Gripa face noi victime: Deja avem de doua ori mai multi morti decat tot sezonul trecut

Duminica, 25 Februarie 2018, ora 16:18
3609 citiri
Gripa face noi victime: Deja avem de doua ori mai multi morti decat tot sezonul trecut
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 54 duminica, a anuntat Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Cea mai recenta victima a fost o femeie de 77 de ani din judetul Bihor. Ea nu era vaccinata antigripal si avea conditii medicale preexistente.

Anul trecut, in tot sezonul gripal au fost inregistrate 27 de decese, ceea ce inseamna ca deja s-a dublat numarul mortilor, in timp ce mai avem saptamani bune din acest sezon.

Suntem in plin sezon de gripa: Ce masuri au fost luate si cum ne putem proteja

Autoritatile spun insa ca decesele sunt in "limitele asteptate" si nu se pune problema declararii unei epidemii.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a explicat zilele trecute, pentru Ziare.com, situatia actuala.

"OMS-ul face evaluari in care pune mai multi parametri - populatia unei tari, dimensiunile, gradul de acoperire vaccinala... In Romania sunt mai multe decese decat anul trecut, dar nu s-a schimbat ordinul de marime. Daca ar fi o crestere brusca a numarului de cazuri, sa fie sute de cazuri, Doamne fereste!, atunci sigur ca-ti pui niste probleme.

Dar la o circulatie a virusului cum este cea din acest an, ceva mai mare decat anul trecut, raportat la acest numar de cazuri de viroze si de gripa, nu e un numar mult mai mare de decese, pentru ca avem cu 51% mai multe cazuri de viroze respiratorii. Daca aplicam acelasi parametru la numarul de decese, nu sunt intr-o zona neasteptata.

De aia se spune ca numarul de decese... el nu este asteptat, nu asteapta nimeni sa moara lumea. Se stabileste o marja. Daca am spune ca am avut cu 50% mai multe cazuri si cu 300% mai multe decese, atunci iti pui niste probleme, dar daca ai cu 50% mai multe cazuri si cu 50% mai multe decese, atunci este 'asteptat', adica nu e neobisnuit. Diferentele mari fata de sezonul trecut sunt cauzate de faptul ca in sezonul trecut in aceasta perioada deja curba incepuse sa scada. E decalat sezonul cu 2-3 saptamani", ne-a explicat Rafila.

Medicul a spus si ca, de saptamana viitoare, se asteapta ca numarul imbolnavirilor si deceselor sa scada sau cel putin sa ramana la acelasi nivel.

Pana la jumatatea lunii februarie au fost raportati aproape 135.000 de romani cu viroze respiratorii sau gripa, cu peste 51% mai multi decat anul trecut in aceasta perioada.

Gripa a lovit mai tare anul acesta in toata Europa. In Romania, raspandirea virusului gripal este la un nivel mediu. Situatia e mai grava in tari precum Germania, Cehia, Ungaria sau Luxemburg.

Foto: European Centre for Disease Prevention and Control

Zeci de romani mor din cauza gripei, ministrul spune ca "suntem in limitele asteptate". Explicatia "deceselor prognozate"

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#gripa morti 2018 romania , #gripa