Nicolaescu confirma coplata din aprilie - Ce alte schimbari va suferi sistemul sanitar (Video)

Joi, 21 Martie 2013, ora 11:31
5165 citiri
Nicolaescu confirma coplata din aprilie - Ce alte schimbari va suferi sistemul sanitar (Video)
Foto: B1 TV

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, joi, ca Guvernul a aprobat introducerea coplatii incepand cu luna aprilie, care va fi intre 5 si 10 lei si va fi achitata o singura data, la externare, indiferent de perioada petrecuta in spital.

"Am facut eforturi imense in negocierile cu FMI (Fondul Monetar International - n.red.) ca coplata sa aiba o valoare mica, o sa vedeti in luna mai cand se va face publica scrisoarea ca este trecuta acolo ca o valoare modica, dar aceasta masura poate sa sprijine obiectivul de a micsora excesul de internari continue nejustificate", a explicat ministrul, intr-o conferinta de presa.

Guvernul a introdus coplata: Pacientii platesc din aprilie o taxa pentru spitalizare - surse

El a precizat ca valoarea exacta a coplatii va fi stabilita de consiliul de administratie al fiecarui spital, pragul minim fiind de 5 lei, iar cel maxim de 10 lei.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca forma finala a Contractului cadru pastreaza plata medicului de familie la 50% per serviciu si 50% per capita, si nu 70% per capita si 30% per serviciu, cum a fost prevazut in prima forma a proiectului.

De asemenea, oficialul a precizat ca bolnavii cronici care sunt inclusi in programele nationale de sanatate si care se interneaza periodic, precum si toate internarile de urgenta, sunt scutite de coplata.

Alte exceptii sunt serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale.

Care sunt modificarile din Contractul cadru

Nicolaescu a prezentat si noutatile din Contractul cadru, prin care se prezinta modalitatea in care sunt finantate activitatile prioritare.

Eugen Nicolaescu, despre exodul medicilor rezidenti si coruptia din spitale - Interviu Ziare.com

"Cele mai multe fonduri se consuma acolo unde sunt foarte multe cheltuieli neeconomicoase. Trebuie sa construim un sistem care sa faciliteze accesul la sistemul sanitar prin medicul de familie, iar abia cand nu se poate, pentru ca acesta nu are competentele necesare, pacientul sa se duca la cel specialist de la medicina ambulatorie, iar abia apoi dupa ce acesta constata ca are nevoie de internare, sa se faca acest lucru", a precizat ministrul.

El a precizat ca aceasta schimbare incepe prin cresterea finantarilor cu 10% pentru medicina primara, cu 50% pentru cea ambulatorie, cu 45% pentru centrele multifunctionale si cu 64% pentru ingrijirea la domiciliu.

"Sistemul sanitar nu primeste finantarea care trebuie, dar cand constatam ca avem resurse fara sa le utilizam, atunci trebuie sa gasim acele parghii prin care banul sa fie mai bine utilizat", a subliniat Nicolaescu.

De asemenea, el a mentionat ca a redus numarul pacientilor de pe lista medicului de familie la un prag de 800, din motivul de a asigura o calitate mai buna a serviciilor medicale si pentru ca medicii care ies de pe bancile facultatii sa aiba si ei de munca.

"Un obiectiv pe care mai vrem sa il atingem este reducerea birocratiei, micsorand numarul documentelor pentru servicii medicale", a mai spus ministrul.

Nicolaescu a militat pentru reducerea arieratelor, astfel ca a introdus in lege prevederea ca managerii de spitale care vor inregistra datorii timp de trei luni consecutive isi vor pierde functia.

In plus, el a identificat o alta anomalie in sistemul medical, anume faptul ca spitalele din primele categorii au tarife mai mici decat cele din categoriile inferioare.

"30% din spitalele din Romania consuma cam 80% din fondurile din Sanatate", a spus ministrul, dand exemplu Institutului Oncologic din Cluj, care are in prezent un tarif de 1.444 de lei, similar cu un spital de categoria a 4-a. In consecinta, tariful va fi marit pentru spitalele din prima categorie la 1.800 de lei si pe cel pentru categoria a 2-a, la 1.600 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Nicolaescu introducere coplata aprilie, #Nicolaescu introducere coplata, #ministrul Sanatatii introducere coplata, #introducere coplata aprilie, #schimbari sistem sanitar , #coplata