Capitala, pregatita de Sarbatori - Milioane de beculete lumineaza Bucurestiul (Galerie foto)

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 10:23
6129 citiri
Capitala, pregatita de Sarbatori - Milioane de beculete lumineaza Bucurestiul (Galerie foto)

Luminitele ce vor impodobi Bucurestiul pe perioada sarbatorilor de iarna au fost aprinse, miercuri, la ora 19:00, de un elev olimpic de la un liceu bucurestean, in prezenta primarului general Sorin Oprescu si a ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Mii de oameni de toate varstele au indurat frigul de afara, s-au dotat cu umbrele si haine groase si s-au adunat in Piata Universitatii pentru a admira cel mai inalt brad montat in oras, arborele de 17 metri impodobit cu nenumarate beculete. Parinti cu copii sau batrani sprijiniti in bastoane au venit in centrul urbei pentru a intampina iarna.

Piata Universitatii, invaluita in miros de vin fiert, gogosi si branza

Platforma de deasupra parcarii din pasajul Universitatii gazduieste acum, pe langa deja celebrele statui, targul de Craciun Bucharest Christmas Market, un ansamblu de tarabe pe care se vand de la preparate traditionale, vin fiert, gogosi sau branza pana la cojoace, jucarii, gablonturi, icoane sau cizme de cauciuc.

Atractia copiilor o reprezinta un carusel amplasat "la umbra" bradului luminat de edilul Capitalei in seara ajunului de Mos Nicolae. Parintii au stat la coada minute in sir pentru a-si da odraslele in carusel, iar unii spun ca a meritat, avand in vedere ca este singura bucurie a targului dedicata micutilor.

Cele mai mari cozi, la vin si la carnati

Comerciantii de vin fiert au avut cele mai mari vanzari in seara de la inaugurarea targului de Craciun. Cozile la vin fiert s-au intins chiar si pe cateva zeci de metri, iar bucurestenii au asteptat minute bune pentru a se incalzi cu licoarea aburinda.

Nici vanzatorii de preparate traditionale nu se plang ca nu au avut profit in seara de inaugurare a targului. Printre cele mai apreciate bunatati se numara preparatele din carne de porc, care au fost degustate de numerosi bucuresteni, indiferent daca au cumparat sau nu. In materie de desert, locuitorii Capitalei s-au ingramadit cu mic cu mare sa cumpere colac secuiesc, dar si turta dulce sau prajituri. "Sa luam si la pachet, nu numai aici", si-a justificat alegerea unul dintre clienti.

"Carnati, vin si Mos Craciuni, ca d-aia suntem romani"

Intrebati care sunt produsele pe care vor sa le cumpere de la targ, oamenii s-au aratat mai interesati de "de-ale gurii" sau de suveniruri simbolice de Craciun, insa mai putin de produsele vestimentare si de marochinarie. "Carnati, vin si Mos Craciuni, ca d-aia suntem romani. Haine mai putin", asa explica unul dintre cei veniti la targ optiunea cumparatorilor.

Lipsa cozilor de la tarabele de cojoace, precum si spusele unuia dintre vanzatori confirma acest lucru, ca bucurestenii nu s-au inghesuit sa-si cumpere haine.

"Mai degraba se duc la mall", crede vanzatorul.

Daca la ora 19:00, atunci cand s-au aprins luminitele, mii de oameni s-au inghesuit in scuarul cu statui si tarabe din inima Bucurestiului, dupa nici o ora si jumatate acestia au inceput sa se retraga la casele lor. De vina pare sa fi fost temperatura scazuta, dar si ploaia rece care i-a obligat pe multi sa se adaposteasca sub umbrele.

Blituri si reflectoare, nu doar luminite

Capriciile vremii nu i-au impiedicat insa pe bucuresteni sa faca poze si sa filmeze atractia orasului inainte de a pleca de acasa. Cu tabletele, cu telefoanele, cu camerele digitale sau cu aparatele foto profesionale, acestia au imortalizat momentul care a marcat venirea sarbatorilor de iarna in Bucuresti, oras pentru a carui impodobire edilii au folosit circa trei milioane de beculete.

Cu putin timp inainte de ora 21:00, numarul oamenilor prezenti in Piata Universitatii a scazut la mai putin de jumatate. In locul lor au ramas comerciantii, jandarmii si televiziunile.

Cei care nu au apucat inca sa vina la targul de Craciun sau sa vada toate tarabele o mai pot face pana pe 3 ianuarie, data pana la care vor fi organizate si o serie de spectacole si concerte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#brad Universitate Sorin Oprescu, #luminite sarbatori Bucuresti, #beculete Craciun Bucuresti , #Craciun