Romania reala: Un job bine platit - arderea gazului de pomana

Joi, 19 August 2010, ora 20:08
3422 citiri
Romania reala: Un job bine platit - arderea gazului de pomana

In orice institutie publica la orele de ghiseu e forfota. Cred insa ca forfota de la institutia numita ITM, punctul de lucru din str. Octavian Goga nr 2, bate concurenta cu orice alta forfota din orice alta institutie aflata in tara.

Acolo, intr-o incapere cu aspect de fost garaj, amenajata cu zeci, daca nu cumva sute, de ghisee, cu zeci, daca nu cumva sute de calculatoare si zeci, daca nu cumva sute de functionari, stau si asteapta la rand sute, daca nu cumva mii de persoane pe zi.

Singura usa de intrare - de dimensiunea celei de la o bucatarie obisnuita - si doua usite de iesire - de marimea celor de la o toaleta confort unu - sugereaza dimensiunile unui eventual dezastru, in cazul cand, Doamne fereste, ar izbucni un foc, s-ar sparge o teava, s-ar starni un cutremur sau pur si simplu o panica, atunci cand cineva, negasindu-si portofelul, ar stiga alarmat "sariti, hotii!".

Timpul trece, leafa merge, noi, cu drag, muncim

In acest spatiu public, serpuiesc cozile celor care asteapta, fiecare cu cel putin doua hartii in mana, una ca s-o depuna la ghiseu, iar cea de a doua ca s-o preia stampilata si s-o prezinte sefului, la birou, ca justificare ca n-a stat degeaba si ca si-a meritat salariul unei zile de munca.

Dintre toate cozile cate serpuiesc in respectivul spatiu institutional, cea mai incurcata, intortochiata, mai lunga si mai zgomotoasa este, pe departe, la locul unde se depune declaratia cu datele privind plata contributiilor de catre agentii economici catre ITM - initiale ce simbolizeaza in limbaj institutional Inspectoratul Teritorial de Munca.

Cine nu cunoaste acest amanunt si-ar putea inchipui ca multimea, intepenita in asteptare, simbolizeaza mai mult un inspectorat de Nemunca, decat unul de Munca.

Munca il innobileaza pe om, dar mai ales pauza de pranz

Momentul culminant are loc la orele 13.00 fix, cand personalul ocupat cu Munca primeste pauza de pranz, se sting o parte din lumini, iar cei programati cu Nemunca raman in picioare, ca oile pe timp de seceta, in fata ghiseelor lipsite de animatie.

Dincolo, in spatele inanimatelor ghisee, personalul intrat in pauza de munca serveste gustarea si eventual o cafeluta, pana cand se reaprind luminile si reincep sa circule formularele, iar multimea, care astepta ca oile, incepe sa avanseze, ca melcii.

Munca si nemuunca si-au reintrat in rol.

La noi sunt codri verzi de brad, din care se alege praful

Nici Pitagora n-ar fi in stare sa calculeze cam cate formulare misuna din mainile celor ocupati cu munca intr-ale celor coplestiti cu nemunca si invers.

Dupa unii, poate fi vorba de 400.000 agenti economici, dupa altii sunt mai multi, sau mai putini.

Daca ministrul Finantelor nu si-a pus inca problema, iar premierul are alte prioritati decat munca celor insarcinani cu nemunca, numai mama Omida ar mai putea ghici in cafea, ca sa afle cam cate tone de hartie se transforma in declaratii si cati copaci devin tone de hartie, in industria declaratiilor.

Ar fi, totusi, incorect sa nu recunosc ca, la toate cele de mai sus, trebuie facuta o corectie de fond: ITM primeste declaratia si in sistem online. Asta ar rasturna situatia la 180 de grade.

Dar n-o rastoarna, pentru ca, la corectia despre care am vorbit, trebuie facuta imediat si o contracorectie, conform careia declaratiile trimise online, trebuie aduse, neaparat, a doua zi la ITM, printate pe hartie, pentru a fi restituite in forma stampilata.

Nici nu se putea inventa o bomboana pe coliva, mai perfecta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#pauza masa ITM, #coada ITM, #declaratii online ITM , #functionari publici