Cand il voi crede pe premierul Tudose

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Iulie 2017, ora 07:57
8398 citiri
Cand il voi crede pe premierul Tudose

"Acel parinte care refuza vaccinarea si pune in pericol inconstient viata copilului, decide el asupra copilului, daca face sau nu poliomielita, face sau nu rujeola, moare sau nu (...) alti parinti sunt decazuti din drepturi pentru fapte mult mai putin grave. Cand un parinte isi condamna copilul practic la moarte, nu stiu in ce masura se mai poate vorbi despre drepturi parintesti", spune premierul Mihai Tudose. Si eu cred ca are perfecta dreptate.

Si eu consider, ca jurnalist care s-a informat destul de mult asupra subiectului, dar si ca mama, ca refuzul vaccinarii reprezinta o decizie iresponsabila a parintelui impotriva vietii copilului si, la fel de grav, daca nu chiar mai grav, impotriva vietii altor copii.

Pentru ca un copil nevaccinat este un vector de transmitere a bolii catre copii foarte mici, care inca nu au ajuns la varsta vaccinarii, cu atat mai putin a imunizarii ca urmare a rapelurilor.

Si cu cat acoperirea vaccinala e mai mica, deci cu cat sunt mai multi copii nevaccinati, insumati din fiecare generatie, cu atat virusii circula mai mult.

Argumentele celor care se opun vaccinarii nu se bazeaza pe niciun studiu serios, ci mai mult pe legende cum este legatura dintre vaccinare si autism, de exemplu, care nu a fost confirmata stiintific niciodata.

Reactii adverse exista desigur, cea mai grava fiind encefalita, care apare insa la 500 de mii-1 milion de vaccinari. Adica un risc infinit mai mic decat cel de imbolnavire.

Daca ar exista date ascunse despre riscuri tinute la secret, credeti ca oamenii care se ocupa de virusi si vaccinuri si-ar vaccina proprii copii? Credeti 99% dintre medici si-ar vaccina copiii, daca ar exista informatii solide despre riscul pe care ele il presupun? Eu nu am intalnit inca vreun medic care sa nu-si fi vaccinat copilul.

Dar problema nu se rezolva cu declaratii. Problema se rezolva cu legi. Eu imi aduc aminte ca inca de pe vremea ministrului Banicioiu se vorbea despre o noua lege a vaccinarii si fostului ministru i-a scapat o afirmatie care lasa sa se inteleaga ca parintii care refuza vaccinarea vor fi sanctionati. Ce mai freamat, ce mai vuiet! Cum sa iei parintelui dreptul de a-si nenoroci copilul si pe copiii altora?

Asa ca ideea a fost inlocuita de varianta interdictiei pentru copiii nevaccinati de a fi primiti la gradinita, la scoala, in general in comunitate. Alt freamat! De ce sa pedepsesti copilul? E drept, dar de ce sa pericilitezi alti copii? Fapt este ca teama de costul electoral al acestei masuri ferme a blocat-o.

Asa ca dl Tudose ma va convinge de intentiile ferme ale domniei sale atunci cand isi va asuma ferm un proiect de lege care sa instituie o forma de sanctionare a refuzului vaccinarii cu tot costul politic si electoral al unei asemenea masuri.

Dar aceasta este doar o fateta a crizei vaccinarii. Si nici macar nu sunt sigura ca principala, in conditiile in care studiile arata o favorabilitate fata de vaccin de 85% la suta a parintilor. De fapt, doar 7-8% refuza ferm vaccinarea. Sunt multi parinti care, desi nu refuza, din diferite motive nu au acces la vaccin pentru copiii lor. Si motivele ar fi mai multe.

In primul rand, criza vaccinurilor. Luni de zile acestea au lipsit si de la medicii de familie, si din spitale, si din farmacii. Si aici motivele sunt combinate. Unele pot fi obiective dupa cum a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila intr-un interviu pentru Ziare.com, pornind de la faptul ca nu exista decat 3 producatori in Europa si cand acestia nu mai fac fata sau sunt nevoiti sa renunte la un lot neconform, lucrurile se pot complica:

"Tarile care au contracte multianuale si termene de livrare predictibile pentru cantitatile solicitate in avans nu au probleme. (...) Daca in cadrul acordului-cadru producatorul nu poate furniza vaccinul din cauza unei probleme interne, noi nu putem gestiona eficient situatia. Si asta se intampla acum, pentru ca nu exista posibilitatea legala a constituirii de stocuri pentru perioade mai lungi, de exemplu pentru 12 luni."

Si mai e un adevar. PSD are obsesia populista a celor mai ieftine medicamente din Europa. Si cand fortezi piata, ea se razbuna.

Inteleg ca pentru aceasta criza a vaccinurilor au fost decise niste demiteri. Daca nu cumva e vorba de tapi ispasitori si daca nu e vorba despre o epurare mascata pentru a face loc noilor clienti, foarte bine. Dar nu cred ca ajunge.

Daca viitorii titulari de functii vor lucra pe aceleasi reglementari, nu cred ca mare lucru se va schimba.

Si, nu in ultimul rand, avem probleme profunde de sistem. Exista copii nevaccinati, pentru ca nu au acces la asistenta medicala din cel putin doua mari motive. Pe de-o parte, avand in vedere exodul medicilor, sunt multe zone rurale din Romania practic lipsite de asistenta medicala. Ultimele evidente ale CNAS, din 2014 aratau ca 450 de localitati din Romania sunt in aceasta situatie, iar posturile libere de medici de familie se ridicau la 550. Nu cred ca situatia s-a imbunatatit, dimpotriva.

Pe de alta parte, exista inca foarte multe comunitati nomade, foarte multi copii, in general rromi, neinregistrati, care nu au nici macar certificate de nastere. Estimarile vorbesc despre mii de asemenea copii, dar datele reale nu le are nimeni.

Nu as ignora nici fenomenul copiilor cu parinti plecati din tara la munca, copii care raman in grija te miri cui si a caror evolutie si din punctul de vedere al vaccinarii nu o mai urmareste nimeni.

Acestea sunt deja probleme de sistem care nu se rezolva cu trei demiteri si nici macar cu o schimbare de lege, ci presupun schimbari profunde ale politicilor sociale. Cand voi vedea semnele ca exista o viziune si o vointa pentru aceste schimbari, va incepe sa ma convinga premierul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#criza vaccin Tudose , #epidemie rujeola