Rujeola - boala foarte contagioasa care poate cauza complicatii grave chiar si dupa 7-10 ani Interviu

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 14:33
18486 citiri
Rujeola - boala foarte contagioasa care poate cauza complicatii grave chiar si dupa 7-10 ani Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul cazurilor de rujeola creste ingrijorator de la o saptamana la alta, ultimul bilant anuntat de Ministerul Sanatatii fiind de 753 de copii bolnavi si trei bebelusi morti din aceasta cauza.

In contextul epidemiei de rujeola, medicul pediatru Anita Pop (www.academica-medical.ro) explica intr-un interviu acordat Ziare.com care sunt primele simptome ale bolii si cum evolueaza in functie de fazele acesteia: perioada de incubatie (10 zile) ; perioada preeruptiva (3-6 zile) ; eruptiva (4-6 zile) ; Perioada eruptiva (4-6 zile) ; perioada posteruptiva (3-6 zile).

Medicul a scos in evidenta lucrurile la care trebuie sa fie atenti parintii pentru a nu confunda rujeola cu alte afectiuni specifice copilariei.

Avand in vedere ca rujeola este cauzata de un virus si nu poate fi tratata cu antibiotice, doctorul precizeaza in ce consta tratamentul si cat de periculos este sa nu ne vaccinam copiii impotriva bolilor copilariei.

Care sunt primele semne ale rujeolei?

In faza de debut, rujeola se caracterizeaza prin febra inalta, ce poate depasi 40 grade C, tuse, conjunctivita (inrosirea ochilor), coriza (secretii nazale) si prin aparitia semnului specific bolii, semnul Koplik. Acest semn se poate observa la nivelul mucosei din dreptul molarilor superiori si consta in aparitia unor puncte mici albe, asemanatoare granulelor de nisip.

Ce pot face parintii in aceasta faza? Cum trebuie sa procedeze?

Parintii trebuie sa se adrese medicilor de familie si/sau pediatrilor pentru o abordare corecta si in timp util a bolii, deoarece rujeola este o boala contagioasa ce necesita izolarea din colectivitate.

Ce urmeaza apoi pe zile? Trebuie sa se procedeze intr-un anume fel in functie de faza bolii?

La cateva zile dupa primele simptome ale bolii, in general dupa 10-14 zile (7-21 de zile), apare si eruptia caracteristica rujeolei. Aceasta consta intr-o eruptie maculopapulara, diseminata la nivelul fetei si gatului, care cuprinde in urmatoarele 24-48 de ore trunchiul, membrele superioare si inferioare.

O caracteristica a eruptiei este ca aceasta dispare gradat de pe corp in aceeasi ordine in care a si aparut. In aceasta perioada copilul trebuie izolat la domiciliu timp de 4 zile de la apartitia euptiei cutanate.

Rujeola fiind cauzata de un virus nu poate fi tratata cu antibiotice, insa cu ce putem tratata copiii?

Desi rujeola este cauzata de un virus, nu exista terapie antivirala pentru combaterea acestei boli. Tratamentul este unul suportiv. Acesta consta in hidratare corespunzatoare si medicatie simptomatica. In cazul in care apar complicatii se recomanda internarea si tratament antibacterian adecvat. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda suplimente cu vitamina A in cazurile severe de rujeola.

Dupa cat timp incepe sa treaca?

Daca nu apar complicatii, evolutia clinica a rujeolei dureaza intre 7 si 10 zile (daca nu sunt complicatii, n.red.).

Ce complicatii pot sa apara?

Cele mai intalnite complicatii sunt otita medie, laringotraheobronsita, bronchopneumonia si diareea. Exista si cazuri in care pot aparea complicatii serioase ce necesita internarea (precum encefalita acuta sau complicatii respiratorii si neurologice ce pot conduce la deces).

O complicatie rara este panencefalita sclerozanta subacuta care apare la 7-10 ani dupa infectia cu rujeola.

Cum se transmite rujeola?

Rujeola este o boala foarte contagioasa. Virusul ce provoaca rujeola se transmite prin aer sau prin contact direct cu picaturi din secretii nazale sau faringiene ale persoanei infectate care tuseste sau stranuta.

Virusul poate rezista in afara corpului uman pana la doua ore, in functie de temperatura si umiditatea mediului (camerei). Pacientul este considerat a fi contagios cu patru zile inainte si patru zile dupa aparitia eruptiei cutanate specifice.

Vaccinul impotriva rujeolei este obligatoriu?

Vaccinul antirujeolic este obligatoriu. El se administreaza ca si vaccin combinat rujeola-oreion-rubeola (ROR).

Cand trebuie facut acest vaccin?

Pentru cea mai buna protectie, vaccinul ROR se administreaza la varsta de un an, cu rapel la varsta de cinci ani. Acesta previne aparitia rujeolei in proportie de 93% dupa prima vaccinare si de 97% dupa rapelul de la varsta de cinci ani.

Cum comentati faptul ca unii parinti refuza sa isi vaccineze copiii?

Vaccinarea este foarte importanta pentru protectia si prevenirea unor boli care ar putea pune in pericol viata copiilor nostri sau ai altora. Printre persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii se numara sugarii si copiii mai mici de cinci ani, adultii peste 20 de ani, femeile insarcinate si persoanele imunocompromise (cu leucemie sau infectie HIV).

Parintii nu inteleg riscurile pe care si le asuma prin nevaccinare, severitatea simptomatologiei pe care o va avea copilul neputand fi determinata dinainte. Desi, aceste boli ale copilariei par a fi inofensive, complicatiile lor pot si dramatice. Suntem obligati prin statutul de parinte sa le oferim copiilor nostri o viata sanatosa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#epidemie rujeola Romania, #rujeola medic pediatru, #copii rujeola simptome, #copii rujeola , #epidemie rujeola
Comentarii
Poza BURUCEAGA
BURUCEAGA
rank 1
guvernul tehnokakat isi cunoaste prioritatile: avioane fas 16,statui