Daci pana la ultima bacterie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Martie 2016, ora 18:20
7066 citiri
Daci pana la ultima bacterie

Eu nu cred ca patronul Bradet, firma tot mai legata de imbolnavirile de sindrom hemolitic uremic, a imbolnavit cu buna stiinta pe nimeni. Nu stiu daca dl Badea a comis vreo ilegalitate. Intr-adevar, legislatia incompleta nu mai obliga din 2011 la testare periodica si pentru E.coli a angajatilor din domenii precum alimentatia publica. Ceea ce mi se pare inexplicabil si iresponsabil.

Si din cauza asta am ajuns ca oameni care lucrau intr-o fabrica de lactate sa fie infectati cu E.coli patogen, chiar cu verotoxina care genereaza sindrom hemolitic uremic. Dupa cum a aratat in exclusivitate Ziare.com.

Exclusiv Rasturnare de situatie in scandalul E-coli. Angajati ai Bradet, infectati - documente

Dar dupa cazul din Italia a devenit cred clar pentru toata lumea ca produsele Bradet au o problema majora, lucru care putea fi banuit dupa ce in probele de branza luate din fabrica DSV a gasit E.coli peste limita admisa. Poate nu acelasi genotip care a imbolnavit copiii, lucru pe care nu il stim nici astazi cu precizie, dar E.coli patogen.

Si totusi, pana la cazul din Italia, in loc sa luam aminte, sa fim prudenti, sa cautam adevarul, multi au pus totul sub semnul unui nationalism ieftin de tipul "daci pana la ultima bacterie" (vorba cuiva pe Facebook) indemnati de victimizarea si teoriile conspirationiste ale domnului Badea. Aceasta e vina pe care i-o gasesc dlui Badea. Si singurul om care a atras atentia, ministrul Agriculturii, a fost mitraliat.

Cand un gigant al productiei mondiale de ciocolata, Mars, a gasit bucatele de plastic intr-un singur baton, a retras de la vanzare milioane de produse din 55 de tari. Asa se lucreaza profesionist, dupa mine. Si asa dai incredere consumatorului, nu fluturand steagul lui Burebista.

Noi sub acest steag nu am dat alerte, am plans pe umerii patronului nedreptatit si am asteptat sa mai apara si alte tragedii. Imi amintesc cu sefii ANSV se trasformasera in avocati ai Bradet si mai multe nu. Produsele au fost intr-adevar retrase, iata ca nu si din Italia, dar ele erau deja in frigidere si puteau fi adevarate bombe cu ceas.

Dar cred ca problema excede cu mult limitele companiei Bradet, care poate a avut ceva ghinion in aceasta poveste. Patronul are dreptate cand spune ca problemele sale sunt foarte raspandite.

Ca dovada, nu e saptamana aproape sa nu aflam de cel putin o toxiinfectie alimentara in nu stiu ce scoala, la nu stiu ce parastas, in nu stiu ce restaurant. Stirile acestea, din pacate, tind sa devina o banalitate in care doar accentele dramatice mai fac diferenta, ca in cazul bebelusilor decedati.

Si daca e sa privim adevarul drept in fata, cred ca ar trebui sa admitem ca in majoritatea acestor cazuri problema este una de igiena. Datele, faptele arata ca la nivelul tarii avem o problema majora de raportare la regulile de igiena.

De exemplu, in cazul E.coli, simpla spalare pe maini dupa utilizarea toaletei si inainte de a atinge mancarea elimina riscul de contaminare.

Nu trebuie nimic sofisticat. La noi, insa, lucrurile acestea nu sunt intrate in rutina. Spalatul pe maini nu e de la sine inteles. Si de aici pleaca multe necazuri, multe boli, inclusiv o potentare a infectiilor intraspitalicesti, pentru ca pacientul si cadrul sanitar se comporta si la spital asa cum se comporta si acasa.

Nu suntem obisnuiti sa fim exigenti cu mancarea, cumparam de unde e mai ieftin, cam indiferent de conditii, direct de pe trotuar, de pe marginea soselei, nu verificam provenienta si certificarea sanitar veterinara a marfii. Acestea sunt lucruri care tin de educatie.

Si ele ne pot costa foarte mult atat individual, prin tot felul de imbolnaviri, cat si ca tara, pentru ca daca primim stampila de periculosi, vom avea probleme tot mai mari de a patrunde si a ne mentine pe piata europeana.

Important nu mi se pare sa cautam vinovati si sa dam sanctiuni. Important e sa intelegem si sa admitem problema si sa o corectam. Sa avem exigente ridicate si reactii rapide. Neaos nu are valoare decat daca are acoperire reala in calitate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#infectie Ecoli Bradet, #bebelusi morti Arges , #E coli