Pastorala de Craciun: Ce transmitem generatiilor viitoare? Binecuvantare sau poluare?

Marti, 24 Decembrie 2013, ora 07:48
1303 citiri
Pastorala de Craciun: Ce transmitem generatiilor viitoare? Binecuvantare sau poluare?

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, ii indeamna pe crestini in Pastorala de Craciun sa isi pastreze "bogatia sufletului, adica dreapta credinta si bunatatea inimii, milostenia, prietenia si omenia". PF Daniel atrage atentia si asupra relatiei dintre om si mediul inconjurator, intrebandu-se retoric ce lasam generatiilor viitoare.

Intr-o perioada in care cuvantul "raneste mai mult decat vindeca, creeaza mai multa confuzie decat comuniune, seamana mai multa dezbinare decat unitate, suntem chemati sa inlocuim rautatea si saracia sufletuluiegoist cu bunatatea si bogatia sufletului generos pe care le aduce in suflet credinta vie in Dumnezeu si legatura cu El prin rugaciune si veghe (atentie) sporita", spune PF Daniel in Pastorala de Craciun.

PF Daniel subliniaza ca, foarte adesea, "faptele bune se imputineaza, iar cele rele se inmultesc, (...) putini oameni se imbogatesc, iar foarte multi saracesc".

"Astazi, cand foarte adesea iubirea sau bunatatea din inimi este inlocuita cu rautatea sau nepasarea, cand faptele bune se imputineaza, iar cele rele se inmultesc, cand putini oameni se imbogatesc, iar foarte multi saracesc, Evanghelia Nasterii lui Hristos-Domnul ne cheama pe noi, crestinii, care purtam numele lui Hristos, la multa rugaciune si priveghere, la multa responsabilitate si multa lucrare a faptelor bune.

Parintii vegheaza la leaganul copiilor, dascalii vegheaza la educarea tinerilor, profesorii vegheaza la formarea studentilor, medicii vegheaza la vindecarea bolnavilor, conducatorii intelepti vegheaza la bunul mers al cetatii, iar preotii vegheaza la mantuirea sufletelor credinciosilor", spune Patriarhul, in Pastorala de Craciun.

PF Daniel il citeaza pe parintele Daniel Staniloaie care spunea: "Natura nu-si indeplineste rolul ei fara om, sau printr-un om care lucreaza contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea si otravirea naturii, omul face imposibila existenta sa si a semenilor sai.

Astfel, natura nu este numai conditia existentei omului singular, ci si a solidaritatii umane. Natura apare intr-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rau semenilor sai, dezvoltandu-se sau ruinandu-se el insusi din punct de vedere etic sau spiritual".

In continuare, PF Daniel intreaba, retoric: "Ce transmitem generatiilor viitoare? Binecuvantare sau poluare? Pamant lucrat si sfintit sau pamant degradat si pustiit?".

"Daca noi consumam totul si degradam totul din natura (creatie), dovedind lipsa de respect sau nerecunostinta fata de Creator si nepasare fata de darurile primite de la El, ce transmitem generatiilor viitoare?

Binecuvantare sau poluare? Pamant lucrat si sfintit sau pamant degradat si pustiit? Totusi, putem transmite generatiilor viitoare si bogatie si intelepciune, daca gandirea noastra este creatoare de valori, iar vointa noastra este promotoare a coresponsabilitatii si a cooperarii practice la nivel national si planetar", arata Patriarhul, in Pastorala.

Despre Craciun, PF Daniel spune ca este "sarbatoarea Nasterii Domnului", "sarbatoare mare a bucuriei, la care participa cerul si pamantul" si adreseaza credinciosilor, cu aceasta ocazie, "pace si sanatate, bucurie si ajutor, pentru a trai viata ca dar al lui Dumnezeu, cultivat prin credinta si fapte bune!".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Pastorala de Craciun, #PF Daniel Pastorala Craciun , #Craciun