Ziare.com

Statul face Legea, evazionistul o silueste fara mila!

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 07:05

   

Statul face Legea, evazionistul o silueste fara mila!
Scopul acordarii stimulentelor in cazul angajatilor din Finante nu este cel de a compensa veniturile salariale, insa cert este ca, prin globalizarea acestora si acordarea nediferentiata profesional, in functie de realizari, s-a ajuns la asa-zisa compromitere atat a functionarului, cat si a notiunii de stimulent.

Ministerul Finantelor trebuie sa procedeze urgent la o recompartimentare si reincadrare a personalului directiilor financiare, in personal cu atributiuni in cadrul ANAF (circa 25% din organigrama in functiune in acest moment) si personal bugetar, in cazul celor din urma impunandu-se si scoaterea de sub incidenta Legii functionarilor publice, astfel incat intre cele doua categorii sa se aplice salarii diferentiate.

Necesitatea unei reorganizari vine tocmai din faptul ca, daca initial fondul de stimulente era prevazut doar pentru personalul cu atributii de control si pentru angajatii de la compartimentul de executare silita, prin extindere, odata cu incadrarea tuturor angajatilor ca functionari publici, in prezent acesti bani se acorda aproape tuturor salariatilor (99%), desi 75% depun munca de operatori, lucratori la ghiseu, contabilitate, trezorerie etc.

Astfel, s-a ajuns la paradoxul ca un lucrator la ghiseu sa beneficieze de stimulent, care poate ajunge la inca doua salarii pe luna, la fel cu un functionar cu atributii de control care desfasoara actiuni de recuperare a sumelor la buget si care dispune de un salariu de baza de 800 lei.

Acest angajat, care isi asuma, prin semnatura, acte care dovedesc infractiuni de zeci de miliarde intr-un an, nu beneficiaza de diurna, de masina de serviciu, este recompensat la fel cu un coleg care, in acelasi birou, atrage la bugetul statului, intr-un an, sume suplimentare in valoare de 1.000 de lei.

Ceea ce statul ignora este faptul ca, in cazul celui de-al doilea functionar, se instituie din start suspiciunea de coruptie sau de slaba pregatire profesionala, nicidecum acordarea unui stimulent financiar.

Situatia devine de-a dreptul hilara atunci cand agentul economic, nemultumit de sumele pe care functionarul public i le solicita legal la bugetul statului, il cheama in instanta pe angajat, nu institutia la care acesta lucreaza, Politia fiind obligata sa inregistreze plangerea penala a agentului economic, de cele mai multe ori un mafiot cu state vechi.

Pentru a se apara in instanta, angajatul ANAF nu dispune de resursele financiare pe care un avocat i le solicita intr-un astfel de caz, mai ales ca remuneratia se calculeaza in functie de sonoritatea numelui celui care a depus plangerea. Iar ministerul nu isi manifesta disponibilitatea de apara oamenii care aduc venituri suplimentare la buget.

Reamintim ca stimulentele salariale se acordau, cel putin la nivel declarativ, doar angajatilor care atrageau la buget sume suplimentare.

In final, desi lucreaza pentru stat, inspectorul fiscal lucreaza pe banii sai pentru a aduce venituri la buget, se apara pe banii sai pentru ca a indraznit sa isi faca datoria.

Si pentru ca un evazionist dovedit are, de cele mai multe ori, si avocatii cei mai fideli si dedicati banilor cu multe zerouri, acelasi evazionist dispunand si de proptele politice si de gasca juridica, angajatul statului sfarseste prin a fi obligat de instanta sa plateasca daune pentru ca a indraznit sa starpeasca evaziunea fiscala, evaziune care de cele mai multe ori serveste clientelei politice.

Iar justitia de astazi se indreapta categoric spre acest paradox: avem toate sansele sa ajungem sa platim daune evazionistilor!

Legislatia este foarte stricta si in ceea ce priveste compatibilitatile functionarului public, Legea 161 din 2003, actualizata in 2010, interzicand angajatului din cadrul ANAF sa obtina venituri in afara salariului, in cazul inspectorilor cu atributiuni de control fiind prevazuta si interdictia de a lucra in interesul societatilor pe care le controleaza o perioada de 3 ani dupa ce inceteaza statutul de functionat public.

In schimb, legislatia nu prevede masuri de protectie atunci cand angajatul are nevoie de asistenta juridica in instanta, in situatiile in care, desi speta face referire la un ordin de serviciu, angajatul este chemat in instanta in nume personal, nu ca reprezentant al institutiei.

Iar lovitura finala vine sa confirme, daca mai era nevoie, statutul extrem de ingrat al angajatului: Legea functionarului public prevede ca, daca pe numele functionarului public exista o plangere penala, acesta poate fi suspendat din functie pe durata cercetarilor.

Sa mai punem la socoteala faptul ca, de multe ori, aceasta plangere penala ajunge in instanta inainte ca angajatul sa finalizeze actul de constatare a evaziunii, ceea ce inseamna ca agentul economic beneficiaza legal de sprijinul statului ca sa fie lasat in pace.

Stimulentele au fost stabilite ca recompensa tocmai pentru a motiva financiar si a elimina vulnerabilitatea functionarului cu atributiuni specifice de control si urmarire, functionar care, conform grilei de salarizare, primeste un salariu lunar de 800 pana la 1.400 lei brut.

Dintr-o eroare sau doar o necesitate de a recompensa clientela politica, stimulentele au fost acordate fara discernamant, fapt care a compromis, cum spuneam, atat statutul de functionar public, cat si notiunea de stimulent financiar.

Situatia este cu atat mai grava cu cat, pe langa reducerea salariilor cu 25%, noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca se pregateste eliminarea totala a acestor stimulente.

"Noi trebuie sa asiguram un sistem de cointeresare pentru cei care lucreaza in Finante, dar sigur ca intr-o perioada de criza nu poti sa creezi avantaje unor persoane, mai ales din gradina ta, si sa le ceri la ceilalti sa suporte masuri de austeritate. (... ) Noi trebuie sa asiguram un sistem echitabil si acest sistem de stimulente trebuie sa dispara", spunea ministrul Finantelor la instalarea sa in functie.

O alta veste, deocamdata luata ca zvon, ingrijoreaza peste masura angajatii Fiscului, si anume faptul ca Guvernul pregateste o noua masura: acordarea a 5 zile lunare fara plata (atentie, nu concediu fara plata, in conditiile in care salariatii ar urma sa fie chemati la lucru chiar si in aceste zile!).

Deocamdata, sefii din Finante recunosc existenta acestor zvonuri, pentru confirmarea carora nu s-a primit inca niciun act oficial. Astfel ca, in continuare, in directii se constituie fondul de stimulente, conform legislatiei in vigoare. Cine il va primi si cat il va fi meritat?

Avertisment: acest material este valabil DOAR in cazul angajatului corect, incoruptibil, profesionist!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

interzicerea prin lege ca cei cu serviciu la finante sa tina evidente contabile

cum ar fi daca politistii de la circulatie ar fi instructori auto?acelasi lucru este si cu lucratorul de la finante-garda care verifica firmele a caror evidenta fiscala o tin.plus cocurenta neloiala pe care o fac contabililor autorizati.

 

Mi-a placut avertismentul

Poate cei angajati de cateva luni sunt cat de cat cinstiti.Restul,spaga cat cuprinde!Parca nu se stie ca pe langa spaga personala,trebiue sa aduca si bani pentru partidul de guvernamant.Altfel de unde bani pentru a fi cumparate voturile nehotaratilor la alegerile viitoare?DE CE BASESCU NU MAI LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI?

 

Inceputul sfarsitului comunismului capitalist...

In numele Statului se fac si se desfac Legi peste Legi cu speraclul ordonantelor de urgenta. In Romania se produce un experiment social finantat de FMI menit sa arate restului lumii ca totul este posibil intr-un sistem monetarist...

 

Important de stiut

Nu toti angajatii din finante lucreaza in control sau la ghiseu. sunt responsabilitati enorme si in spatele altor lucrari efectuate in diferite departamente, semnaturi asumate in acest sens.
Probabil ceea ce nu se cunoaste este nivelul salarizarii acestora comparativ cu alti bugetari.Stimulentele constituie o compensare a acestor diferente enorme. Ideal ar fi sa fie platiti unitar, asa cum au fost atatea discutii pe legea salarizarii unitare.
Ar trebui cunoscute toate aspectele, inainte de a fi trase anumite concluzii!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor