A trecut Craciunul si ai ramas fara bani? De ce facem noi cadouri mai scumpe decat restul europenilor

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 11:30
20458 citiri
A trecut Craciunul si ai ramas fara bani? De ce facem noi cadouri mai scumpe decat restul europenilor
Foto: Arhiva Pixabay

Zilele si chiar saptamanile inainte de Craciun au fost mana cereasca pentru comercianti si test de rezistenta pentru cei care au avut de umblat prin magazine.

Cadou - mama, bifat; cadou - tata, bifat; cadou - copii, bifat; cadou - bunici, bifat; cadou - nepot, bifat; cadou - nasi, bifat. Musafiri de Craciun? Bifata si "atentia" pentru ei.

Si uite asa ajungem sa avem datorii sau sa ne facem calculele "la sange" pentru intreaga luna decembrie, pentru ca fondurile ajung la fundul sacului. Fapt certificat de un studiu recent realizat de ING Bank. Conform acestuia, romanii se simt obligati sa cumpere daruri in aceasta perioada, iar unii dintre noi ramanem cu datorii dupa Craciun.

Pe de o parte, e de inteles aceasta generozitate de Sarbatori. Mos Craciun e iubit in Romania. Dar de unde acest comportament dus la extrem? De ce avem tendinta de a ne intinde mai mult decat ne e plapuma?

Potrivit lui George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro), se ajunge in aceasta situatie inclusiv din cauza diferentei prea mari dintre venituri si preturi. Astfel, explica psihologul, cea mai la indemana solutie devine imprumutul.

"Din punct de vedere psihologic si socio-cultural, sa fii 'in rand cu lumea', sa se vada ca ai, plus lipsa evidenta a educatiei financiare duc la aparitia acestui dezechilibru. Romanului ii place sa se faleasca, chiar daca nu are cu ce, iar asta costa", explica George Chiriacescu.

Psihologia de baza - "ce o sa zica lumea despre noi?!"

Studiul a mai aratat ca societatea contribuie la presiunile pe care consumatorii le simt.

Mai mult de doi din cinci respondenti (42%) admit ca se simt obligati sa cheltuiasca bani pentru sarbatorile de Craciun. Iar explicatia pentru goana prin magazine e simpla, avand la baza intrebarea pe care multi si-o pun, daca nu se achita de "obligatiile" de Craciun: "Ce o sa zica lumea despre noi?!".

Aceasta intrebare "reprezinta unul dintre principalele modele de relationare a familiilor de la noi cu comunitatea din care fac parte. Valoarea este data de imaginea pe care o afisezi in fata lumii, dar mai ales in fata familiei, a cunoscutilor.

Daca nu ai sau daca nu arati ca ai, starnesti mila celor din jur, iar mila, de cele mai multe ori, jigneste, iti arata ca esti incapabil sa te descurci. Avem o mare nevoie de a ne impauna, lauda, fali. Nu este tocmai o trasatura care sa ne faca onoare, dar o intalnim la tot pasul", explica psihologul.

Ne trezim cumparand mai mult decat trebuie, inclusiv pentru noi, chiar daca am decis ca nu vom pica si anul acesta in capcana. Sa fi cazut prada unor strategii de manipulare care ne-au atacat acolo unde nu simtim, la subconstient? Iar daca s-a intamplat asta, cum a fost posibil?

"In general, se inoculeaza ideea ca prin achizitia de bunuri devii fericit. Esti mai apreciat de cei din jur, devii valoros.

Lucrurile noi sunt mai frumoase, mai 'bune', chiar daca nu sunt diferite cu nimic de bunurile mai vechi si functionale pe care deja le detinem in gospodarii. Sa nu ramai in urma grupului din care faci parte, sa fii cel mai tare, sa te invidieze toti, toate aceste slabiciuni ale comportamentului uman pot deveni tinte si pot fi speculate de departamentele de marketing", explica George Chiriacescu.

Suntem mai generosi decat restul europenilor. Nu numai ca 1 din 2 romani (53%) se simte obligat sa cheltuiasca de Craciun, dar, desi nu prea avem bani, scoatem din buzunar cu 11% mai mult decat media europeana.

Explicatia? "Romanul trebuie sa se simta generos, astfel ca face un efort. Desigur, daca este generos cu o persoana, iar aceasta nu este la fel cu el, apare o mare suparare. Suntem generosi, dar sa si castigam ceva!

Daca nimeni nu vrea sa fie evaluat drept 'zgarcit' in ochii celor apropiati, se naste un adevarat lant de interactiuni interumane ce au ca efect in plan economic miscari mari de stocuri.

Exista posibilitatea ca, chiar la 27 de ani de la Revolutie, lipsurile perioadei comuniste si dinamica sociala de atunci sa lase inca urme in constiinta generala. Si cum, in general, romanii nu au o situatie financiara cu mult mai buna ca atunci, starea sa se perpetueze latent", afirma psihologul.

"Intentia conteaza, daca nu-ti place, da-l si tu mai departe!"

Inevitabil, se ajunge in situatia in care mare parte din cadouri sa nu placa celor care sunt oferite si sa nu fie folosite niciodata.

La nivel european, romanii (cu 27%) se afla pe locul trei in topul celor ce nu apreciaza cadourile primite.

Asadar, ce fel de daruri ar trebui sa evitam sa oferim, care ar fi cele mai nepotrivite?

Potrivit psihologului, romanul gandeste adesea ca darurile trebuie "sa fie". "'Intentia conteaza', 'sa nu te duci cu mana goala', 'Lasa, da si tu la altul daca nu iti place!' - toate acestea nu pot avea un alt rezultat in practica.

Daca aceste cadouri nu s-ar lua doar pentru a salva imaginea sociala a familiei/ persoanei, atunci ar putea conta interesele si nevoile reale ale celui care primeste. Exista si cadouri care nu spun nimic, seturile de igiena personala sau de tigai si oale, care chiar pot avea efectul de a supara persoana care le primeste".

Potrivit specialistului, "este important sa nu ii iei unei persoane ce iti place tie, ci ce ii place ei. Nu lucruri despre care consideri tu ca sunt utile, importante, valoroase, ci care stii ca sunt asa pentru cel ce le primeste.

Cu cei din cercul de apropiati este foarte usor sa vezi ce ii place unei persoane, ce isi doreste, ce valori are. Daca pentru tine este importanta o bormasina, fie ea chiar una de calitate, dar pentru unul dintre prietenii tai, 2 bilete la un concert sunt cadoul pe care si-l doreste, este total nepotrivit sa ii duci bormasina pentru ca este utila, de calitate, a costat mult si o sa il tina o viata.

La fel, astfel de exemple sunt valabile si pentru doamne, respectand tematica specifica intereselor acestora".

Citeste si ce cadouri sunt potrivite pentru copii, pe grupe de varsta, dar si care sunt alegerile cele mai bune pentru adolescenti, fie ei si cei "tarzii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani cadouri Craciun, #romani cheltuieli Craciun, #cadouri Craciun romani europeni comparatie, #romani buget sarbatori iarna , #Craciun