despre ce ingrediente vorbim, in cazul unei bucati de carne proaspata? Ei bine, de multe ori produsele pe care le consideram noi proaspete au adaos de sare sau de E-uri cu rol de conservant. Acestea se folosesc pentru a prelungi termenul de valabilitate al carnii si pentru a o face sa arate mai bine. Si normal ar fi ca un consumator sa cunoasca toate acestea lucruri", spune presedintele Asociatiei InfoCons, Sorin Mierlea, intr-un material mai amplu pe aceasta tema - "Iata cum ar trebui sa fie carnea pe care o luam ca proaspata si ce ii fac unii producatori".

"Potrivit legii, sub denumirea de carne proaspata nu poate fi vanduta decat carnea refrigerata sau congelata in care nu exista niciun alt amestec. (...) Produsul din galantar pe eticheta caruia scrie doar 'carne; n-ar trebui sa contina - repet, teoretic - nimic altceva. Daca respectiva carne este maturata, ar trebuie sa scrie. Daca este condimentata, ar trebui sa scrie", arata si presedintele Federatiei Romalimenta, Sorin Minea, in acelasi material, pe care va invitam sa-l cititi.

Din pacate, lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum ar trebui, in Romania, conform legii, iar autoritatile nu fac destul pentru a-i proteja pe consumatori.

In aceste conditii, ar trebui sa fim mult mai atenti la ce scrie pe eticheta carnii pe care o cumparam, chiar daca unii producatori si autoritatile nu sunt. Cat despre aspectul si mirosul produsului, vom reveni cu sfaturile profesionistilor, insa pana atunci va invitam sa participati la un sondaj:

Verificati si eticheta atunci cand luati carne proaspata sau va uitati doar la cum arata?

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tu stii ce mananci, #alegere carne, #eticheta carne, #carne consum , #consumatori