Craciun romanesc in Italia: Becali presedinte, palinca si petarde - Reportaj Ziare.com

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 22:54
7534 citiri
Craciun romanesc in Italia: Becali presedinte, palinca si petarde - Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Le ingrijesc batranii si bolnavii, le prepara pizza, le spala rufele murdare, le culeg recoltele si le ridica locuintele. Sunt romanii din Italia, pentru care Craciunul de acasa, infrumusetat de colinde si miros de cozonac, si-a pierdut semnificatia pe care o avea, candva, in tara lor.

Intr-un orasel din Basilicata (sudul Italiei), cu vreo 4.000 de locuitori, muncesc mai bine de 100 de romani, care isi castiga banii trudind in agricultura ori in constructii. Putini si-au strans bagajele si au plecat in Romania, de Sarbatori, de teama ca nu vor mai avea un loc de munca dupa ce se intorc.

"Ti-l fura tot un roman, nu un italian. Italienii nu muncesc ca noi si nici nu accepta sa fie platiti ca noi, ca nu le ajung banii", spune o fata care are varsta la care ar trebui sa fie studenta. Inca se mai culeg maslinele in Italia, asa ca, atat timp cat are de munca, nici nu-i trece prin cap sa se intoarca acasa.

De Romania, spune ea, n-o leaga mare lucru. Are un iubit italian, a ajutat-o sa-si cumpere masina. Actele sunt pe numele lui, rata o plateste ea.

Craciunul si-l petrece, intr-un mod ciudat, in familie: alaturi de prietenul ei, de mama sa si concubinul italian al acesteia. Cam imbarligata povestea, pentru ca iubitul mamei sale este si tatal iubitului ei. Adica viitorul sau socru. Ori viitorul tata vitreg, depinde ce clopote de nunta vor bate primele.

Traditia in Italia spune ca sarbatoarea Craciunului trebuie sa dureze 12 zile. Astfel se spala toate pacatele si toata lumea paseste cu dreptul in noul an. Pentru Ana dureaza o zi, atat are liber. Are grija de un barbat de 76 de ani, ii schimba scutecele si ii face mancare. "Tu, da asta nu-i vecchietto (batran - n. red.). Tu-le muma lor, ca astia traiesc pana la 100 de ani", remarca, incisiv, romanca.

E o ardeleanca atipica, care sparge orice stereotip. Tipa, se agita, injura bilingv, apoi revine la sentimente mai bune. Ii place in Italia, a invatat limba intr-o saptamana: "adaug cate-un 'o' la fiecare cuvant si basta", marturiseste Ana strategia care a ajutat-o sa se integreze imediat.

N-are planuri mari de Sarbatori. I-a facut baiatul de acasa un CD si va asculta si ea colinde romanesti. De sarmalele traditionale nici nu se pune problema, varza murata se gaseste doar in orasele mari, unde sunt magazine romanesti. Municipalitatea insa a impartit pachete romanilor nevoiasi: branza, ulei, o punga de paste si panettone, cozonacul traditional in Peninsula.

Ana stropeste bucatele c-un paharel de palinca de prune, adusa tocmai de acasa, pentru care-a platit si-o amenda zdravana la granita. "Tulai, daca ma enervez, ii dau si la vecchietto un pahar, cand ii dau pastilele", glumeste ardeleanca.

Am intalnit si romani fericiti

Alti romani din oraselul italian petrec Sarbatorile in ton cu traditiile gazdelor. Craciunul va trece mai usor pentru un cuplu de tineri din Bacau, desi e primul sfarsit de an fara fetita lor, care-a ramas acasa, in grija bunicilor. Italienii pentru care lucreaza insa le-au indulcit Craciunul cu un bonus consistent.

"Am mers imediat la magazin si-am cumparat cadouri pentru acasa", spune romanca. A trimis in Romania dulciuri si jucarii. "Si-un tablou cu Padre Pio pentru mama, ca e femeie credincioasa", subliniaza bacauanca.

Padre Pio, ultimul mare sfant al Italiei, este simbol national. Farmacie, macelarie, restaurant ori magazin de tigari, toate au, neaparat, peretii decorati cu imagini ale sfantului. Padre Pio apare si pe gadgeturi, cesti, magneti de frigider, manusi de bucatarie, brichete, parfurmuri ori periute de dinti.

Inspiratia de la www

Si de baieti din Romania, care inalta case in Italia, e plin orasul. S-au imprietenit imediat cu italienii de aceeasi varsta cu ei. Le-au povestit si de Romania si de problemele care macina tara. Asa se explica si faptul ca mai toti italienii te intreaba, cum aud ca esti roman, ce se mai intampla cu sotii Truica.

Tinerii zilieri romani i-au mai invatat pe italieni sa faca petarde cu carbid, pe care le-au bubuit pe strazi in Ajun. Apoi s-au adunat intr-un bar si-au petrecut pana dimineata, pe muzica internationala. Bairamul a fost in spiritul Sarbatorilor, n-a lipsit caciula rosie, evanghelia vestimentara de Craciun.

Duminica, spun romanii, trimit SMS-uri celor dragi, de acasa, sa le aminteasca reteta Craciunului: "se ia binecuvantare, se adauga un strop de soare si o pulbere de stele, se amesteca-ntre ele, se mai pune bunatate si iertare de pacate. Iar iubire? Cat curpinde. Si de la Iisus Hristos, s-aveti un Craciun frumos!".

A gasit unul dintre ei mesajul pe Internet si l-a distribuit si celorlalti romani. "De ce-mi mai storc eu creierii sa-mi vina inspiratia?", spune un baiat care se recomanda Giovani. Il cheama Ion.

Cum a ajuns Becali presedinte

Italienii mai in varsta pastreaza insa cu sfintenie datinele de Craciun. In Ajun, pe strazile din micul oras s-au auzit colinde cantate la cimpoi. Un barbat (l-as numi batranel, dar am invatat ca aici trebuie sa ai peste 80 de ani ca sa fii batran) a umblat din usa in usa si a urat 'Sarbatori fericite', pe ritmurile instrumentului scotian. Sunetul nu e chiar asa de rau, daca ajungi sa te obisnuiesti cu el.

In Ajunul Craciunului, au fost organizate in piata centrala piese de teatru, cu scenarii inspirate din cartile sfinte. Dupa miezul noptii, dupa slujba, lumea a iesit din biserica cu lumanari si bete lungi de lemn, impodobite cu clopotei, pentru a face turul orasului.

A urmat cina, care trebuie neaparat sa contina peste si paste la cuptor, dupa care toata lumea a verificat ce a adus Babbo Natale, Mos Craciunul italienesc. Desigur, in cadourile frumos impachetate sub brad se gaseste macar un obiect cu imaginea lui Padre Pio. Pentru cei nemultumiti de cadou, mai e o sansa, pe 6 ianuarie, cand vine La Befana, varianta feminina a lui Mos Craciun. "E si ea vrajitoare, asa cum sunt cele arestate de la voi", mi se explica.

Daca printre italieni exista si unu-doi romani, se face un compromis. Masa italiana si programe romanesti. Mesenilor le atrage atentia stirea cu Gigi Becali, care imparte teancuri de bani colindatorilor.

"Asta e presedintele din Romania?", se intreaba cu totii. Inutil este sa le explici ca este patronul unei echipe de fotbal, concluzia e aceeasi: "Ar trebui sa fie atunci presedinte. Daca nu il vreti, sa vina la noi, ca el nu face bunga-bunga".

Ziare.com a realizat, in ultima saptamana, un micro-serial cu ocazia Craciunului, in care personalitati din viata publica, dar si simpli cetateni si-au amintit ce inseamna spiritul Sarbatorilor.

Redactia Ziare.com va ureaza Sarbatori luminate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#romani Italia Craciun, #Becali truica romani Italia, #tradii Craciun romani Italia , #Craciun