Salvamontistii de la Straja au ramas fara curent

Luni, 10 Mai 2010, ora 15:03
1432 citiri
Salvamontistii de la Straja au ramas fara curent

Salvamontistii din statiunea montana Straja isi desfasoara activitatea in bezna sau la lumina lumanarilor, dupa ce societatea Enel a debransat refugiul salvamont de la alimentarea cu energie electrica din cauza datoriilor.

Reprezentantii salvatorilor montani sustin ca in aceasta situatie s-a ajuns deoarece autoritatile locale au omis sa mai aloce fonduri pentru sustinerea serviciului, desi acesta este de utilitate publica.

In aceste conditii, salvatorii montani sunt hotarati sa plece in alta parte, lucru ce ar avea un impact negativ asupra intregii zone, care ar putea culmina chiar cu ridicarea statutului de statiune turistica.

"Fara functionarea unui Serviciu Public Salvamont, nicio zona turistica nu poate detine titlul de statiune, potrivit prevederilor legale. Ori, in prezent, la Lupeni, acest serviciu functioneaza doar cu numele, pentru ca, in afara unei Dacii "papuc" si a unor minime cheltuieli, consiliul local nu suporta nimic pentru functionarea Salvamontului. Nici macar din taxa pentru Salvamont nu s-au strans bani pentru a asigura cheltuielile noastre.

In aceste conditii, este firesc sa ne gandim, fiecare dintre noi, sa plecam din Straja. Numai ca, in lipsa unui serviciu de salvare montana, Straja isi va pierde statutul de statiune turistica", a declarat George Resiga, seful Salvamont Lupeni.

Si in ce priveste dezvoltarea si modernizarea statiunii, autoritatile de la Lupeni nu au reusit sa promoveze nici macar un proiect cum s-a intamplat la Petrosani sau Vulcan.

Reprezentantii Asociatiei Proprietarilor de Cabane din Straja cunosc problemele cu care se confrunta Serviciul Salvamont si sustin ca vinovati sunt cei care conduc Primaria Lupeni.

"Primaria Lupeni are sa ne dea undeva la 350 de milioane de lei. Inca din luna decembrie salvamontistii au vrut sa plece, dar le-am mai dat si noi 100 de milioane de lei vechi ca sa le acoperim o parte din cheltuieli. Ei nu au primit de la Primarie nici macar sa isi cumpere o fasa, noi am suportat aceste cheltuieli insa acum nu mai putem nici noi. Riscam sa intram in blocaj", declara Emil Parau, reprezentant al Asociatiei Proprietarilor de Cabane din Straja.

Pe de alta parte, autoritatile locale de la Lupeni s-au plans in repetate randuri ca nu au bani din cauza crizei economice si ca multe din investitiile demarate anii trecuti au fost intrerupte.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#salvamont Straja, #salvamontisti Straja , #energie