Am inceput sa uitam Craciunul autentic romanesc

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 14:44
3636 citiri
Am inceput sa uitam Craciunul autentic romanesc

Adevarate traditii crestine de Craciun au fost diluate de ateism si de consumerism, existand o diferenta foarte mare intre felul in care se petreceau sarbatorile de iarna in perioada interbelica si modul in care le traim noi astazi.

"Craciunul era, alaturi de Paste, una dintre sarbatorile de reper din calendarul societatii, indeosebi a celei taranesti. Era o sarbatoare a bucuriei", a declarat directorul Muzeului Taranului Roman, antropologul Vintila Mihailescu pentru Adevarul.

Craciunul era perceput ca o sarbatoare de petrecut in familie, o sarbatoare a casei, cel putin in prima zi. Cum, in mod traditional, sarbatoarea are trei zile, celelalte doua erau alocate vizitelor facute unor rude.

La oras se colinda pe cartiere sau mahalale. Spre centru veneau cete de tigani, iar la casele boieresti, colindatori de la tara, din diverse regiuni. In mod normal, cei care colindau erau copiii, organizati in cete mai mici sau mai mari, pe categorii de varsta.

"Nebunia cadourilor nu era atat de mare. Toate erau mai discrete, mai delicate in acea vreme. Este drept ca nici oferta nu era atat de mare, nici asediul prin reclame atat de agresiv. Se ofereau jucarii, obiecte de imbracaminte, carti...", mai spune Vintila Mihailescu.

La oras, cel mai bine se vindeau produsele alimentare, indeosebi cele necesare prepararii mesei de Craciun si dulciurile de tot felul. Apoi, desigur, jucariile.

Se pregateau cam aceleasi bucate, numai ca erau mult mai multi aceia care si le preparau singuri. Si destui erau aceia care, mai ales prin cartierele mai marginase si in mahalale, isi taiau propriul porc, crescut peste an sau cumparat acum.

Cine a fost Mos Gerila ?

Mos Gerila a constituit pana la un punct o ideologizare a lui Mos Craciun. Copiii o simteau numai in parte si numai dupa o anumita varsta. Bineinteles ca se strecurau mici doze nocive de propaganda.

Dar Mos Gerila era mai mult pentru institutii, iar Mos Craciun ramasese pentru acasa. Dar nu se poate spune ca Mos Gerila "a schimbat ceva in viata romanilor". Cel mult le-a creat o reactie interioara de respingere, din cauza caracterului uzurpator.

Cum este Craciunul autentic romanesc?

Craciunul autentic romanesc ar trebui sa fie Craciunul autentic crestin, cu alte cuvinte cel petrecut dupa randuiala Bisericii, in cuviinta, cu decenta, cu bun-simt, dar si cu implicare spirituala, cu bucurie si cu generozitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Mos Gerila, #Mos Craciun, #traditii Craciun , #Craciun
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Apropos dacă "PIRATUL" ne zice să facem un COMPROMIS si să trecem la MUSULMANISM, că l-a visat el pe MOHAMED în noaptea de CRĂCIUN ,ce facem trecem ?