Cazul bebelusilor infectati nu e unicat: Germania a avut o criza si mai mare, cu zeci de morti

Marti, 16 Februarie 2016, ora 12:08
4513 citiri
Cazul bebelusilor infectati nu e unicat: Germania a avut o criza si mai mare, cu zeci de morti
Foto: Arhiva Ziare.com

Cazul bebelusilor internati in spitalele din Bucuresti, infectati cu o bacterie care a ucis deja doi dintre ei, este similiar cu o criza medicala care a avut loc in 2011, in Germania.

Autoritatile sanitare germane s-au confruntat cu mii de imbolnaviri provocate de bacteria E.coli, relata la acea vreme Reuters.

Criza a izbucnit in nordul Germaniei, in luna mai 2011, iar de atunci pana la finalul lui iunie aproape 4.000 de oameni au fost diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic - care provoaca diaree si probleme renale extrem de grave. Dintre bolnavi, 53 au murit, arata Science Daily.

De aceeasi afectiune sufera si bebelusii internati in tara noastra la Spitalul "Marie Curie" din Capitala, unde pana acum au murit doi copii.

Valul de imbolnaviri de la noi a inceput in urma cu circa trei saptamani in judetul Arges, iar de atunci s-a extins si in alte judete. Initial, 14 copii au ajuns in stare grava la spitalele din Capitala. In prezent, patru bebelusi sunt internati la terapie intensiva la "Marie Curie", dintre care doi sunt intubati, iar pe dializa peritoneala mai sunt trei pacienti.

Bebelusi infectati cu o bacterie mortala: Detalii cutremuratoare despre micutii internati la Marie Curie

Nu se stie de ce s-au imbolnavit bebelusii

Deosebirea este ca autoritatile romane nu au putut confirma pana acum daca imbolnavirea a fost provocata de bacteria E.coli. Mai mult, nu s-a descoperit inca nici sursa contaminarii. In urma controalelor s-a stabilit ca nu sunt de vina nici apa plata, nici laptele praf, nici portocalele pe care le-ar fi consumat micutii.

Bebelusi la spital cu o bacterie mortala: Rezultatele anchetei DSP Arges

Cazul bebelusilor infectati: Nici portocalele nu erau contaminate

Si oficialii germani au avut de furca, in 2011, cu depistarea sursei din cauza careia zeci de oameni au murit, iar mii au ajuns la spital cu complicatii grave. Initial, expertii sanitari au dat vina in mod gresit pe castravetii importati din Spania, insa ulterior au recunoscut ca nu din serele spaniole a provenit intoxicatia, intrucat in mostrele de legume nu s-a gasit bacteria E.coli, a scris BBC.

Abia pe 30 iunie, autoritatile germane au aratat ca o ferma din Bienenbuttel, Saxonia Inferioara, este sursa infectiilor, potrivit BBC.

O planta era de vina pentru decesele din Germania

Mai exact, Ministerul Agriculturii din Germania a anuntat ca semintele unei plante, folosite pe post de condiment, au infectat mii de oameni cu bacteria mortala E.coli. Este vorba despre planta Schinduful, denumita si fan grecesc, pe care ferma o importa din Egipt.

Ramane de vazut daca autoritatile de la noi vor identifica sursa imbolnavirii celor 14 copii, in conditiile in care momentan nu au nicio pista. Mai mult, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, nici nu considera ca ar fi vorba despre o criza.

Cadariu spunea luni ca in cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic internati la "Marie Curie" se verifica alte variante de infectii si intoxicatii, intrucat pana in prezent nu s-a confirmat niciuna dintre ipotezele pe care expertii le-au avut in vedere.

Cazul bebelusilor infectati Ministrul Sanatatii spune ca nu e o criza: "Daca ventilam emotional..."

"Nu s-a confirmat niciuna dintre ipotezele pe care le-am avut. Au fost mentionate variate infectii, intoxicatii. Sunt baterii de teste care verifica mai multe (...) Nu a fost vorba de o criza. Daca ventilam emotional...

De fiecare data se intampla lucruri din acestea si sunt absolut regretabile. Daca cream panica si punem si presiune pe toti medici de acolo, ce rezolvam? Credeti ca se rezolva o problema? Este absolut regretabil ca se intampla", a declarat ministrul, adaugand ca astfel de lucruri se intampla, "din pacate, in orice colt al lumii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#criza E coli Germania, #E coli Germania bebelusi Romania, #bebelusi bacterie Romania , #E coli