25 decembrie, de la festivalul invincibilului Soare, la Craciunul cu brad si cadouri

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 21:30
6969 citiri
25 decembrie, de la festivalul invincibilului Soare, la Craciunul cu brad si cadouri
Foto: Pixabay

Craciunul, una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, celebreaza de peste 2.000 de ani nasterea lui Iisus, dar este si sarbatoarea care aduce an de an in familie obiceiuri precum colindatul si impodobirea bradului, sub care copiii asteapta darurile Mosului.

Crestinii sarbatoresc pe 25 decembrie nasterea lui Iisus din Nazaret. Odata cu raspandirea invatamintelor sale, multe dintre traditiile stravechi ce au precedat sarbatoarea Craciunului au fost inglobate de bisericile crestine.

Paganii de pe vechiul continent european celebrau la finele anului solstitiul de iarna, prilej de veselie, intrucat prevestea intoarcerea soarelui si a luminii. Multe dintre obiceiurile lor au fost "crestinate" si duse mai departe, fiind acum de nelipsit in preajma sarbatorilor de iarna.

"Natalis Solis Invicti"

Primii crestini nu celebrau nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, considerand ca aceasta a avut loc in luna septembrie, odata cu Rosh Hashanah (sarbatoare din calendarul iudaic). In anul 264, Saturnaliile au cazut pe 25 decembrie si imparatul roman Aurelian a proclamat aceasta data "Natalis Solis Invicti", festivalul nasterii invincibilului Soare.

In anul 320, papa Iuliu I a specificat pentru prima data oficial data nasterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie. In 325, imparatul Constantin cel Mare a desemnat oficial Craciunul ca sarbatoare care celebreaza nasterea lui Iisus.

Craciunul, din Egipt, spre nordul Europei

Numit initial "festivalul nasterii", sarbatoarea crestina care marca venirea pe lume a fiului lui Dumnezeu s-a raspandit cu trecerea timpului pe tot continentul european. In jurul anilor 432, Craciunul era sarbatorit in Egipt, iar la finele secolului al VI-lea a ajuns si in Anglia. La sfarsitul secolului al VIII-lea, Craciunul devenea o traditie impamantenita si in nordul Europei.

Cu toate acestea, cele mai multe tari nu au acceptat Craciunul ca sarbatoare legala decat din secolul al XIX-lea. Mai mult de un mileniu, crestinii au sarbatorit Anul Nou in ziua de Craciun (25 decembrie), in imediata apropiere a solstitiului de iarna: in Franta pana in anul 1564, in Rusia pana in vremea tarului Petru cel Mare, iar in Tarile Romane pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.

In Statele Unite, Alabama a fost primul stat care a adoptat Craciunul ca sarbatoare legala, in 1836. Oklahoma a fost ultimul stat, in 1907.

In epoca moderna, Craciunul este asociat cu decorarea bradului, mersul la biserica, mesele in familie, colindul, dar si cu venirea lui Mos Craciun.

Obiceiuri care sunt astazi de nelipsit in aproape toate colturile lumii se trag asadar din lunga istorie a serbarilor luminii, impletite cu datini si traditii raspandite sau absorbite de sarbatoarea crestina a nasterii lui Iisus Hristos.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#evolutie sarbatoare Craciun, #Craciun festival Soare, #Craciun colinde , #Craciun