E.coli in lactate - Patronul Bradet, in lacrimi: Am inchis fabrica. Nu cred ca ne mai revenim (Video)

Marti, 01 Martie 2016, ora 14:46
36457 citiri
E.coli in lactate - Patronul Bradet, in lacrimi: Am inchis fabrica. Nu cred ca ne mai revenim (Video)
Foto: B1TV

Marius Badea, patronul firmei Bradet mentionata de ministrul Agriculturii in scandalul bebelusilor infectati cu E.coli, a sustinut marti o conferinta de presa in care a oferit detalii despre procesul de productie si a subliniat faptul ca in prezent se fac numeroase analize pentru a se afla daca exista vreo legatura intre produsele sale si imbolnavirea copiilor.

Trei copii cu varste foarte mici au murit si multi altii au ajuns la Spitalul "Marie Curie" infectati cu Bacteria E.coli O26, care provoaca grave probleme renale. Inspectorii sanitari care au verificat alimentele folosite la prepararea mancarii unora dintre copii sustin ca ele ar fi continut E.coli. In Arges, germenul a fost descoperit in branza proaspata de vaci produsa la fabrica Bradet din Curtea de Arges, iar in Bacau - in gospodaria unei persoane, a anuntat luni ANSVSA, lucru confirmat oficial de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Bebelusi infectati: Bacteria E.coli, descoperita in carne de pui si branza de la Lactate Bradet

Bebelusi infectati: Testele continua. Personalul fabricii Lactate Bradet e sanatos

Vizibil marcat de acuzatiile care planeaza asupra sa, Marius Badea, patronul "Bradet" a precizat, marti, in conferinta de presa ca mai multi bebelusi consuma frecvent produsele fabricii si nu au probleme de sanatate.

"Sub nicio forma nu vreau sa ma disculp in totalitate (...) Am investit masiv de cand am facut fabrica, cu imprumuturi luate de la banci, am facut o fabrica moderna. Toate controalele au aratat ca ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt deschise in prezenta mea, instruirea personalului o fac cu ochii inchisi", a declarat Badea.

Patronul fabricii a mai afirmat ca implicarea sa si a familiei in aceasta fabrica "a fost maxima" si ca a deschis unitatea in locul in care a copilarit, pentru ca a crezut ca poate sa dezvolte zona.

"Sunt convins ca am luat toate masurile pentru a evita orice contaminare cu un germene in produsul final (...) Imi este greu sa spun ce este, va asigur ca facem tot posibilul sa vedem daca e ceva", a mai spus acesta, precizand ca s-au recoltat probe si se fac analize celor din personal pentru a se afla daca produsele fabricii sunt cu probleme.

Doua linii de productie

Marius Badea a precizat si ca autoritatile nu au inchis fabrica, dar "s-a inchis o sectie unde se facea branza proaspata", pana la obtinerea rezultatelor finale ale investigatiilor sanitare.

"Aceasta bacterie e peste tot, nu te poti feri de ea", a mai subliniat el. Marius Badea a precizat ca in fabrica sa exista doua linii, "una e linia de lapte proaspat, unde mana omului nu intra in contact cu produsele", iar a doua linie este cea de la branzeturi, "care necesita operatiuni manuale si aici ne luam masuri de siguranta".

"Dar nu stii ce face orice om in fiecare secunda (...) Astept cu nerabdare sa vad rezultatele analizelor, am trimis probe de apa si produse", a mai spus el.

In aceste conditii, Marius Badea a anuntat ca a luat decizia opririi productiei, pana la aflarea rezultatelor finale.

"Am copii, tin la ei ca la ochii din cap, sunt afectati si ei si familia", a mai spus patronul cu vocea tremuranda.

Doua surse de lapte

Raspunzand unei intrebari, Marius Badea a declarat ca fabrica lui procura lapte de la doua ferme, una din Arges si una din Dolj.

"Sunt ferme cu care lucram de multa vreme, ferme mari. Nu colectam lapte de la particulari, tocmai din cauza acestei probleme de igiena. Analizele la lapte se fac de 2 ori pe luna, iar la oameni trimestrial. Sunt toate conforme, au fost verificate, ieri au fost de la Sanepid, au stat pana la 1 noaptea. S-au cerut probe pentru E.coli, vor fi duse la Cantacuzino", a mai precizat acesta.

In context, Marius Badea a spus ca toate analizele si controalele facute in cei 15 ani de functionare a fabricii au fost "perfecte".

Intrebat de jurnalisti daca se fac analize la intrarea laptelui in fabrica, acesta a negat.

"Nu se face acest test, nu exista in niciun act normativ. Cand intra laptele, se pasteurizeaza la 85 de grade de un aparat automat. Nu intervine omul, iar cand temperatura scade accidental, aparatul stie sa il bage inapoi. Nicio fabrica nu poate sa supravietuiasca daca nu are un astfel de pasteur (...)

Legea la lapte materie prima nu obliga teste la E.coli. Se fac analize la produsele finite, nu la materia prima, laptele e testat printr-un mecanism, de 1-2 pe luna. Noi, analiza la lapte o facem vizavi de grasime, densitate, aciditate. Le facem la receptia laptelui, iar branza se face din lapte pasteurizat", a explicat patronul "Bradet".

Mai multe surse de contaminare posibile

In context, acesta a spus ca pot fi mai multe explicatii pentru sursa de contaminare, iar una dintre ele poate fi apa. "In procesul tehnologic, toate produsele sunt impinse cu apa. Dar nu vreau sa dau vina pana nu avem un buletin (...) E sursa localitatii Bradet, apa e din reteaua publica, nu e individuala", a mai declarat el.

Insa, contaminarea putea sa aiba loc in momentul in care branza a fost pusa in pachete sau in magazinul de desfacere.

"Va asigur ca la noi exigenta la igiena e maxima. Vreau sa vad o analiza clara (...) Toate buletinele noastre de analiza la toate produsele sunt in regula, nu avem niciun buletin prost", a mai spus acesta.

Marius Badea a mai precizat ca toate controalele DSP sau DSV se fac inopinat. "Avem un doctor in zona care vine de 2-3 ori pe luna", a adaugat el.

De asemenea, intrebat de jurnalisti, Badea s-a ferit sa il critice pe ministrul Agriculturii pentru ca a mentionat numele fabricii sale inainte de aflarea rezultatelor finale ale analizelor.

"Este un pic cam pripita, ar fi trebuit intai sedimentat mai bine ce este", a spus el.

Marius Badea a mai afirmat ca si furnizorii de lapte sunt obligati sa faca analize periodice, dar nu si pentru E.coli.

In ceea ce priveste autorizatia pentru produse traditionale, aceasta se obtine greu, iar fabrica Bradet a incercat sa produca in acest sistem, insa a renuntat, pentru ca trebuia folosit lapte de la producatorii locali.

Pe de alta parte, Marius Badea a tinut sa precizeze ca a platit la timp si la un pret bun furnizorii, de fiecare data.

"Intotdeauna am platit mai mult ca sa oferim produse de calitate. Eu unul nu cred ca se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut si trebuie sa te desparti de el la o anumita varsta", a declarat Marius Badea cu ochii in lacrimi.

Tap ispasitor?

Patronul Bradet a refuzat sa spuna daca banuieste ca ar fi fost scos tap ispasitor de inspectorii sanitari, pentru a se inchide gura opiniei publice care cere vinovati in cazul bebelusilor bolnavi.

"Eu am facut tot ce se putea. Daca ceva a aparut, vreau sa considerati sa nu este din cauza mea, ca o neglijenta. Dar nu cred ca vom putea sa lucram mai departe. Avem 63 de angajati, cifra de afaceri anul trecut a fost de 2 milioane si jumatate de euro, 20% a mers la export. Incepusem sa dam bine in pietele comunitare - Spania, Germania, Italia, Belgia. Dar si in Bucuresti. (...) Si in 2008 a fost anul in care am crezut ca pierdem tot, nu stiu cum am reusit sa reconstruim fabrica si in 4 luni sa reproducem produsele, atunci am cerut ajutorul Lacta Giurgiu. Acum cred ca nu se va mai putea", a mai spus el.

Furat in Bucuresti

Marius Badea a dezvaluit ca a incercat sa intre pe piata din Bucuresti, dar nu a reusit.

"Piata din Bucuresti a fost ciudata, nu am fost primiti in supermarketuri. Am gasit cativa distribuitori, ne-au tras teapa, am ramas cu produsele. Cand am vrut sa livram direct, am avut agenti care ne-au furat.

In Bucuresti avem o piata micuta, sunt oameni care s-au atasat de noi, ducand marfa catre export, lasam la 4-5 magazine si la inca un distribuitor pe care incepusem sa il crestem acum. Dar nu cred in posibilitatea ca noi sa mai reintram pe piata", a mai spus Badea.

Intrebat din nou despre recoltarea de probe, patronul Bradet a spus ca DSP intentiona sa vina sa mai ia probe si din laptele adus de furnizori.

"Le-am spus ca nu mai aduc lapte. Voiau sa faca recoltarea direct de la cisterna. Putem sa mergem pe ideea ca s-a infectat in cisterna, eu sunt convins ca cisternele sunt curate. Eu de azi nu mai aduc lapte in fabrica pana cand nu avem o decizie finala si vedem daca piata mai e dispusa sa cumpare acest produs (...) S-a inchis doar sectia de branzeturi, fabrica nu e inchisa, am inchis-o eu pentru ca am vrut sa vad ce se intampla. Daca cumva e ceva, eu pot sa scot un produs?", a declarat el.

Fabrica "Bradet" are actionariat 100% romanesc. "Nu pot sa gandesc ca e o conspiratie impotriva noastra", a sustinut Badea.

"Ma bag sub masa si bag capul jos pentru acei parinti care si-au pierdut un copil, nu pot sa comentez", a mai spus el cu vocea tremuranda.

Laptele sigur nu e contaminat

Despre branza de vaci in care inspectorii sanitari ar fi gasit E.coli, Marius Badea a mai declarat ca "pana in 2 februarie nu am produs si nu au avut la raft acel produs".

De altfel, lotul de branza in care s-a gasit E.coli a fost produs pe 22 februarie, adica dupa ce bebelusii afectati de periculoasa bacterie au fost spitalizati.

"Categoric ca nu poate fi o legatura intre acest produs cu o analiza discutabila si moartea bebelusilor", a subliniat el.

Marius Badea a mai precizat si ca, la ora actuala, daca se face analiza unui produs proaspat, rezultatele ies dupa 2 saptamani. El a spus ca a invatat ceva din acest caz si a subliniat ca bacteria E.coli se elimina prin procesul de pasteurizare in totalitate, daca laptele e fiert la 85 de grade.

"Laptele sigur nu e contaminat. Dar poate exista o contaminare ulterioara, prin apa sau contactul uman la impachetarea care se face manual si la magazin, de persoana care vinde, de omul care mai gusta. Dar nu toti acesti copii au mancat produse de la noi (...) Contest categoric ca un produs de-al nostru", a mai declarat Marius Badea, spunand si ca "n-ar putea trai cu o asa ceva pe constiinta", daca s-ar dovedi ca are vreo vina in cazul bebelusilor infectati cu E.coli.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#patron Bradet bebelusi ecoli, #Marius Badea Bradet lapte bebelusi, #bebelusi Marie Curie branza , #E coli