Institutiile vor avea numai becuri ecologice, din 2009

Joi, 20 Martie 2008, ora 17:06
1265 citiri
Institutiile vor avea numai becuri ecologice, din 2009

Ministerul Mediului lucreaza, in prezent, la un proiect de act normativ potrivit caruia, din 2009, toate institutiile publice vor fi obligate sa achizitioneze, exclusiv, surse ecologice de iluminare, a declarat, joi, ministrul Mediului, Attila Korodi, informeaza NewsIn.

"Vrem sa producem o schimbare esentiala in optica achizitiilor publice, unde obligatiile de a achizitiona eco sunt, acum, zero", a spus ministrul Mediului, care a participat, joi, la cea de-a treia sedinta a Consiliului National de Dezbatere Publica pe textul proiectului Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila.

"Ca sa intelegeti dimensiunea unor asemenea achizitii, pot sa va spun ca, in Romania, exista in jur de 14.000 de autoritati publice contractante. Asta inseamna o cerere importanta, si poate insemna o piata excelenta pentru cei care vor investi in afaceri cu eco-echipamente", a subliniat Korodi.

Tot din 2009, ministerul Mediului intentioneaza sa fixeze un plafon minim obligatoriu, de 15%, de produse ecologice, in achizitiile de echipamente IT si pentru hirtia copiativa.

Ministerul a lansat, spre dezbatere publica, proiectul Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, care, dupa definitivare, va fi adoptata de Parlament.

"Vrem ca si forma finala a documentului, nu doar acest draft, sa fie, de asemenea, dezbatuta. In functie de calitatea si cantitatea dezbaterii, avem in vedere si prelungirea procesului de revizuire cu citeva luni, daca va fi necesar", a spus ministrul Mediului.

Comisia Europeana va derula o procedura de monitorizare asupra respectarii strategiei, dupa un model asemanator celui folosit in negocierile de aderare.

"Este o sansa pentru noi, dar si o raspundere. Si este inca unul dintre motivele pentru care nu trebuie sa facem un document in pripa, dupa care sa inchidem calculatoarele si sa plecam acasa, ci sa ne dam sansa, prin aceasta strategie, sa intelegem cine sintem si ce vrem sa fim", a subliniat Attila Korodi.

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, la sfarsitul lunii ianuarie, cu ocazia participarii la lansarea proiectului de revizuire a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, ca in Romania nu exista inca o buna guvernare, seful statului trasand liniile de forta pe care ar trebui sa le urmeze Strategia.

O prima Strategie Nationala de Dezvoltarea Durabila a fost lansata in 1999, pentru a fi apoi revizuita in 2003, sub mandatul lui Ion Iliescu.

In prezent, calitatea de stat membru al Uniunii Europene impune Romaniei revizuirea si adaptarea Strategiei in conformitate cu noua Strategie de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene, revizuita in 2006.

Proiectul revizuirii vizeaza ca Romania sa atinga nivelul UE din 2007 in 2020, iar in orizontul anului 2030 sa se sincronizeze cu tarile Uniunii.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#institutii, #bec ecologic, #din 2009 , #functionari publici