Ce nu stiai despre Craciun

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 23:06
4852 citiri
Ce nu stiai despre Craciun
Foto: schools-wikipedia.org

Prejudecati, sacrificii in numele zeilor si rituri pagane. Multi nu ne-am gandit ca de aici vine Craciunul. Craciunul reprezinta, de fapt, un amestec de influente din ritualurile pagane, Biblie, sfinti, regi si scriitori.

Craciunul modern pe care il celebram acum isi are originea in ritualurile pagane antice si medievale. Acestea au fost reinterpretate pe continentul european si cel american, scrie Random History.

Craciunul modern a rezultat din festivalurile antice care erau tinute in timpul solstitiului de iarna. Oamenii de atunci agatau plante vesnic verzi pentru a-l incuraja pe Soare sa isi recapete puterea si ca simbol al vietii vesnice.

Simbolurile si practicile Craciunului modern pot fi intelese apeland la doua traditii pagane principale: cele din Roma antica si cele din Nordul Teutonic.

Paganii romani celebrau trei festivaluri importante la mijlocul iernii : Saturnaliile (17-23 decembrie), Kalendele (1-5 ianuarie) si Sarbatoarea Soarelui Invingator (25 Decembrie).

In preajma noului an, romanii isi ofereau unul altuia cadouri si agatau plante vesnic verzi. Oamenii petreceau si practicau un fel de jocuri, inversand rolurile: femeile se imbracau in barbati si invers, iar stapanii deveneau servitori.

Saxonii si alte triburi nordice il onorau pe Thor, zeul naturii, al fulgerelor si al razboiului. Acest lucru se petrecea in timpul solstitiului de iarna. Celebrarile tinute de ei purtau numele de Yule, Juul sau Jol. Ca si romanii, nordicii petreceau, dansau si faceau sacrificii in numele zeului. Ei credeau ca solstitiul de iarna elibereaza fantomele si demonii.

Craciunul si paganii

Craciunul a fost fixat pentru prima data oficial pe 25 decembrie de catre Iulius I, Papa al Romei in secolul al IV-lea. Crestinii nu erau multumiti de acest lucru, deoarece stiau ca este o sarbatoare cu adanci radacini pagane. In plus, Biblia nu mentioneaza explicit data de 25 decembrie drept data a nasterii lui Iisus Hristos.

De-a lungul timpului, s-a incercat eliminarea elementelor pagane din sarbatoarea Craciunului. In 1624, puritanii au incercat sa elimine jocurile, cantecele si decoratiunile specifice Craciunului. Pe continentul american au fost duse practicile europene legate de aceasta sarbatoare pe care noi acum o consideram exclusiv religioasa.

O renastere a interesului pentru Craciun a avut loc in anii 1830, odata cu dezvoltarea societatii urbane industriale. Cel mai cunoscut text care arata reinventarea Craciunului in maniera victoriana este opera lui Charles Dickens, "Colind de Craciun". In timpul Erei Victoriene a fost popularizat Mos Craciun. Personajul darnic de azi isi are originile in Nicolae din Smirna (Izmir, in Turcia de azi), faimos pentru generozitatea sa.

Mos Craciun modern in limba engleza, adica Santa Klaus, a evoluat din germanul "Sinter Klauss" si a rezultat din amestecul diverselor povesti provenite din mai multe tari. Cei care l-au transformat in personaj au fost profesorul Clement Clark Moore, scriitorul Washington Irving si Thomas Nast, cel care l-a desenat ca un batran jovial, cu barba alba si imbracat in costum rosu.

Acum, Craciunul este sarbatorit in peste 160 de tari. Pe masura ce societatea a trecut de la una agricola la cea industriala, oamenii nu mai fac ei cadouri, ci le cumpara. Inca din anii 1920, cadourile erau cumparate din magazine specializate.

Acum, dincolo de iPod-uri, IPhone-uri si alte cadouri sofisticate pe care oamenii si le daruiesc, este important sa constientizam, cu ocazia acestei sarbatori, fragilitatea fiintei umane, a schimbarilor care au loc in natura si sa pretuim, in primul rand, caldura umana.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
#Istorie Mos Craciun, #romani, #Thor Saturnalii, #Kalende Soare, #Yule Juul Jol, #cadouri iPod iPad , #Craciun